Langsomme samtaler
Læsetid: 14 min.

Psykoanalytisk forfatter: »Klimasorg er et tegn på, at vi lever, og vores hjerter banker«

Psykoanalytikeren Sally Weintrobe opdagede for nogle år siden et sammenfald mellem den måde, vi taler om klimakrisen på, og hendes patienters fordrejning af realiteterne. Hun forklarer her, hvordan klimakrisen kan føres tilbage til en modsætning i vores natur, som er blevet præget af de sidste årtiers økonomiske tænkning

Jesse Jacob

Moderne Tider
27. november 2021

Du skal se et barn for dig, siger psykoanalytikeren til mig. En meget stor baby, som sidder på fortovet og skriger, fordi hendes mor og far har sagt nej. Dette barn vil simpelthen ikke affinde sig med en verden, som nægter hende det, hun vil have.

Sådan er børn på den alder, forklarer psykoanalytikeren Sally Weintrobe.

»Det er kompliceret, fordi den lille pige måske har en pointe, når hun protesterer. Hendes skrigen er en måde at afvise verdens krav og forventninger på. Men hendes indstilling er også narcissistisk, hun føler sig perfekt og udvalgt. Og hun føler sig berettiget til at få, hvad end hun vil have, og hun vil altid have det største stykke,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Suk! Psykoanalyse er pseudovidenskab. At være bekymret over klimaet (med mere) er ikke et tegn på at dit hjerte slår. Din puls er et tegn på at dit hjerte slår, og hvis der ikke er nogen puls slår dit hjerte ikke. Så får du ikke ilt til hjernen, og så kan du ikke bekymre dig mere.

Information og en del af dens læsere tror stadig på at klimaet nok bare er en social konstruktion og at problemet blot skal tænkes væk. Wake up!

Torben Skov, Inge Lehmann og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar

Tak Rune. Det kan jo ikke siges tydeligere og mere præcist.

Hun er godt nok "lang i spyttet" for at nå frem til nogle ret indlysende konklusioner. Lidt for meget af "Information" fra min ungdom i 60-erne og 70-erne. Det virker som en intellektualisering for intellektualiseringens skyld. Og omvejen over psykoanalysen er lang og unødvendig.

Torben Skov, Inge Lehmann og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Jeg er overbevist om at hun har fat i noget væsentligt – at vi reagerer på de store forandringer i samfundet gennem en sorgproces, for når forandringerne sker, er det et uafvendeligt tab af noget, vi havde. Et af stadierne i denne sorgproces er netop benægtelsen.

Lisbet Almstrup Olesen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Kurt Nielsen, Troels Holm og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Olav Scheunemann

Jeg har læst det bedste interview længe. Tsk for det, det hjælper mig med at snakke om disse ting fremover, med mine fortrængende venner og kollegaer. Og forstå, hvad de andre har gang I, altså alle dem der bare sidder fast i deres komfortzone og ikke demonstrer.

Grunden til at neoliberalismen har så stor succes er måske at den netop taler til vores egoistiske og exceptionelle sider, vores un-caring sides. Der er ingen grænser for ødelæggende vækst, der er ingen grænser for grådighed. Men neoliberalismen tåler ikke kritik. Nøjagtig som andre totalitære regimer ikke tåler kritik.

Kampen i os selv mod den ukærlige, ikke-omsorgsfulde (un-caring) del er en vedvarende kamp. Som enmandshære, rammesat i en atomiseret kultur af egoisme og grådighed som nærer følelsen af exceptionalismen i os alle, er det en tabt kamp. . En kultur i opløsning. Vi kan enten vælge at fortsætte den vej eller åbne op for et mere kærligt samfund (den faktor som blev taget ud af ligningen fra 68?). Vi har brug for en politik som rammesætter og beskytter os fra de overdrevne exceptionelle sider i os selv . Som sætter grænser for ukærlig adfærd og en ukærlig ødelæggende vækst. Med en inkluderende/ rummelig kultur hvor der dagligt drages omsorg for mennesker, dyr og miljø.
Til sorgen vil jeg sige: For hvert et tab igen erstatning findes; hvad udad tabtes, det må indad vindes. Lad godheden i mennesket vinde.

Sally Weintrobe er i mine øjne exceptionel på den gode måde. Jeg håber bogen ”Psycological Roots of the Climate Crisis” bliver oversat til dansk. Tak.