Samvittighedskvaler
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Min veninde spørger lidt for ofte, om hun må låne mit sommerhus

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Intet problem er for lille – intet for stort
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Intet problem er for lille – intet for stort

Mia Mottelson

Moderne Tider
20. november 2021

Jeg har en kær og gammel veninde, som giver mig samvittighedskvaler. På det seneste er hun begyndt at spørge oftere, om hun må låne mit familiesommerhus. Min veninde lever en delebarnstilværelse med en del alenetid, og hun har en lidt anden økonomi, end vi har i min familie. Hun siger selv, at hun er glad for at have fået modet til at spørge folk om hjælp, og hun er også meget taknemmelig for at låne huset og efterlader det altid i super stand.

På det seneste er jeg imidlertid begyndt at opleve hendes spørgsmål som påtrængende. Men jeg kan ikke rigtig finde ud af at sige det til hende. Jeg føler nok, at jeg bør låne hende vores sted, når nu vi ikke selv bruger det hver weekend, og jeg kan ikke sige nej uden at stikke hende en hvid løgn.

Er det bare mig, der er blevet for småborgerlig til at dele ud af min families goder til mine nærmeste? Eller er det min veninde, der er for påtrængende – og hvordan får jeg hende i så fald til at indse det, uden at vores venskab slår revner?

— Den samvittighedsfulde

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Frederikke Nielsen

Hvis din veninde ikke kender dine forbehold, har hun ikke rigtig noget at navigere efter. Derfor bliver du nødt til at være ærlig overfor hende.

Måske skulle I aftale et bidrag til driften af sommerhuset, når hun låner det. Det behøver ikke være meget, men det kan måske give dig ro i sindet. Derudover ville jeg da være glad for, at der blev holdt øje med mit sommerhus af en, der passer så godt på det. Det værste v ed at have et sommerhus er, at det stå tomt, som en åben invitation,en stor del af året.

Søren Fosberg, Alvin Jensen og J. Nielsen anbefalede denne kommentar

Lad hende da hjælpe med nogle praktisk opgaver, når hun alligevel låner det. Der er altid noget der skal laves og, så har du mere tid til at nyde huset når du selv er der.

Lav en bog med strømregnskab til gæster:-) Ikke for at være smålig, men for at signalere det koster at holde sådan et hus kørende

Søren Fosberg, Alvin Jensen og J. Nielsen anbefalede denne kommentar

Man kan ikke forvente at låne hus, bil og alt muligt andet igen igen uden modydelser i form af leje, tjenester, modydelser, og det er uanset venskabets karakter. Tingene bliver brugt/slidt.
Uden modydelser er der ikke tale om lån men om gaver.

Nu er sommerhuset en grundlæggende forfærdelig konstruktion, men som bare er mega fed at have adgang til. De optager vildt mange fede naturområder og står tomt langt størstedelen af året. Det er da kun godt, at du har mennesker i dit liv der har lyst til at bruge det, jeg har svært ved at se, at det kan være andet end positivt. Men du har heller ikke forklaret hvorfor du har noget imod det, udover det er "påtrængende" for dig, hvad end det betyder.

Ninna Maria Slott Andersen, Kim Houmøller, Søren Fosberg, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Køb dig et vinterhus. Og hvis hun så også begynder at låne det, så har du et problem.

Sig eventuelt til hende: "WHAAT bitch, sku' du låne mit sommerhus hele tiden, og nu også mit vinterhus??"

Og hvis det ikke virker, så køb dig et forårshus og repeat.

Ninna Maria Slott Andersen, Søren Fosberg, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Rosa Maluna Dahl anbefalede denne kommentar

Det koster mange 1000 kr. om året at have et sommerhus plus en masse arbejde, så man roligt tage et beskedent bidrag til omkostningerne fx 2-300 kr i døgnet også fra venner og familie.

Penge imellem folk skaber afstand. Hvis du ønsker det, så bare kræv ind. Det koster ikke ret meget at "låne" sit sommerhus ud!

Ninna Maria Slott Andersen

-er det egentlig ikke ved at være meget upassende, miljømæssigt og forbrugermæssigt, overhovedet, at eje et sommerhus?