Brevkassen: Jeg fandt en Raleigh i vejkanten og tog den med hjem. Gør det mig til cykeltyv?

Har du en nød, du ikke kan knække, så skriv til Brevkassen – vi giver ikke op, før vi har prøvet
Har du en nød, du ikke kan knække, så skriv til Brevkassen – vi giver ikke op, før vi har prøvet

Mia Mottelson

Moderne Tider
6. november 2021

Jeg går ofte den samme tur i det villakvarter, hvor jeg bor, og flere gange de seneste uger er jeg gået forbi en flot gammel cykel, som har stået efterladt i vejkanten. Dækkene er punkterede, og kæden rusten, men den er af god kvalitet. En lilla Raleigh. De første par gange gik jeg bare forbi, men da jeg for tredje eller fjerde gang på en måned kom forbi, tog jeg den med. Lige ved hånden og hjem i skuret. Der har den stået siden, for jeg har fået kolde fødder: På den ene side stod den bare der og rustede og havde tilsyneladende ikke nogen ejer, men på den anden side er det vel ikke sådan med rustne ting uden ejer, at dem må man bare tage. Eller hvad?

— Kolde fødder

Svar I:

Du ved ikke, om den cykel faktisk er ejerløs eller bare ejet af en person, der er bortrejst, lidt bagud med gøremålene eller glemsom samt dårlig til at finde vej i villakvarterer. Og sløve padder, der ikke får hentet deres ting, der hvor de i afmagt og forvirring stiller dem fra sig, før månen har været fuld adskillige gange, er lige så fuldgyldige cykelejere som folk, der fikser alting med det samme. Det skulle jeg hilse og sige fra en ven, der har det ligesom mig med den slags ting, og som derfor har set adskillige cykler forsvinde ud af sit liv. Måske har vedkommende været forbi og lede efter den (en dag med kold og hård klatregn, forestiller jeg mig, for at give dig dårlig samvittighed). Uden held.

Det kan godt være, du har fokus på cyklens tarv, men du er stadig en cykeltyv, og jeg synes, du skal stille den tilbage. Først skal du dog få lappet hjulene og smurt kæden til gengæld for din udåd. Når den så har stået der i et halvt år, er chancen for, at den nogensinde bliver hentet, efterhånden så lille, at du godt må tage den til dig.

— Lone Nikolajsen

Svar II:

Sådan set er der ikke så meget at diskutere. At du har taget cyklen, som åbenbart heller ikke er smidt ud, men hensat i god stand, er en overtrædelse af paragraf 277 i straffeloven. Den taler om »ulovlig omgang med hittegods«. Altså en art tyveri, uanset alle gode forklaringer om at cyklen bare stod, hvor den stod og blev stående.

Du risikerer senere at få konsekvenserne i nakken, hvis du ikke henvender dig til politiet og gør rede for fundet, og at cyklen nu står hos dig for, at den ikke skal ruste op. Formentlig vil politiet bede dig om at aflevere cyklen, og så vil de formentlig sætte den på auktion.

Endelig kan man ikke vide, om der er tilstødt ejermanden/kvinden noget, og cyklen derfor kan indgå i en sammenhæng i en eventuel sag. Selv hvis cyklen var smidt i en genbrugscontainer, kan en tilegnelse af den være problematisk. Igen kan der ligge noget mere bag, hvilket også betyder, at man ikke må klunse sig til noget sådan et sted. Det er bare ærgerligt. Men også strafbart kun at have kolde fødder.

— Georg Metz

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ingeborg Hesselager

Tillad mig at rette en misforståelse. Den private ejendomsret til cykler er for længst afskaffet og de gamle 68eres vision om kollektiv ejendomsret virkeliggjort. Beviset herfor er bl.a. at politiet forlængst har nægtet at gøre noget som helst ved det. Og cykelbranchen griner hele vejen hen til banken. Der er altså ikke tale om cykeltyveri, når man som omtalt "redder " en cykel fra de evige rustmarker. Læseren er derimod en genbrugshelt, som fortjener ros for sin heltmodige indsats i miljøets navn. Virkeligheden er jo, at gader og stræder oversvømmes med efterladte cykler- i forbrugerræsets navn er det helt normalt, at man bare efterlader sin cykel ,hvis den er punkteret eller kæden er faldet af o.lign.- og så lader forsikringsselskabet financherer en ny. Selvfølgelig kunne man gøre noget ved cykeltyverierne- se blot på bilerne , hvor man stort set har afskaffet tyverier med moderne teknologi. At Cyklistforbundet også er ligeglade er en skandale. -Peter Johansen