Interview
Læsetid: 15 min.

Et pigtrådshegn splitter venstrefløjen: »Tesfaye kan passende søge om ungarsk statsborgerskab«

Det er nødvendigt med mure og pigtrådshegn ved EU’s ydre grænse, mener udlændingeminister Mattias Tesfaye – og De Radikale og SF erklærer sig enige. Er der et opbrud i gang, når det gælder venstrefløjens syn på migration og grænser? Vi har talt med syv politikere og debattører om deres syn på Fort Europa – og alternativet til det
Polske soldater bygger et hegn mod den belarussiske grænse med pigtråd af typen concertina – den samme type, som den danske regering har fået kritik for at sende til Litauen.

Polske soldater bygger et hegn mod den belarussiske grænse med pigtråd af typen concertina – den samme type, som den danske regering har fået kritik for at sende til Litauen.

Dominika Zarzycka

Moderne Tider
9. oktober 2021

En tirsdag eftermiddag i sidste uge stod udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i den lille litauiske landsby Didieji Medininkai og kiggede på et hegn. Det var ministerens første besøg ved EU’s ydre østlige grænse, og det var ikke tilfældigt, at han stod netop der. Han betragtede nemlig et nyopsat hegn på grænsen mellem Litauen og Belarus, som Danmark har bidraget med 15 kilometer pigtråd til.

Mure er »en del af løsningen«, når det handler om at beskytte EU’s ydre grænser, mener Tesfaye – og det er han ikke ene om.

I begyndelsen af september vakte det opsigt, da historiker og tidligere chefredaktør på Politiken Bo Lidegaard erklærede i Weekendavisen, at han ikke længere er modstander af Fort Europa, men ser det som vejen frem: Europas demokratier kan ikke fungere uden en hård grænse, lød det fra Lidegaard. Og for nylig gjorde også De Radikale det klart, at de går ind for hegn og mure ved unionens ydre grænser.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

René Arestrup

Ja, gu er den igangværende tendens ubehagelig. Men hvad er alternativet? Uden kontrol med de ydre grænser, risikerer vi et socialt og systemisk sammenbrud. Og dermed eroderer vi også grundlaget for at hjælpe mennesker med et beskyttelsesbehov.

Per Torbensen, Michael Hullevad, Ervin Lazar, Per Christensen, Jesper Andersson og Christian Larsen anbefalede denne kommentar

Det er løgn, René. Det er en del af et støre europæisk forsøg på at undgå ansvar.

Tine Sørensen, Elisabeth From, Hans Larsen, Hanne Utoft, Steffen Rahdoust Boeskov og erik pedersen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

@ Rene Arestrup: det er os danskere der har et beskyttelsesbehov. Det danske stammefolk gør helt ret! Pigtråd og mure er nødvendige for at beskytte os mod ”anderledes andre”. Som jeg tolker ”aviserne” de senere år: omkring 30% af de opvoksende danske slægter har en livsuduelighed, det til den grad at de ikke af egen kraft klarer tilværelsen i Danmarks maximalt konforme trygge samfund. Om det danske stammefolk blev konfronteret med hvad jeg kalder det ”gennemsnitligt – globale” samfunds livsvilkår, så tror jeg op mod 90% vil dukke under. Så OP med pigtråden!

Michael Hullevad

Hvis vi kun hjælper de der har råd til at betale menneskesmuglerne svigter vi de mest sårbare forfulgte flygtninge!

René Arestrup

@Alvin Jensen
Nu begiver jeg mig normalt ikke af med at lyve - og har i øvrigt svært ved at se hvordan en, for mig at se, fuldstændig logisk analyse af den aktuelle problematik, kan reduceres til en løgn.

Det ville være interessant, hvis du ville ulejlige dig med at elaborere lidt mere over det stærkt forpligtende begreb 'ansvar'.