Brevkassen: Min veninde spørger lidt for ofte, om hun må låne mit sommerhus

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Intet problem er for lille – intet for stort
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Intet problem er for lille – intet for stort

Mia Mottelson

Moderne Tider
20. november 2021

Jeg har en kær og gammel veninde, som giver mig samvittighedskvaler. På det seneste er hun begyndt at spørge oftere, om hun må låne mit familiesommerhus. Min veninde lever en delebarnstilværelse med en del alenetid, og hun har en lidt anden økonomi, end vi har i min familie. Hun siger selv, at hun er glad for at have fået modet til at spørge folk om hjælp, og hun er også meget taknemmelig for at låne huset og efterlader det altid i super stand.

På det seneste er jeg imidlertid begyndt at opleve hendes spørgsmål som påtrængende. Men jeg kan ikke rigtig finde ud af at sige det til hende. Jeg føler nok, at jeg bør låne hende vores sted, når nu vi ikke selv bruger det hver weekend, og jeg kan ikke sige nej uden at stikke hende en hvid løgn.

Er det bare mig, der er blevet for småborgerlig til at dele ud af min families goder til mine nærmeste? Eller er det min veninde, der er for påtrængende – og hvordan får jeg hende i så fald til at indse det, uden at vores venskab slår revner?

— Den samvittighedsfulde

Svar I:

Altså, der er ingen tvivl om, at du er galopperende småborgerlig. Spørgsmålet er hvorfor. For jeg kan simpelthen ikke forestille mig, hvordan det kan vække negative følelser i dig, at en kær og gammel veninde opholder sig i dit sommerhus, mens du ikke er der. Hvorfor mister stedet værdi for dig ved, at et menneske, du holder af, også får glæde af det? Er det et behov for noget, der eksklusivt bare er dit, og som ingen kan tage fra dig? Giver det dig tryghed at have en klar grænse mellem din familie og alle de andre? Eller noget helt tredje.

Måske din veninde også vil blive forvirret, så inden du eventuelt beder hende om at respektere dit behov for et tomt sommerhus, vil jeg anbefale, at du da graver lidt dybt, så du faktisk kan forklare hende, hvad hendes spørgsmål gør ved dig. Ellers kunne du – måske helt urimeligt – komme til at fremstå ugenerøs.

PS Jeg har altid syntes, at sommerhusudlån er en fed fidus. Think about it: De vasker dit gulv, stiller en bedre flaske vin end den, de har drukket, og synes, at du er et superfedt menneske. Alt sammen uden at du skal løfte en finger!

— Anna von Sperling

Svar II:

Det er heldigvis meget nemt: Bliv ved med at låne hende sommerhuset, undtagen når du selv skal bruge det eller låner det ud til andre. Ingen kritik, hverken uudtalt eller direkte. Hun er ikke påtrængende og spørger jo pænt, og det er for fanden bare et hus, du bruger det ikke, når hun låner det, og sådan et hus har kun godt af ikke at stå tomt og uopvarmet for længe ad gangen til glæde for mus, mug, fugt og sølvfisk.

Hvis du har brug for det, kan du jo definere nogle regler for, hvordan sådan et udlån skal foregå: ’Bidrag til elregningen’, ’giv en hånd hvert år i en arbejdsweekend med at sætte i stand’, ’fyld brænde i skuret’, den slags. Det er ikke nødvendigt, men kan gøre det lidt mere spiseligt for dig selv.

— Bo Elkjær

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis din veninde ikke kender dine forbehold, har hun ikke rigtig noget at navigere efter. Derfor bliver du nødt til at være ærlig overfor hende.

Måske skulle I aftale et bidrag til driften af sommerhuset, når hun låner det. Det behøver ikke være meget, men det kan måske give dig ro i sindet. Derudover ville jeg da være glad for, at der blev holdt øje med mit sommerhus af en, der passer så godt på det. Det værste v ed at have et sommerhus er, at det stå tomt, som en åben invitation,en stor del af året.

Søren Fosberg, Alvin Jensen og J. Nielsen anbefalede denne kommentar

Lad hende da hjælpe med nogle praktisk opgaver, når hun alligevel låner det. Der er altid noget der skal laves og, så har du mere tid til at nyde huset når du selv er der.

Lav en bog med strømregnskab til gæster:-) Ikke for at være smålig, men for at signalere det koster at holde sådan et hus kørende

Søren Fosberg, Alvin Jensen og J. Nielsen anbefalede denne kommentar

Man kan ikke forvente at låne hus, bil og alt muligt andet igen igen uden modydelser i form af leje, tjenester, modydelser, og det er uanset venskabets karakter. Tingene bliver brugt/slidt.
Uden modydelser er der ikke tale om lån men om gaver.

Nu er sommerhuset en grundlæggende forfærdelig konstruktion, men som bare er mega fed at have adgang til. De optager vildt mange fede naturområder og står tomt langt størstedelen af året. Det er da kun godt, at du har mennesker i dit liv der har lyst til at bruge det, jeg har svært ved at se, at det kan være andet end positivt. Men du har heller ikke forklaret hvorfor du har noget imod det, udover det er "påtrængende" for dig, hvad end det betyder.

Kim Houmøller, Søren Fosberg, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Køb dig et vinterhus. Og hvis hun så også begynder at låne det, så har du et problem.

Sig eventuelt til hende: "WHAAT bitch, sku' du låne mit sommerhus hele tiden, og nu også mit vinterhus??"

Og hvis det ikke virker, så køb dig et forårshus og repeat.

Søren Fosberg, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Rosa Maluna Dahl anbefalede denne kommentar

Det koster mange 1000 kr. om året at have et sommerhus plus en masse arbejde, så man roligt tage et beskedent bidrag til omkostningerne fx 2-300 kr i døgnet også fra venner og familie.

Penge imellem folk skaber afstand. Hvis du ønsker det, så bare kræv ind. Det koster ikke ret meget at "låne" sit sommerhus ud!

-er det egentlig ikke ved at være meget upassende, miljømæssigt og forbrugermæssigt, overhovedet, at eje et sommerhus?