Stambord
Læsetid: 5 min.

Kogebøger handler ikke om mad. Derfor bliver vi ved med at læse dem

Højtiden nærmer sig, og endnu en gang vil kogebøgerne fylde godt under juletræerne. Hvorfor bliver de ved med at være populære selv i internettets tidsalder? Måske fordi de ikke først og fremmest leverer opskrifter, men drømme
Højtiden nærmer sig, og endnu en gang vil kogebøgerne fylde godt under juletræerne. Hvorfor bliver de ved med at være populære selv i internettets tidsalder? Måske fordi de ikke først og fremmest leverer opskrifter, men drømme

Mia Mottelson

Moderne Tider
27. november 2021

For nylig stod jeg i min lokale Bog og Idé i Amagercentret og konstaterede, at ni ud af ti kogebøger på bestsellerlisten var skrevet, ikke af kokke, men af tv-personligheder eller bloggere. Nummer ét og fem endda af den samme, nemlig Ann-Christine Hellerup Brandt, der står bag madbloggen Valdemarsro.

Henne på hylderne fandt jeg også en nyudgivelse af Mickeys kogebog, som jeg stadig har stående derhjemme. En ramponeret bog fra min barndom, fyldt med Disney-karakterer, der på ingen måde har relation til de opskrifter, som er tilskrevet dem bogen igennem: Peter Pans pasta, kaptajn Klos kartoffelmos, Askepots ostesandwiches. Og selv om der er meget mad i Disney-film, tvivler jeg på, at de retter nogensinde har figureret på det store lærred med dem.

Men nu er det jul igen, og selv Mickeys opskrifter er tilbage. For kogebogen sælger.

Overlever trods internet

Det er notorisk svært at få salgstal fra forlag, men det er velkendt, at kogebøger er populære under juletræet og sælger godt trods et generelt faldende bogsalg.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rigtig god artikel !!

Men hvorfor denne kommentar ??
Citat: “Bo Bedres flot indbundne, men lettere nedladende ’Fremmed Mad’ fra 1972”.

Bogen forsøger at præsenterer noget mad der (i hvert fald i 1972) var fremmed for de fleste danskere. Hvordan kan det være nedladende i at skrive ‘Fremmed Mad’ ??

Det kræver vist at titlen bliver læst med et mindset, der er mere woke end godt er.

Søren Kristensen

Jeg har en kogebog fra min barndom i tresserne, som jeg har arvet efter min far der arbejdede i SAS. Bogen er skrevet af en Charlotte Adams, vist nok en amerikaner som fik flybilletter stillet til rådighed af det dengang fremgangrige flyselskab, for at rejse verden rundt og samle opskrifter fra gaderestauranter såvel som nogle af de finere hoteller i verden. Omslaget er tegnet af Otto Nielsen og titlen lyder: Reciepies from far corners of the world og nej, den er ikke til salg.

Mad er blevet underholdning og kogebøger er blevet instruktionsbøger i at have det sjovt
Det at kunne lave mad, har i gennem årtusinder været et håndværk som levede over voksede i Danmark, gennem overlevering fra generation til generation.
I 60erne begyndte kvinderne at forlade hjemmet for at arbejde uden for hjemmet og ”overleveringstråden” er siden knækket.
Årtusinders viden og erfaring er forsvundet på 60 år.
At lave mad er nemlig ikke blot at reproducere en opskrift, men enten instinktivt, erfaringsmæssigt eller rent teknisk, at vide hvordan råvarer opfører sig under forskellige fysiske påvirkninger.
Min oldemors kogebog ”Husmoderen” fra 1885 er en helt almindelig bog på ca. 600 sider, hvor i der er 2000 opskrifter. Dette er muligt fordi man den gang kunne lave mad. Ingen af opskrifterne er med mål og vægt, bortset fra dessert/bage-opskrifter. Det forudsættes og var sådan at man kunne lave mad.
I dag ville en sådan bog være på 10.000 sider, da det nu er nødvendigt at pinde alt ud i mindste detalje, da folkehåndværket er forsvundet.
Det er ulykkeligt, da det i den grad begrænser tilgangen og kvaliteten af den mad vi spiser og samtidig er det kilden til den aller største del af den forurening der truer vores klode.
Et enormt madspild. 40% af råvarerne købt i Danmark smides ud uden at være rørt. Enten fordi der købes for meget mad, eller fordi råvarerne, af uvidenhed, smides ud lang tid før de bliver uspiselige.
Maden bliver ikke længere udelukkende lavet af lokale råvarer, hvilket er kilde til enorm forurening pga. transport. Æbler fra Syd Amerika udenfor den danske æble sæson er jo åbenlyst idiotisk.
Take away, som forurener ved indpakningen, udbringningen og fordi der pga. smart designede og lokkende websites, bestilles mere mad end nødvendigt og så er vi tilbage ved madspild.

Lær at lave mad, brug lokale råvarer i sæson, lav al mad selv, frels jorden

(Jeg glemte lige)
.... også koster det milliarder i sundhedssektoren