Døden i skoven
Læsetid: 13 min.

Midt i Europa kæmper de for at hjælpe migranter fanget i grænselandet: »Min skov skal ikke være en kirkegård«

På kanten af EU har børn, gravide og syge i ugevis været strandet uden regelmæssig adgang til mad, drikke og lægehjælp. De kan ikke komme ind i EU, og de kan ikke komme tilbage til Belarus. Den polske regering slipper hverken journalister eller nødhjælpsorganisationer ind i området, hvor en lille gruppe lokale kæmper for at sikre dem basale fornødenheder. Reportage fra Polen, der arbejder ihærdigt på at forsegle unionens østlige grænse
Polske aktivister søger efter migranter.

Polske aktivister søger efter migranter.

Magdalena Chodownik

Moderne Tider
23. oktober 2021

Det foregår i grænselandet. Helt derude, hvor EU bliver glat, og man skal holde godt fast for ikke at glide af. Der, hvor man stadig kan se hestevogne, hvor der er ulve, vildsvin og bisoner. Hvor en spade er en spade, og en bøsse er noget, man har stående, hvis nu russerne kommer igen.

Der, hvor husene er bygget af tømmer fra skoven, hvor nogle af kirkerne og gravene er ortodokse, og hvor der endda findes en muslimsk landsby – efterkommere af tatarerne. Og der, hvor gennemsnitsalderen mange steder er over 60, og hvor stort set det eneste job, man kan få, er som grænsevagt.

I 15-1700-tallet lå området midt i det mægtige Polen-Litauen, et multinationalt, religiøst tolerant imperium, der gik fra Østersøen til Sortehavet. Nu er det EU’s ydre grænse mod øst, lige på den anden side kan alt ske, og derfor har den polske regering netop vedtaget at bygge en mur til rundt regnet 2,6 milliarder kroner midt ned gennem området.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

På grund af begge landes brutale hensynsløshed er der faktisk indtil nu mindst 6, der er døde i dette ingenmandsland mellem Belarus og Polen. Dette er det officielle tal, men måske er der flere.

Først døde 4 menneskelige flygtninge på grund af mangel på væske efter 12-13 døgn lige udenfor Polens grænse. Flere flygtningeorganisationer bad om tilladelse til at gå ind til dem med forsyninger og medicin, men fik totalt afslag.

Nogle dage senere døde 2 mennesker på omtrent samme sted og på samme måde.

Derfor kan man sagtens tillade sig at kalde disse 2 lande for morder-nationer. Og det er svært at finde mere passende udtryk, når det sker med fuld overlæg fra begge landes side.

Alvin Jensen, Peter Mikkelsen, erik pedersen, Rolf Andersen, Tommy Clausen, Franz Nitschke og Vibeke Olsen anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Hvad gør vi den dag millioner og atter millioner af mennesker hvert år, om ikke så fjern en fremtid, forsøger at komme illegalt ind i EU?

Et ubehageligt spørgsmål, som vi før eller siden må tage stilling til.

Alvin Jensen, Claus Nielsen, Franz Nitschke, Vibeke Olsen, Jacob Nielsen og Thomas Barfod anbefalede denne kommentar

Jeg bliver så deprimeret over så mange ting omkring flygtning/immigrant strømme til Europa. på den ene side er det fuldstændig tragisk at mennesker dyr på deres rejse eller behandles som skidt, og på den anden side, forsøger landene der grænser op til transit lande som Belarus, Ungarn, Polen, Grækenland, Italien og Spanien at gøre hvad de kan for at der ikke skal vælte flere 1000 immigranter over deres grænser hver måned. Europa er allerede nu meget anderledes end for 30-40 år siden. Flygtnings og immigration har sat forskellige præg på Europa. For det meste bare mennesker der ønsker stabilitet, mad på bordet, og ikke leve i frygt og konstant fattigdom. Men Europa er ikke løsningen. Løsninger er arbejdet for stabilitet og bedre vilkår og rigere samfund hvor de kommer fra. Samtidig tror jeg ikke overordnet på at f.eks. USA involvering i Mellemøsten har haft nogen positiv effekt på samfundene eller skabt mere stabilitet og rigdom for de samlede befolkninger. Jeg kan ikke se hvordan man skal løse denne Gotiske knude, eller om den kan løses. Det hjælper så heller ikke at mange af landene mere end 4 doblet deres befolkning på 70-80 år.

Madelin Wilian, Per Torbensen, Børge Jacobsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

@Gert Romme -rigtig konstateret, men morder nationer kan man også kalde resten af EU, med alle de flygtninge med børn der drukner og forgår i diverse lejre i EU og Nordafrika.

Alvin Jensen, erik pedersen, Tommy Clausen, Franz Nitschke, Gitte Loeyche og Vibeke Olsen anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

USA's rådden rundt i verden for egen vindings skyld har absolut intet godt bragt med sig. Tværtimod har det skabt instabilitet og kaos for de stakles mennesker, som er blevet efterladt igen og igen, når USA mistede interessen eller der bare var stemmer idet for en præsident at bevæge sig ud og ind efter forgodt befindende op igennem tiden efter anden verdenskrig.

Desvære hoppede Danmark med på den galej da Anders Fogh Rasmussen gjorde Danmark til en krigsnation i 2003 med invasionen af Irak. En ulovlig krig vel at mærke. Den kommission , Irak kommisionen, som skulle granske Danmarks deltagelse i krigen blev omgående lukket ned af Venstre så snart de fik magt til at gøre det. Arbejdet var ellers stort set fuldført.

En del af de flygtningestrømme vi har oplevet de seneste årtier, og dem der kommer fremover, har vi således selv forårsaget gennem vores handlinger som krigsnation.

Madelin Wilian, Alvin Jensen, Peter Mikkelsen, erik pedersen, Rolf Andersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Det er Europa der borde have røde kinder, EU har ingen flyktinge politik! Hvide russland ´diktator misbruger mennsker som shak brikker. En stor opryddning og en om fordelning af magten i Europa er tilrådet.