Noter fra en pandemi
Læsetid: 4 min.

Sverige blev kaldt Europas Brasilien. Men måske havde Anders Tegnell fat i noget

Corona er ikke en konkurrence, og danskerne bør ikke måle sig med andre. Kun når det kommer til svenskerne, der i denne uge ophævede deres sidste coronarestriktioner
Sveriges ukuelige coronageneral, Anders Tegnell, står tilbage med den største sandhed blandt alle sine kolleger: Det her er »ikke en spurt. Det er en maraton.«

Sveriges ukuelige coronageneral, Anders Tegnell, står tilbage med den største sandhed blandt alle sine kolleger: Det her er »ikke en spurt. Det er en maraton.«

10080 Fredrik Sandberg/TT

Moderne Tider
9. oktober 2021

Åh, Sverige. Landet, der som vores overlegne naboer i årtier har ydmyget os i alt fra popmusik til socialdemokrater, så med coronakrisen endelig ud til at være ramt af Hybris’ pil. Denne gang var det os, der kunne se på dem med bekymret mine: Europas Brasilien blev det kaldt, mens Danmark blev hele verdens coronaduks.

Men nu, hvor de sidste restriktioner i Sverige i denne uge er blevet ophævet, og et foreløbigt coronaregnestykke kan gøres op, er det ikke længere helt så klart, hvem der egentlig vil ende med at få ret. I hvert fald står deres ukuelige coronageneral Anders Tegnell tilbage med den største sandhed blandt alle sine kolleger, da han få dage inde i pandemien til forbløffelse for os andre fik sagt, at dette »ikke er en spurt. Det er en maraton«.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marianne Jespersen

Kære Information Lad venligst hver med at spilde læsernes tid med tomgangssnak.

Med jævne mellemrum skriver Information, at det nok er Sverige, der har haft fat i den lange ende og brugt den mest epidemiologisk rigtige strategi. Oftest tilføjet en eller anden positiv vinkel, som forekommer en tilfældig udvalgt ligegyldig detalje.
Her Tegnells bemærkning om, at dette er et marathon og ikke en spurt. Det er jo ikke en genial erkendelse. I øvrigt kan den diskuteres. Økonomiskt og trivelsmæssigt mener jeg ikke der er ført belæg for, at den svenske økonomi eller generelle trivsel og tryghed har været bedre end i de andre nordiske lande. Det vil da være fint hvis Information kan fremkomme med data for de to dimensioner.

Generelt vil lidt tal ikke skade, hvis man skal gøre status for om een strategi var/er bedre end en anden. Det er formentlig helt korrekt, at den omfattende privatisering og nedprioritering af ældres liv og helbred, som udtrykt i den svenske plejehjemspolitik har stor betydning for de mange døde ældre, men Tegnell mente også at de gamle jo skulle dø alligevel, så der behøvede man ikke sætte en indsats
ind.
Epidemiologisk kan man via John Hopkins opsummere og sammenligne tallene vedrørende døde og smittede i de nordiske lande til følgende:

Sverige: Døde pr. mio. 1.485 , ialt 14.905.Smittede: 1.157.822/ i sidste uge 4167
Danmark: Døde pr.mio 462, ialt 2.668 . Smittede: 358.730/i sidste uge 3291
Finland: Døde pr. mio 198, ialt 1.096. Smittede: 145.679/i sidste uge 3565
Norge : Døde pr. mio 162, i alt 871. Smittede : 193.054/i sidste uge 3139

Tallen kan evt. ikke helt sammenlignes, men forskellene er dog tilstrækkeligt store til at give et godt billede.
Sverige lå og ligger samlet set skidt, Danmark er ikke de verdensmestre vores politikere praler af, efteråret og vinteren 2020 kostede dyrt,.men ligger dog utvivlsomt mange gange bedre end Sverige. Norge og Finland ligger bedst og dem vi burde sammenligne os med, hvis vi vil inspireres.

Jørgen Tryggestad, Lillian Larsen, Jeppe Bundgaard, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Kommentaren der forsvarer den svenske Corona-strategi glemmer fuldstændig forskellen på svensk og dansk forvaltning. I Sverige SKAL politikere rette sig efter fagkundskaben, og de enkelte ministre kan ikke gå imod beslutninger som fagkundskaben tager. Så Tegnell har haft frit spil.
Alligevel kan det ikke undskylde den passive svenske regering. Den er jo ikke en 'skide brevkasse', der bare formidler til befolkningen (Altinget 19.3.2020) Regeringen kan vedtage lovgivning, der legitimerer indgriben på trods af fagkundskaben.
Svenskerne har bevidst valgt at lade indvandrerne betale prisen. Netop fordi Tegnell er epidemiolog har han selvfølgelig vidst, hvem der i befolkningen ville blive ramt af hans liberale epidemibekæmpelse. Han har naturligvis også været bevidst om privatiseringer af plejesektoren, og hvad det kunne medføre.
Skam over de svenske politikere og over Folkhälsmyndigheten. Jeg håber de bliver stillet til ansvar af befolkningen. .