Satire
Læsetid: 5 min.

Ti år med Den store bagedyst: Nu skal resten af vores fritidssysler konkurrenceudsættes

Den store bagedyst har de seneste ti år fået danskerne til at bage flottere og mere avancerede kager. At overtrække en kage med fondant eller rulle en mørdej ud er blevet en del af en konkurrence, som år efter år har fået os til at præstere mere. Hvorfor ikke udbrede det til andre dele af vores fritidsliv? Her er fire forslag til, hvordan vi kan konkurrenceudsætte vores hyggestunder og gøre det lidt bedre, når vi for eksempel spiller kort eller sover middagslur
Den store bagedyst har de seneste ti år fået danskerne til at bage flottere og mere avancerede kager. At overtrække en kage med fondant eller rulle en mørdej ud er blevet en del af en konkurrence, som år efter år har fået os til at præstere mere. Hvorfor ikke udbrede det til andre dele af vores fritidsliv? Her er fire forslag til, hvordan vi kan konkurrenceudsætte vores hyggestunder og gøre det lidt bedre, når vi for eksempel spiller kort eller sover middagslur

Mia Mottelson

Moderne Tider
9. oktober 2021

Det handler egentlig bare om kager.

Programmet Den store bagedyst, som i ti år er blevet vist på Danmarks Radio og nu er tilbage i en ny sæson, handler om at bage mazariner og marmorkager, om at varme glacen til den helt rigtige temperatur og overtrække i én hurtig bevægelse, om at afbage bundene til perfektion og montere pynten med sikker hånd, så dommerne bliver imponerede over det samlede resultat.

Men selv om det på overfladen bare handler om kager, så handler det i virkeligheden om noget mere grundlæggende, nemlig om at konkurrenceudsætte vores fritidssysler og hyggestunder, og inden vi går i gang med at bage en kage, lægge en kabale, tage en lur eller gå en tur i skoven spørge os selv: Kan vi ikke gøre det lidt bedre?

Selvfølgelig kan vi det. 

Skovtur – wipeout!

Ole fra Ry elsker at gå en tur i skoven. Især om efteråret, hvor bladene skifter farve, først til gul eller orange, så til rød eller brun for til sidst at dale ned fra kronerne og lægge sig som et gyldent lag i skovbunden i området omkring Skanderborg, hvor Ole ofte går rundt i sine vandrestøvler.

»Prøv at lytte efter,« siger han på et tidspunkt i det første program og stopper op midt på stien:

»Det er stilheden!«

Der findes ifølge Ole ikke noget bedre end stilheden i skoven. Fuglene. Den klare luft. Men nu har hans kone meldt ham til Skovtur – wipeout! Det var lidt en overraskelse for Ole, som egentlig ikke er konkurrencemenneske og mest bruger turene til at gå rundt i sine egne tanker.

I Skovtur – wipeout! bliver Ole sammen med ni andre naturelskere sendt ud i det grønne for at dyste i kategorierne ’Sjælden fugl’, hvor det handler om at opdage og begejstres over et af skovens dyr, ’Termoflasken’, hvor deltagerne med enkelt grej skal servere en kop kaffe i det fri, og ’Mine egne tanker’, hvor deltagerne skal overbevise dommerne om, at netop deres rute gennem skoven og de hemmelige lysninger er bedre end de andre deltageres, når det gælder om at samle tankerne og nyde naturen. Det handler om både at lade sig opsluge af skønheden i et nedfaldent blad og at zoome ud og forstå skovens storhed. Men ikke mindst: at imponere dommerne og sørge for at komme videre til næste runde af Skovtur – wipeout!

Middagslursdysten

I programmet møder vi fem pensionister, som konkurrerer om at blive Danmarks bedste til at sove til middag. Efter et langt liv på arbejdsmarkedet har de endelig tid til at bruge dagene, som de vil – og vores fem deltagere i Middagslursdysten elsker bare at lægge sig på sofaen med et tæppe. Ofte allerede lidt over middag.

En af deltagerne er Jørgen fra Lyngby. Den pensionerede kontorchef fortæller i programmet, at han altid har været optaget af at optimere sin tid og sit arbejde. Han har aldrig overvejet at optimere sine middagslure. Men hvorfor egentlig ikke? Nu har han meldt sig til Middagslursdysten.

I første afsnit ser man Jørgen og de andre deltagere sidde i hver deres øreklapstol med pulsur om håndleddet og elektroder på tindingerne. Der krydsklippes til interview med deltagerne om deres forventninger til den første del af søvnudfordringen, hvor de skal falde i søvn på tid.

»Det skal bare lykkes. Det er nu,« siger Jørgen og kigger ind i kameraet.

Han er tydeligt presset over at skulle præstere.

Heldigvis lykkes det! Jørgen falder i søvn som en af de første. I programmet ser man ham sidde i øreklapstolen og snorke helt vildt, mens dommerne står bøjet over de tekniske instrumenter og af og til vender sig mod kameraet for at forklare, at Jørgen lige nu er helt nede i den dybe REM-søvn. I programmet slutning bliver den klassiske musik i baggrunden langsomt fadet op, mens Jørgen får øjne, plirrer mod lyset og til sin store overraskelse ser, at alle de andre deltagere er vågnet før ham: YES! Dommerne er imponerede over Jørgens søvnarbejde.

Danmarks bedste godnathistorie

For familien Skovgaard Andersen er der ikke nogen bedre tid på dagen end om aftenen, når de voksne læser godnathistorie for børnene. De har læst Ole Lund Kirkegaards bøger og alle dem i serien om Harry Potter. Der falder virkelig ro over familien, når de ligger der i deres senge og lytter til den samme historie.

Men nu er de klar til at tage næste skridt, fortæller Ann Lykke Skovgaard Andersen i første afsnit af programmet Den store godnathistoriedyst.

Derfor har hun meldt dem til programmet, hvor syv familier dyster om at skabe den mest hyggelige aftenstund sammen. Deltagerne bliver bedømt af scenografen Lasse og forfatteren til bøgerne Læs! og Læs nu!, Malou.

I første afsnit lykkes det Ann Lykke Skovgaard Andersen med et »miks af puder« i forskellige farver og med belysning i »nordiske toner« at skabe et univers, som imponerer dommerne. Mens hun med tydelig diktion og indlevelse læser højt af Brødrene Grimm, falder de tre børn i søvn.

I slutningen af afsnittet afslører dommerne, hvem der skal have ’Den gyldne bog’ indtil næste gang – og det bliver Ann Lykke Skovgaard Andersen!

»Jeg kan næsten ikke tro det,« siger hun og ligner virkelig en, som næsten ikke kan tro, at hun har vundet.

Det er en stor anerkendelse, selv om det vigtigste selvfølgelig er at hygge med familien.

Kabale Masters

I programmet møder vi fem bedstemødre og deres børnebørn, som i en serie på syv afsnit lægger nogle af Danmarks mest populære kabaler – og nogle af de sværeste!

En af deltagerne er 74-årige Ingrid og hendes barnebarn Magnus. I mange år har Ingrid haft besøg af barnebarnet hvert år i efterårsferien, hvor de har brugt timevis på at sidde og lægge kabaler og snakke. Det kan være afslappende med sådan en kabale, fortæller Ingrid i programmet, for man behøver slet ikke tænke på noget som helst. Det hele er overladt til tilfældigheder, man skal bare tage et kort i bunken og se, om det passer til nogle af de andre kort på bordet. Nå, det gjorde det ikke. Heller ikke det næste. Men der! Der har vi spar fem, og den passer da vist lige. Man kobler helt af.

Men i Kabale Masters er der altså ikke tid til at sidde og fedte med kortene eller snakke med sit barnebarn. Her gælder det om at være hurtig på fingrene og få flyttet kortene i en fart fra bunken over på bordet, hvor de lægges i lige rækker. Ingrid får virkelig brug for sine koordinationsevner og reflekser!

I begyndelsen af programmet er hun lidt ærgerlig over, at der ikke er tid til at hygge med barnebarnet, men da konkurrencen først går i gang, og sekunderne begynder at tikke, bliver hun revet med og ender med at lægge den ellers ganske svære pyramidekabale på et minut og 53 sekunder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Det her er det sjoveste i avisen, og det er det hver lørdag. Jeg ligger på sofaen og klukker.

Ninna Maria Slott Andersen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Jeanette Jensen

Fedt så kan vi konkurrere 24-7....

René Pedersen

Tænker en konkurrence i mindfulness og meditation også er på tegnebrættet:-)