Stambord
Læsetid: 6 min.

Fra Tex-Mex til tacotriumf: »Jeg kan ikke lide, når folk synes, mexicansk mad skal være billigt«

Tiden, hvor mexicansk mad i Danmark var ensbetydende med tarveligt oksekød og trist ost, er for længst forbi. I de senere år har solide ’taquirias’ vundet frem, ikke mindst i hovedstaden. Men hvad kendetegner egentlig den autentiske taco?
Tiden, hvor mexicansk mad i Danmark var ensbetydende med tarveligt oksekød og trist ost, er for længst forbi. I de senere år har solide ’taquirias’ vundet frem, ikke mindst i hovedstaden. Men hvad kendetegner egentlig den autentiske taco?

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
23. oktober 2021

Det er de røde farver, jeg først tænker på, når jeg tænker på mexicansk mad. Santa Maria-farverne: salsaen på glas, krydderimixen i pose og de præfabrikerede tacoskaller fra det verdensomspændende madfirma. Det er de støvede, knasende chips og guacamolen fra tindåsen, der er lind og helt lysegrøn og ærligt indrømmer, at den som avocadobaseret dip indeholder 1,5 procent avocado.

Siden Johnny Reimar sang »halli, halli hallo, vi vinder i Mexico« til VM i Mexico i 1986, har det mexicanske køkken – eller en forvansket udgave af det – været at finde i de danske køkkener og på den danske restaurationsscene. Lige nu er to procent af danskernes måltider mexicanske ifølge Coop, svarende til en uges aftenmåltider om året. Og en analyse fra måltidskassefirmaet Hello Fresh fra sidste år viser, at mexicansk mad samlet indtager førstepladsen i onlinesøgninger efter ’verdenskøkken’-opskrifter i Danmark, foran indisk og thailandsk på anden- og tredjepladsen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Klaus Lundahl Engelholt

Kunne vi ikke have fået et billede af en af Rosio Sanchez' tacoer, så os der bor uden for tacobæltet kan se hvad vi går glip af.

Og: er der nogen der tilbyder veganske/vegetariske tacoer?

Martin Kristensen

De fleste steder har et vegetarisk alternativ - inkl. Hija de Sanchez.

Min mexikanske bedre halvdel sværger iøvrigt til La Neta på Vesterbro hvis man er i København. Udenfor er det lidt sparsomt, men Taco Boy i Randers er mexikanske (og har veganske muligheder).