Noter fra en pandemi
Læsetid: 3 min.

Mundbind, mink, journalister, journalisering – listen over ting, du ikke bør diskutere ved familiebordet, vokser støt

Vi skal til det igen: På med mundbindet, og væk med diskussionen om det videnskabelige belæg for at bruge det, hvis du gerne vil bevare dine nære relationer
Tidligere var det nok at undgå indvandring som samtaleemne til familiefrokosterne. Sådan er det ikke længere. På billedet ses Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm (tv.) på et pressemøde sidste år.

Tidligere var det nok at undgå indvandring som samtaleemne til familiefrokosterne. Sådan er det ikke længere. På billedet ses Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm (tv.) på et pressemøde sidste år.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
27. november 2021

Der er tre ting, der er træls ved at gå med mundbind: Det ser fjollet ud, det irriterer hagen, og hvis man har briller, dugger de. Til gengæld er der én ting, der er godt ved mundbind: Det kan standse smittespredningen af COVID-19 og dermed forhindre dødsfald og endnu en nedlukning.

Det er godt nok kun det med brillerne, der er et solidt videnskabeligt belæg for. Det er nemlig »svært at drage sikre konklusioner vedrørende omfanget af den smitteforebyggende effekt ved brug af mundbind i det offentlige rum«.

Det er ikke noget, vi har læst på det dybe internet eller har fra de selvudnævnte frihedskæmpere på Facebook, men den ordrette information, som Sundhedsstyrelsen selv har givet. Det er måske ikke verdens bedste begrundelse for, at vi fra på mandag kommer til at bruge det forkætrede stykke stof i det offentlige rum igen, men den viden, vi har, er »nok til, at Sundhedsstyrelsen vil anbefale det«, som Søren Brostrøm selv har udtrykt det med henvisning til de studier og erfaringer, der trods alt foreligger.

Fakta hjælper ikke

Jeg vil da også med det samme bekende mig til den anbefaling – du får ingen modstandsmand herfra til den kamp – og anbefale, at du gør det samme. Til gengæld vil jeg ikke anbefale, at du diskuterer det med dine venner eller familiemedlemmer, der er imod det, hvis du gerne vil bevare den gode stemning og de nære relationer.

I det hele taget har de seneste år udvidet paletten for, hvad man kan miste venner på. Hvor det tidligere var nok at undgå indvandring som samtaleemne til familiefrokosterne, er det nu nødvendigt at træde meget varsomt på områder som vacciner, mink og minkavl generelt, sms’er, Socialdemokratiet, journalister, journalistik og medier, fællessang, journaliseringsregler i embedsapparatet, videnskab, virus, eliten, influenza, forkølelse, Bill Gates, kropsvæsker, mundbind, surdej og politik som sådan. Bare et godt råd.

Det vil ikke hjælpe dig, at du har fakta på din side, for hvad enten du kan lide det eller ej, er vi kommet forbi det punkt. Det kaldes ’polarisering’ og er en bivirkning, der har bredt sig over hele verden sammen med pandemien. Vi har ikke været voldsomt hårdt ramt herhjemme endnu, men hvis du en gang imellem diskuterer et par af ovenstående emner (eller hvis du kunne se min indbakke), vil du vide, at vi heller ikke er gået ram forbi.

Tidligere har der været rettet meget kritik mod fake news og skumle grupperinger på nettet, når vi skulle finde på forklaringer på misinformation og optøjer, men selv om de størrelser uden tvivl er problematiske, så er der ingen danskerne, der ikke har fået en massiv, letforståelig, grundig, saglig og åben forklaring af vores myndigheder på, hvad det er, der har ramt os, og på hvilken baggrund tiltagene mod pandemien er blevet indført. Problemet stikker meget dybere end det.

Det er ikke længere et spørgsmål om tro eller videnskab. Det er et spørgsmål om identitet, og det er en helt anden diskussion. Der er tale om et tilhørsforhold, et selvbillede og en forståelse af verden, som ikke lader sig anfægte af fakta, og derfor bliver en faktuel diskussion også meget sjældent frugtbar. Det skaber kun endnu mere splittelse og modstand. Den eneste vej er at lytte og forsøge at se personen.

Brug for tillid

Formentlig har vi at gøre med et biprodukt af en ekstrem tid, hvor der er blevet truffet vidtrækkende politiske beslutninger, og vi har måttet begrænse den menneskelige kontakt. Det har fået mange til at søge fællesskaber, noget at samles om, og til at bruge mange timer på nettet, hvilket igen kan føre direkte til både fællessang, politisk vækkelse og en generel vrede mod de kræfter, som styrer verden – uanset om der er tale om en sygdom eller en elite.

Det er derfor, vi har så hårdt brug for den tillid, der følger af en åbenhed hos vores beslutningstagere og myndighedspersoner. Det er derfor, vi har brug for politikere, der samler og lytter til modstanden frem for at udskamme den, og det er derfor, vi har brug for medier, der ikke bare blindt jagter beslutningstagere, ’eliten’ eller en vagt defineret magt – alene det, at der findes et sted, hvor magten udføres, er ikke i sig selv grund til at styrte det i grus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg kan huske da jeg kom til USA og det første jeg hørte var at der var ting man ikke burde begynde at tale om med amerikanerne. Abort, politik, økonomi, døden, racisme, våben, krigen om olie osv.

Mit spørgsmål var: "Hvorfor dog det?". Så ignorerede jeg anbefalingerne, og det gik fint, selvom jeg mødte mennesker som sagde: "Du er sjov. Dette er emner vi normalt taler alt for lidt om". Det bedste ved det hele var at jeg også fik udvidet mine horisonter.

Bjarne Bisgaard Jensen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Katrine Damm, Lars Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Da Donald Trump kom til magten, var vi mange der rystede på hovedet af ham og hans vælgere. Frihed for den enkelte var det optimale, og staten skulle blande sig så lidt som overhovedet muligt. Covid19 vaciner var ikke noget man gik så højt op i. Og så ikke at forglemme America first! Når man i dag ser på mange af kommentarerne på Information, kan man da få den tanke, at det er en anden avis man læser! Frihed, personlig frihed, til helvedet med de andre. Hvor er solidaritet med samfundet blevet af? Eller var det bare en tyndt fernis, som covid19 nemt og bekvemt vaskede af? Tanken ligger og lurer!

Niels Jakobs, Dan Jensen, Inger Pedersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Denne polarisering skal vi tage meget alvorligt - den kan udnyttes af kyniske mennesker ! Tænk at der er emner man ikke kan tale med andre om, det er da uhyggeligt i ottende potens !!
Desværre er det nemt med nemme fix og enkelte holdninger, men der er ikke en løsning, men en del af problemet !
Uha det var da sorte tanker på en sort fredag :-)
Uagtet er den splittelse farlig - der er vel ingen veldokumenterede eksempler på at splittelse har ført noget godt med sig.
Lad os dog holde sammen og holde af hinanden.

Mundbind virker ikke mod at man bliver smittet, men hvis man er smittet, evt. uden at vide det, modvirker det at man smitter andre. Så mundbind virker!

Jesper Eskelund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Lillian Larsen

Udover at masker virker imod at smitte andre, mangler der studier der kan beregne effekten af at beskytte sig selv mod smitte så intet kan konkluderes om, at masker ikke virker.
(Personligt formoder jeg de har en vis virkning, når det gælder aerosoler. Sådan bruges de ihvertfald af sundhedspersonalet)

PS. Afskyr det politiske ord "mundbind", det er fuldstændig misvisende og grimt.

Katrine Damm, Lillian Larsen, Palle Jensen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Tjah, jeg har slet ikke samme følelsesladede holdning til mundbind som mange, formentlig pga min efterhånden lange tid i sundhedssektoren, som startede i januar 1995 på en lungemedicinsk afdeling med speciale i tuberkulose. Her var mundbind hverdag og en nødvendighed for at beskytte sig selv på tuberkulosestuerne ved sygeplejeprocedurer, som foregik i svælget, men også helt almindelige handlinger som at ryste en dyne.

- og så er jeg enig med Niels Hsusgastd i, at mundbindet jo rent faktisk klær ganske mange, mig selv incl.

:-)

Lillian Larsen, Katrine Damm, Palle Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Niels Hausgaard...

"I det hele taget har de seneste år udvidet paletten for, hvad man kan miste venner på. Hvor det tidligere var nok at undgå indvandring som samtaleemne til familiefrokosterne, er det nu nødvendigt at træde meget varsomt på områder som vacciner, mink og minkavl generelt, sms’er, Socialdemokratiet, journalister, journalistik og medier, fællessang, journaliseringsregler i embedsapparatet, videnskab, virus, eliten, influenza, forkølelse, Bill Gates, kropsvæsker, mundbind, surdej og politik som sådan. Bare et godt råd."

He he - jamen så er da da vel kun vejret tilbage, og den er nok heller ikke helt god, - bliver vel hurtigt til klimaet og så er der ballade igen ;)

Henriette Bøhne og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Selv børnene er efterhånden et stødende emne, alt for mange retter på forældre og pædagoger, eller er for/imod børnevacciner.

Svesken på disken, der er kun det overnaturlige tilbage ;-)