Noter fra en pandemi
Læsetid: 3 min.

I Indiens storbyer ser det ud, som om man har opnået flokimmunitet efter coronaens rasen. Men det er risikabelt at regne med

Indien har været et af de lande, som blev værst ramt af corona, med tusindvis af daglige døde og en fatal mangel på medicin og ilt. Nu er stormen tilsyneladende ovre i landet, hvor op mod 97 procent af indbyggerne i de største byer er immune ifølge undersøgelser. Men er det så det, vi kalder flokimmunitet?
En corona-patient bliver behandler på et hospital i Dehli i Indien. En nylig undersøgelse viste, at op mod 97 procent af indbyggerne i byen havde antistoffer imod COVID-19.

En corona-patient bliver behandler på et hospital i Dehli i Indien. En nylig undersøgelse viste, at op mod 97 procent af indbyggerne i byen havde antistoffer imod COVID-19.

Danish Siddiqui

Moderne Tider
13. november 2021

Det var nogle forfærdelige reportager, man kunne læse fra Indiens næststørste by Delhi, da dens godt 26.000.000 indbyggere stod over for landets tredje coronabølge i den tidlige sommer. Tusindvis af daglige døde, lig i gaderne og mangel på alt fra medicin og hospitalspladser til ilt, der blev solgt til ågerpriser på det sorte marked. Tragedien var total, og der mangler stadig et reelt overblik over dens ofre, der estimeres til at være fire-fem gange højere end antallet af indrapporterede døde og syge.

Men lige for øjeblikket ser stormen ud til at være drevet over i byen. En nylig undersøgelse viste, at op mod 97 procent af indbyggerne i byen havde antistoffer imod COVID-19, og der bliver i øjeblikket registreret forsvindende få nye smittede. Situationen minder øjensynlig om det, forskerne har haft i tankerne, når der er blevet talt om regulær flokimmunitet – selv for deltavarianten, der trak tallet for opnået flokimmunitet op fra 60 procent for Wuhan-stammen til nu 90 procent.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"fire-fem gange højere"

Eller 10. Hvor stort er f.eks. det danske mørketal. Hvor mange smittes reelt? Er de test vi fortager en repræsentativ sample af befolkningen? Får vi testet alle dem som smittes? Det ser mest ud til at vores sample er relativt repræsentativ.

I starten modellerede vi alle pandemien med en SIR model.

Susceptible > Infected > Resolved.

Den duer ikke længere. Nu bør man i stedet bruge en SIRS model.

Susceptible > Infected > Resolved > Susceptible... (ad infinitum)