Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Det er min tur til at have min barndoms PH-lampe, men det synes min far ikke

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Intet problem er for lille – intet for stort
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Intet problem er for lille – intet for stort
Moderne Tider
13. november 2021

Jeg er flyttet i min egen lejlighed, og efter et brud har jeg ikke ret mange møbler – eller lamper. I mit barndomshjem hang en PH-lampe, men da mine forældre flyttede i et nyt hus, lånte min far PH-lampen til sin ven. Nu – 15 år efter – har min fars ven stadig PH-lampen.

Jeg har prikket lidt til min far, fordi jeg synes, det er min tur til at ’låne’ den. Det synes han ikke. Min far vil ikke bede sin ven om at få lampen tilbage. Jeg er overbevist om, at det er, fordi han er konfliktsky. Jeg synes, han bør tænke på dem, der står ham nærmest, i stedet for en ven (som ikke engang er en tæt ven længere).

Kan jeg blive ved med at prøve at overtale min far til at få lampen tilbage, så jeg kan have den hængende i min nye lejlighed? Eller skal jeg bare lade det ligge? Tænk, hvis lampen aldrig kommer tilbage i min familie, men ender hos min fars ven og hans sønner

Datteren

Svar 1:

Din far er måske konfliktsky. Men din far har sagt nej til at bruge tid på at få den lampe tilbage. Det synes jeg, du skal tage til dig – ikke for at være den pæne datter, der ikke gør far sur. Det må du hjertens gerne, når det drejer sig om noget vigtigt. Det synes jeg bare ikke, at en PH-lampe er. Men det virker, som om du har et andet forhold til materielle genstande end din far. Måske fordi du ikke har så mange endnu.

Men hvorfor er den lampe så vigtig? Du kan jo sagtens finde en god genbrugslampe, men PH-lampen er dansk design og af højere værdi. Det er en ærlig sag at gå højt op i. Men det gør din far ikke nødvendigvis. For ham er den lampe bare en ting.

Måske du også skulle prøve at lade være med at gå så meget op i materielle genstande, for det kan være den lige vej til lange, bitre stridigheder i familien. Og med fare for at lyde som en gammel hippie, så giver ting dig jo ikke indhold i tilværelsen, ligegyldigt hvor flotte de er at se på.

– Lise

Svar 2:

Kære datter,

Jeg arvede for et par år siden en PH-lampe, som jeg solgte på Den Blå Avis til, viste det sig, en ledende person fra Liberal Alliance. Da han kom og hentede lampen, føltes det godt både at skille sig af med lampen og tage imod hans penge.

Den lille historie løser ikke dit problem med en tom lejlighed, men den belyser, at det, der engang var et progressivt symbol, oplysningens materielle tilsynekomst og kulturradikalismens ypperste ikon, i dag lige så stille er blevet forvandlet til et symbol for småborgerlighed, sikker investering og kulturel stilstand. Man kan også sige, at PH-værdien er faldet med tiden. Med andre ord, glem alt om lampen, lad endelig den fjerne ven beholde den.

I stedet foreslår jeg, at du siger til din far, at nu er tiden kommet til at gøre boet op, hvorefter du tager ham under armen og siger, at nu skal I ud og finde en flot vintagelampe til din lejlighed. Der er flere gode butikker, bare tjek nettet. Og far, han betaler!

– Peter Nielsen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frederikke Nielsen

Er det ikke det, man kalder et ligegyldigt problem, der kan risikere at skabe unødig strid mellem mennesker. Den vigtigste for dig burde være din far og ikke en mainstream PH lampe.

Prøv at vende situationen om, ville du finde dig i at din far blandede sig i hvad du gør med dine ting? Nej vel.
Bare fordi du har gode minder om den lampe og åbenbart har en smule ejerfornemmelser over den, så er den altså stadigvæk din fars lampe og han må gøre med den lige hvad der passer ham. Han er altså ikke død endnu.
Og hallo, det er en lampe, ikke slægtsgodset han har foræret væk.