2,7 milliarder kroner
Læsetid: 4 min.

Saudiernes Newcastle-køb bliver kaldt klokkeklar ’sportswashing’. Nu begynder arbejderklubbens vej mod toppen

Fans var ellevilde, da Saudi-Arabiens Offentlige Formuefond tidligere på måneden gjorde Newcastle United til den rigeste fodboldklub i verden. Men ikke alle er lige begejstrede
En del Newcastle-fans havde klædt sig ud til søndagens Premier League-kamp Tottenham Hotspur, som verdens nu rigeste klub tabte 2-3.

En del Newcastle-fans havde klædt sig ud til søndagens Premier League-kamp Tottenham Hotspur, som verdens nu rigeste klub tabte 2-3.

Paul Ellis

Moderne Tider
23. oktober 2021

Prisen var lige knap 2,7 milliarder kroner, da et konsortium under Saudi-Arabiens Offentlige Formuefond erhvervede sig den engelske fodboldklub Newcastle United tidligere på måneden. Dermed er Newcastle den rigeste klub i verden. Pengene kom med en beroligelse til fansene:

»Vi garanterer juridisk, at det saudiarabiske kongedømme ikke vil tage kontrol over Newcastle United,« lød det i en pressemeddelelse fra fonden ifølge avisen The Guardian.

En masse fans var glade og tog opstilling med bannere og flag, da forretningskvinden Amanda Staveley, der er kendt for sit samarbejde med banker og fonde i Saudi-Arabien, Qatar og Abu Dhabi, storsmilende ankom til St. James’ Park i Newcastle den 30. september. Også pressen flokkedes om Staveley. Ville træneren Steve Bruce blive fyret og måske erstattet af italienske Antonio Conte, som rygterne lød? Hvad med nye stjernenavne til holdet? Var det sandt, at man allerede havde Real Madrids Gareth Bale i kikkerten?

Staveley svarede afværgende og fortsatte med at smile. I 2008 hjalp hun Abu Dhabis oliefyrster med at investere 65 milliarder i Barclays, den britiske bank, der står bag Premier League. Hun var også involveret, da et medlem af Abu Dhabis kongefamilie, Sheik Mansour Bin Zayed Al Nahyan, overtog Manchester City i september 2008.

»Vores ambition er fuldstændig ligesom fansenes. At bygge et succesfuldt hold, der hele tiden kæmper med om de store trofæer og skaber glæde over hele kloden,« udtalte Amanda Staveley.

Vil Newcastle vinde Premier League, spurgte en journalist fra The Sun:

»Absolut. Newcastle United er det bedste hold i verden. Vi vil sørge for, at trofæerne kommer i hus. Helt klart. Vi skal være i toppen af Premier League, i Europa, men at komme dertil kræver tålmodighed, investering og tid,« sluttede Staveley.

Store ord

Lige nu er Newcastle langt fra toppen. De ligger næstsidst i Premier League. Klubben med kælenavnet Toon Army, der blev grundlagt i 1892, har ikke vundet et stort trofæ siden 1969. Og det var i forløberen for vore dages Europa League, den såkaldte Inter-Cities Fairs Cup (også kaldet Messeby-turneringen), hvor Newcastle vandt over Újpesti Dózsa fra Ungarn.

Sidste søndag, den 17. oktober, var heller ikke god. Her tabte man 2-3 hjemme til Tottenham Hotspur.

Mens Steve Bruce med al sandsynlighed er på vej ud, er Staveley sammen med David Reuben og sønnen Jamie (fra den næstrigeste familie i England) blevet indsat som direktører i Newcastle United. Yasir al-Rumayyan, chefen for den saudiarabiske formuefond – som i praksis ejes af kronprinsen Mohammed bin Salman – er det eneste mellemøstlige islæt i den nye bestyrelse.

Al-Rumayyan tog også store ord i brug ved indvielsen:

»Vi er ekstremt stolte over at blive de nye ejere af Newcastle United, en af de mest berømte klubber i engelsk fodbold. Vi takker Newcastles fans for deres vidunderligt loyale støtte gennem årene, og vi er begejstrede over at skulle arbejde sammen med dem,« udtalte al-Rumayyan til The Guardian.

Fodboldglamour

Det saudiarabiske eventyr betød samtidig enden på Mike Ashleys og Frasers Groups 14 år lange ejerskab af Newcastle United. Ashley begyndte som helt og endte som en forhadt figur. De nye, saudiarabiske ejere har lovet at være synlige i den nordøstlige del af Newcastle upon Tyne, og planen er, at der skal bygges boliger, forsamlingshuse og træningsfaciliteter.

Ifølge Amnesty Englands chef, Sacha Deshmukh, er det et klokkeklart eksempel på sportswashing:

»Saudi-Arabien forsøger at vaske forbrydelserne mod menneskerettighederne væk med glamouren fra professionel fodbold,« udtalte Deshmukh til The Daily Telegraph.

I mellemtiden har det saudiarabiske styre ophævet sit forbud mod den Qatar-baserede fjernsynskanal BeIN Sports, så der nu igen frit kan transmitteres Premier League, FIFA- og UEFA-kampe i regionen for milliarder af kroner.

Den saudiarabiske formuefond er siden 1970’erne blevet opbygget med penge fra oliesalg og er i dag god for svimlende 3.000 milliarder kroner. Fonden har i de senere år investeret massivt i en række industribyer i Saudi-Arabien, som på længere sigt skal generere nye indtægter, når verden ikke længere er afhængig af olie.

Vision 2030, som kronprins Mohammed bin Salmans plan hedder, omhandler også USA, hvor man vil investere i omegnen af 300 milliarder kroner i infrastruktur. Formuefonden har ligeledes postet penge i den globale bank Citigroup og i Facebook.

Saudi-Arabiens Offentlige Formuefond har tidligere forsøgt at købe op til flere Premier League-klubber. Ved de lejligheder fastholdt det engelske fodboldforbund, at Saudi-Arabien var direkte sponsor af online-piratkanalen BeoutQ, som blandt andet transmitterede Premier League-kampe illegalt.

I slutningen af september 2021 meddelte Formuefonden, at man havde stoppet BeoutQ.

Khashoggi på en varevogn

Søndag den 17. oktober holdt der en varevogn uden for St. James’ Park i Newcastle. Mens der var kamp på stadion, kunne beboere og fans på siderne af varevognen se et kæmpe foto af Jamal Khashoggi, den saudiarabiske journalist og systemkritiker, som blev bortført og efterfølgende dræbt i forbindelse med et besøg på det saudiarabiske konsulat i Istanbul den 2. oktober 2018.

Lee Smith

»Newcastle er ikke længere klubben med Kevin Keegan, Alan Shearer og Paul Gascoigne,« udtalte en af initiativtagerne til protesten til INews UK.

Inde på stadion havde en masse fans klædt sig ud som saudiere med spøg-og-skæmt-skæg, overdimensionerede solbriller og ansigtsslør, mens Yasir al-Rumayyan jublede arm i arm med Amanda Staveley over en tidlig Newcastle United-scoring.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her