Kogebøger handler ikke om mad. Derfor bliver vi ved med at læse dem

Højtiden nærmer sig, og endnu en gang vil kogebøgerne fylde godt under juletræerne. Hvorfor bliver de ved med at være populære selv i internettets tidsalder? Måske fordi de ikke først og fremmest leverer opskrifter, men drømme
Højtiden nærmer sig, og endnu en gang vil kogebøgerne fylde godt under juletræerne. Hvorfor bliver de ved med at være populære selv i internettets tidsalder? Måske fordi de ikke først og fremmest leverer opskrifter, men drømme

Mia Mottelson

Moderne Tider
27. november 2021

For nylig stod jeg i min lokale Bog og Idé i Amagercentret og konstaterede, at ni ud af ti kogebøger på bestsellerlisten var skrevet, ikke af kokke, men af tv-personligheder eller bloggere. Nummer ét og fem endda af den samme, nemlig Ann-Christine Hellerup Brandt, der står bag madbloggen Valdemarsro.

Henne på hylderne fandt jeg også en nyudgivelse af Mickeys kogebog, som jeg stadig har stående derhjemme. En ramponeret bog fra min barndom, fyldt med Disney-karakterer, der på ingen måde har relation til de opskrifter, som er tilskrevet dem bogen igennem: Peter Pans pasta, kaptajn Klos kartoffelmos, Askepots ostesandwiches. Og selv om der er meget mad i Disney-film, tvivler jeg på, at de retter nogensinde har figureret på det store lærred med dem.

Men nu er det jul igen, og selv Mickeys opskrifter er tilbage. For kogebogen sælger.

Overlever trods internet

Det er notorisk svært at få salgstal fra forlag, men det er velkendt, at kogebøger er populære under juletræet og sælger godt trods et generelt faldende bogsalg.

»I en tid, hvor vi kan finde alting gratis på nettet, klarer kogebøger sig ret godt. Internettet har ikke udkonkurreret kogebøger, som man spåede om,« siger Caroline Nyvang, seniorforsker ved Det Kongelige Bibliotek, historiker og forfatter til ph.d.-afhandlingen ’Danske trykte kogebøger 1900-70. Fire kostmologier’.

Det kan godt være, at kogebøger er særligt populære op til jul, men som Caroline Nyvang påpeger, har mennesket i årtusinder forsøgt at forevige opskrifterne på vores forgængelige måltider. De første fundne opskrifter er skrevet på mesopotamiske stentavler for cirka 4.000 år siden – og omfatter blandt andet en lammegryde, der stadig nydes i dag i Irak – og at nedfælde dem har været en ambition al den tid, vi har haft skriftsprog. Noget af det første, der går i trykken i Europa, efter Gutenberg opfinder trykpressen, er kogebøger.

Op til midten af det 20. århundrede var det mest køkkenpersonale, kogekoner og kokke, der udgav kogebøger, og en bestseller fra 1901 af en husbestyrerinde ved navn Frøken Jensen nåede at komme i hele 27 oplag alene i hendes egen levetid.

Men undervejs skete der et skifte.

Den uforanderlige frikadelle

»I min forskning viser det sig, at fra 1960’erne og frem er det folk, der ikke nødvendigvis har en tilknytning til det professionelle miljø, der udgiver kogebøger,« siger Caroline Nyvang.

For eksempel skrev journalist og Cavling-modtager Leif Blædel i nærværende avis madkritik under det lettere opstyltede pseudonym Jacques de France, og i kogebogen Til bordet fra 1964 anførte han, at mad burde høre under Kulturministeriet og ikke Landbrugsministeriet.

Det ville også passe surrealisten Salvador Dalí, der i 1973 udgav en af de mest sagnomspundne kogebøger, Les Diners De Gala, der blandt andet indeholdt en opskrift på frøskum.

Klassikeren

Hvis ikke du kan anskaffe dig den første danske kogebog fra 1616, hvor (noget af) titlen lyder Koge Bog, indeholdendis et hundrede fornødene Stycker, som ere om Brygning, Bagning, Kogen, Brendevijn oc Miød, er en anden klar anbefaling Erik Koed Westergaards Danske egnsretter fra 1974. En ren guldgrube af mærkelige og hyperlokale opskrifter og historier fra hele landet. Der er meget ål og grød, skal det siges.

Udviklingen i kogebogsudgivelserne væk fra det praktisk-professionelle og over mod det mere eventyrlystne banede også vej for bøger, der fokuserede på mere eksotiske eller obskure gastronomiske områder. I min egen samling har jeg for eksempel Bo Bedres flot indbundne, men lettere nedladende Fremmed mad fra 1972 og en bog udelukkende om tsukenomo, japanske syltesager. Ikke bøger, jeg bruger meget tid på at lave mad fra.

Og det er der nok en grund til. For Nyvang fortæller, at kogebøger ikke først og fremmest handler om informationen i opskrifterne, men nok så meget om alt det rundt om.

»Bøgerne fortæller selvfølgelig, hvordan vi skal lægge vores liv til rette, når det kommer til køkkenet, men også mere generelt,« siger Nyvang.

Mad er føde, men det berører alle aspekter af livet: personlig sundhed, hvad du bruger din vågne tid på, og hvordan din økonomi er. Tænk på forskellen mellem at have en italiensk bog om slow cooking og en om billig hverdagsmad på maks. 30 minutter stående.

»Det interessante er, at opskrifterne ikke ændrer sig særlig meget gennem tiderne. Det er indledninger, spin og argumentationen rundt om, der ændrer sig. Frikadelleopskriften har for eksempel ikke ændret sig synderligt gennem hele det 20. århundrede.«

Den gode gamle vegetarisme

Heller ikke nogle af de aktuelle gastronomiske tendenser, der virker meget tidstypiske, er så særegne for vores epoke, som man skulle tro. Det gælder for eksempel det plantebaserede køkken:

»I 1890’erne kom de første vegetariske kogebøger, og der var en rawfoodbølge i 1930’erne, hvor det blev populært med plantebaserede ’bøffer’,« siger Nyvang.

Og faktisk er hver tredje kogebog, der bliver udgivet i mellemkrigstiden, vegetarisk. Så også her er det måske ikke så meget indholdet, men indpakningen af det plantebaserede, der er ny.

»Der er sket et skift fra den individuelle sundhed til, at det handler om klodens sundhed,« bemærker Nyvang.

Opkomlingen

Den her er til børnene. Thomas Schrøder, der blandt meget andet er Anders And-blads oversætter og ophavsmand til bogen 1001 spørgsmål og svar om Andeby, har skrevet Fætter Klams (u)lækre monsterkogebog. Herfra kan du lave Kerberos’ puhapølle og Reptilicus’ skælkager – eller læse dem højt, før de små falder i søvn. Den kommer selvfølgelig også i en gluten- og laktosefri udgave.

Det, vi stræber efter

De fortællinger, der findes rundt omkring opskrifterne, er tidens bloggere og indflydelsesrige ikkekokke gode til at bruge. Det handler om at ramme noget utopisk, noget, vi stræber efter.

»Man sælger selvfølgelig nogle idealforestillinger til befolkningen, men der er også noget branding for én selv i det. Kogebøgerne er nemme redskaber til at positionere sig selv,« siger Nyvang.

Ligesom Leif Blædel og Dalí positionerede sig selv med kogebøger for 50-60 år siden, og ligesom politikere havde tendens til at gøre det for et årti siden. For eksempel Manu Sareens Vores indiske køkken, der er skrevet sammen med Divya Das, og Ellen Trane Nørby og Trine Pertou Machs Smag på Europa: med honning & chili. En tendens, Nyvang har kaldt »den moderne politiske selvbiografi«.

Det greb er i øvrigt ikke gået af mode, selv om det ikke behøver at blive udfoldet i bogform. Det viser en af de største nutidige madinfluencere herhjemme, der tilfældigvis også er landets statsminister, og som med en makrelmad på Instagram demonstrerede, at hun var på bølgelængde med den jævne befolkning.

For ved hjælp af mad kan man udrette meget med få midler. Du kan med en kogebog hurtigt fortælle, hvordan du er som person, og hvilke idealer du står for. Det kan være en attraktiv forretningsmodel for influencere, der sælger historien om, at netop deres hverdag og madvaner er ualmindeligt interessante og inspirerende.

Som Caroline Nyvang siger: »Kogebøger er et katalog over drømme mere end noget, vi i praksis i bruger.«

Stambord

Stambord er stedet, hvor du kan du læse om tidens mest interessante, inspirerende og irriterende gastronomiske tendenser.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rigtig god artikel !!

Men hvorfor denne kommentar ??
Citat: “Bo Bedres flot indbundne, men lettere nedladende ’Fremmed Mad’ fra 1972”.

Bogen forsøger at præsenterer noget mad der (i hvert fald i 1972) var fremmed for de fleste danskere. Hvordan kan det være nedladende i at skrive ‘Fremmed Mad’ ??

Det kræver vist at titlen bliver læst med et mindset, der er mere woke end godt er.

Søren Kristensen

Jeg har en kogebog fra min barndom i tresserne, som jeg har arvet efter min far der arbejdede i SAS. Bogen er skrevet af en Charlotte Adams, vist nok en amerikaner som fik flybilletter stillet til rådighed af det dengang fremgangrige flyselskab, for at rejse verden rundt og samle opskrifter fra gaderestauranter såvel som nogle af de finere hoteller i verden. Omslaget er tegnet af Otto Nielsen og titlen lyder: Reciepies from far corners of the world og nej, den er ikke til salg.

Mad er blevet underholdning og kogebøger er blevet instruktionsbøger i at have det sjovt
Det at kunne lave mad, har i gennem årtusinder været et håndværk som levede over voksede i Danmark, gennem overlevering fra generation til generation.
I 60erne begyndte kvinderne at forlade hjemmet for at arbejde uden for hjemmet og ”overleveringstråden” er siden knækket.
Årtusinders viden og erfaring er forsvundet på 60 år.
At lave mad er nemlig ikke blot at reproducere en opskrift, men enten instinktivt, erfaringsmæssigt eller rent teknisk, at vide hvordan råvarer opfører sig under forskellige fysiske påvirkninger.
Min oldemors kogebog ”Husmoderen” fra 1885 er en helt almindelig bog på ca. 600 sider, hvor i der er 2000 opskrifter. Dette er muligt fordi man den gang kunne lave mad. Ingen af opskrifterne er med mål og vægt, bortset fra dessert/bage-opskrifter. Det forudsættes og var sådan at man kunne lave mad.
I dag ville en sådan bog være på 10.000 sider, da det nu er nødvendigt at pinde alt ud i mindste detalje, da folkehåndværket er forsvundet.
Det er ulykkeligt, da det i den grad begrænser tilgangen og kvaliteten af den mad vi spiser og samtidig er det kilden til den aller største del af den forurening der truer vores klode.
Et enormt madspild. 40% af råvarerne købt i Danmark smides ud uden at være rørt. Enten fordi der købes for meget mad, eller fordi råvarerne, af uvidenhed, smides ud lang tid før de bliver uspiselige.
Maden bliver ikke længere udelukkende lavet af lokale råvarer, hvilket er kilde til enorm forurening pga. transport. Æbler fra Syd Amerika udenfor den danske æble sæson er jo åbenlyst idiotisk.
Take away, som forurener ved indpakningen, udbringningen og fordi der pga. smart designede og lokkende websites, bestilles mere mad end nødvendigt og så er vi tilbage ved madspild.

Lær at lave mad, brug lokale råvarer i sæson, lav al mad selv, frels jorden

(Jeg glemte lige)
.... også koster det milliarder i sundhedssektoren