Portræt
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: For Rita Jensen var det vigtigste at gøre tingene ordentligt

Som rengøringskone og hjemmegående husmor brugte Rita Jensen det meste af sin tid på at tage sig af andre, men særligt tydeligt huskede hun de stunder, hvor andre havde forkælet hende
Rita Jensens familie og venner var aldrig i tvivl om, hvor meget hun nød at få besøg af dem. Så snart hun åbnede døren, ville hun begejstret slå hænderne sammen og sige »Neej, er det dig«, hvorefter man ville få et stort knus.

Rita Jensens familie og venner var aldrig i tvivl om, hvor meget hun nød at få besøg af dem. Så snart hun åbnede døren, ville hun begejstret slå hænderne sammen og sige »Neej, er det dig«, hvorefter man ville få et stort knus.

Privatfoto

Moderne Tider
20. november 2021

Rita Jensen tog altid to madpakker med, når hun skulle på arbejde på den skole, hvor hun gjorde rent. Den ene var til hende selv, den anden havde hun med i tilfælde af, at der var et barn, som havde brug for en bid mad. Det var der indimellem, og så fandt hun madpakken frem og sørgede for, at barnet fik lidt morgenmad.

Det var vigtigt for hende, at alle omkring hende havde det godt, og selv fandt hun også en glæde i at kunne gøre andre glade.

Da hendes to yngste børn var teenagere, var det ofte hos Rita Jensen og ægtefællen Oscar, at børnene og deres kammerater tilbragte eftermiddagen. Hun nød at have de unge mennesker på besøg, og hun bød altid på kaffe og brød eller kage. Fra gang til gang kunne hun huske, hvem der foretrak franskbrød med ost, og hvem der helst ville have syltetøj. Hos ’Mor Rita’, som mange af dem kaldte hende, følte de sig altid velkomne.

Samtidig med at Rita Jensen var kærlig og omsorgsfuld, var hun også bestemt. Hendes børn skulle være pæne i tøjet, huset skulle se ordentligt ud, og man skulle tale pænt. De måtte ikke bande, og hvis ægtefællen Oscar slap nogle eder, lød det altid fra hende:

»Oscar! Oscar, kan du tale pænt. Sådan taler man ikke.«

Rita Solveig Jensen

  • Født Rita Solveig Meyer Nielsen den 7. april 1926 i Stenstrup ved Hobro.
  • Kogekone, rengøringskone og hjemmegående husmor.
  • Gift med Jens Oscar Jensen.
  • Efterlader sig tre børn, seks børnebørn og seks oldebørn.
  • Død den 26. maj 2021 i Højbjerg ved Aarhus

Også i hendes arbejde som rengøringskone var det vigtigt for hende, at tingene blev gjort ordentligt. Derfor var hun meget utilfreds, da de pludselig skulle til at vaske gulve med mopper på den skole, hvor hun arbejdede. Indtil da havde de ligget på alle fire og skuret gulvene.

»Nu skal vi ikke gøre rent mere,« erklærede hun derhjemme. »Vi skal bare køre sådan en moppe hen over gulvet, og den flytter jo bare skidtet rundt. Det er da nemt, men der bliver jo ikke gjort ordentligt rent.«

Glemte aldrig skålen med jordbær

Som rengøringskone og hjemmegående husmor brugte hun det meste af sin tid på at tage sig af andre, og måske var det netop derfor, det satte sig så dybt i Rita Jensen, når andre gjorde noget særligt for hende.

Engang havde naboen, en ung kvinde ved navn Susanne, som havde et nært forhold til Rita, plukket en masse jordbær og banket på hendes dør. Jordbærrene var allerede rengjorte, så Rita Jensen skulle ikke løfte en finger. At Susanne på eget initiativ dukkede op med de spiseklare jordbær gjorde et enormt indtryk på hende, og over årene vendte hun ofte tilbage til oplevelsen.

»Så stod du der med den store skål med jordbær, det glemmer jeg aldrig, Susanne,« sagde hun igen og igen.

Som gammel havde Rita Jensen en evne til at holde fast i sine mange gode minder. Hun fortalte ofte om sin opvækst i et lille stråtækt hus på heden tæt ved Rold Skov. Her voksede hun op alene med sin mor. Hendes seks søskende, som var meget ældre end hende, var flyttet hjemmefra, og faren var død af tuberkulose, inden hun blev født. Rita hjalp sin mor med alt i og omkring huset, og som 14-årig kom hun i huset hos sin bror og hans familie på Samsø.

Det var også på Samsø, hvor hun boede i 18 år, at hun blev gift med sin første mand, fik en lille datter og spillede dilettant-teater i mange år, noget der resulterede i livslange venskaber.

Ægteskabet varede ikke ved, og sidst i 1950’erne giftede hun sig med Oscar Jensen, som hun havde mødt til et bal på øen. Parret flyttede til Højbjerg ved Aarhus, hvor de fik to børn.

En fantastisk buket

Rita Jensens familie og venner var aldrig i tvivl om, hvor meget hun nød at få besøg af dem. Så snart hun åbnede døren, ville hun begejstret slå hænderne sammen og sige »Neej, er det dig«, hvorefter man ville få et stort knus. Særligt elskede hun at bruge tid med sine børnebørn.

Ofte havde gæsterne blomster med. Både i vindueskarme og på borde stod der blomster, og da hun og Oscar havde en kolonihave i Viby gennem 20 år, sprudlede den så overdådigt af alt fra georginer og roser til liljer og tulipaner, at haven i mange år blev kåret til haveforeningens flotteste.

Særligt glad kunne Rita Jensen blive, hvis gæsterne havde blomster med fra deres egen have. Det mindede hende nemlig om hendes barndom på landet og de mange vilde blomster. Selv gik man heller ikke tomhændet hjem fra et besøg hos Rita Jensen, for hun havde altid et glas hjemmelavet sennep, syltetøj eller rødbeder, som man lige skulle have med.

På plejehjemmet, hvor hun boede de sidste to et halvt år, fik hun ofte en buket leveret fra blomsterhandlen. Hyppigt var der krysantemum eller kornblomster i den, for dem vidste blomsterhandleren, at hun var ekstra glad for. Hun nød at have blomsterne stående, og når man spurgte hende, hvad hun egentlig fik tiden til at gå med, kunne hun svare:

»Åh, jeg sidder jo her og kigger på alle mine blomster. Og så har jeg jo alle mine minder.«

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her