Nekrolog
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Det eneste, der rodede hjemme hos Gyda Skat Nielsen, var gulvtæppets frynser

Gyda Skat Nielsen gik op i ordentlighed og i at lære nye mennesker at kende. På de tætskrevne postkort, hun altid sendte hjem til barnebarnet fra sine mange rejser, gik den samme fortælling igen: Folk var søde, og hun følte sig taget godt imod
Gyda Skat Nielsen gik op i ordentlighed og i at lære nye mennesker at kende. På de tætskrevne postkort, hun altid sendte hjem til barnebarnet fra sine mange rejser, gik den samme fortælling igen: Folk var søde, og hun følte sig taget godt imod

Privatfoto

Moderne Tider
27. november 2021

Et grin siger ofte meget om et menneske. Der er dem, som brøler af grin, så alle vender hovedet efter den buldrende lyd. Der er dem, som klukker, og dem, hvor tårerne løber ned ad kinderne, mens de hikster efter vejret.

Gyda Skat Nielsen hørte ikke til dem, der griner højlydt eller som hulker af grin. Hendes grin var afdæmpet og roligt. Sådan et grin, der ikke tiltrækker sig for meget opmærksomhed, men som, når det er der, alligevel lysner stemningen. Et smittende grin, der blev delt ofte og med mange forskellige mennesker fra hele verden.

Altid på farten

Gyda Skat Nielsen blev født den 21. august 1939. Hun voksede op som enebarn i Brønshøj med en hjemmegående mor og en far, der var bagermester. Forældrene forgudede deres datter, der kvitterede med flid i skolen. Allerede fra en tidlig alder var hun en ivrig læser og nysgerrig på at lære verden omkring sig at kende. 

Gyda Skat Nielsen

  • Født Steensgaard Hansen den 21. august 1939.
  • Uddannet bibliotekar.
  • Medstifter og bestyrelsesmedlem i European Dyslexia Association.
  • Medlem af arbejdsgruppen Library Services to People with Special Needs, der hører under International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA).
  • Medstifter af Borgerlisten i Hørsholm og medlem af kommunalbestyrelsen fra 1974-78.
  • Oversætter af flere bøger.
  • Død den 13. august 2021 i Hørsholm.
  • Efterlader sig en søn og et barnebarn.

Som knap 16-årig begyndte Gyda Skat Nielsen på nysproglig linje på Sankt Jørgens Gymnasium på Frederiksberg. Her mødte hun også sin første mand, der gik i hendes parallelklasse. 

Efter gymnasiet uddannede hun sig til bibliotekar, en profession, der skulle vise sig at blive en identitet for Gyda Skat Nielsen.

Hun så det som sin pligt at sørge for, at flest muligt fik chancen for at lære at læse. Derfor engagerede hun sig blandt andet i foreningen International Federation of Library Associations and Institutions, hvor hun udarbejdede vejledninger og øvelser til mennesker med ordblindhed og svære læsevanskeligheder. Senere i livet, efter hun gik på pension, arbejdede hun som opsøgende bibliotekar, hvor hun blandt andet hjalp flygtninge med at lære dansk.

Gyda Skat Nielsen var i kraft af sit arbejde i flere internationale organisationer ofte ude at rejse. Derfor var hun sommetider væk, når hendes søn kom hjem fra skole, men hun sørgede altid for at efterlade en lang seddel med huskelister og kærlige hilsner fra ’hønemor’.

Anstændig til det inderste

Gyda Skat Nielsen var også optaget af forholdene i lokalområdet og var medstifter af Borgerlisten i Hørsholm i 1974. Hun gik op i, at tingene blev gjort ordentligt, hvad end det gjaldt kommunalpolitik, hendes arbejde eller hjemmet.

Det eneste, der rodede hjemme hos Gyda Skat Nielsen, var gulvtæppets frynser. Bøgerne stod eftertænksomt placeret, og de mange fotoalbum, hun havde samlet gennem årene, var kategoriseret efter årstal og begivenhed. På et tidspunkt hyrede hun en rengøringsdame – men Gyda Skat Nielsen ryddede altid op og tørrede grundigt af, inden hun kom, for hjemmet skulle jo nødigt fremstå sjusket.

Gyda Skat Nielsen gik op i at se præsentabel ud. Hun havde fået lavet et farvekort, så hun vidste, hvilke farver der klædte hendes type, og hun var altid iført pink læbestift og neglelak efter årstiderne. Hver morgen lagde hun foundation, tegnede sine øjenbryn op og lagde mascara, og hver aften fjernede hun det hele igen. Hun efterlevede det mantra, at man altid skal sørge for at have rene strømper og underbukser på – for hvis man pludselig skal hentes af en ambulance, er det vigtigt, at man ser anstændig ud helt til det inderste.

Sulten efter oplevelser

Efter 21 års samliv blev Gyda Skat Nielsen skilt fra sin første mand. Et par år senere giftede hun sig med en mand fra Kroatien, som hun mødte under en rejse til Tyrkiet. De nød godt af hinandens selskab, men levede samtidig to meget selvstændige liv. De spiste ofte forskellig mad, fordi hun syntes, at hans mad var for fedtet, og han syntes, at hendes mad var for kedelig.

Gyda Skat Nielsens kalender var altid tætpakket med aftaler, og hun havde altid en ny rejse eller et nyt middagsselskab planlagt. Hendes sociale netværk strakte sig over hele kloden, og hun mailede lystigt med venner fra hele verden.

På hver af sine rejser sendte Gyda Skat Nielsen et postkort hjem til sit barnebarn, der kaldte hende ’flyvende farmor’. Og selv om det kunne være svært at tyde hendes tætskrevne skråskrift, gik den samme fortælling altid igen: Hun beskrev, hvor søde folk var omkring hende, og hvor godt hun blev taget imod. 

Gyda Skat Nielsen så disciplinen som en måde at få mest muligt ud af livet på samt sørge for, at tingene blev gjort på hendes måde. Inden sin død havde hun nedfældet seks A4-sider med navne og telefonnumre på mennesker, som skulle kontaktes, når hun ikke længere havde sin gang på denne jord.

Hun havde også udvalgt sange til kirken og oversat et digt af den britiske forfatter Henry Scott Holland.

»Døden gør ingen forskel / Jeg er bare gået ind i rummet ved siden af,« lyder de første par linjer af digtet, som blev læst op efter begravelsen til ’gravkage og -kaffe’ på Rungstedlund. 

Præcis som Gyda Skat Nielsen havde ønsket det.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her