Gratis psykologhjælp
Læsetid: 10 min.

Regionerne og psykologerne strides om årsagen til lange ventetider. Imens må unge vente 16 uger på psykologhjælp

Ventetiden på gratis psykologhjælp til unge er lang og er fortsat med at stige, selv om der er masser af ubrugte penge til området. Psykologerne må tage flere patienter ind eller opgive de ydernumre, der sikrer dem midler fra det offentlige, mener regionerne – og de har en pointe, vurderer sundhedsøkonom. Men ifølge Dansk Psykolog Forening er problemet ikke så ligetil
Ventetiden på gratis psykologhjælp til unge er lang og er fortsat med at stige, selv om der er masser af ubrugte penge til området. Psykologerne må tage flere patienter ind eller opgive de ydernumre, der sikrer dem midler fra det offentlige, mener regionerne – og de har en pointe, vurderer sundhedsøkonom. Men ifølge Dansk Psykolog Forening er problemet ikke så ligetil

Petra Penlau

Moderne Tider
13. november 2021

Egentlig var det en glædelig nyhed, om end på en dyster baggrund. Et stigende antal unge mennesker kæmper med mistrivsel, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Derfor annoncerede Sundheds- og Finansministeriet i december, at forsøgsordningen med gratis psykologhjælp til unge med depression og angst ville blive udvidet og gjort permanent med finansloven i 2021. Det hjalp støttepartierne og Alternativet med at realisere.

Den nu permanente ordning skulle »være med til at gribe de unge, før de bliver alvorligt syge«, sagde sundhedsministeren.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Unge der mistrives er hjerteskærende. Svaret er ikke hver gang flere psykologtimer eller flere psykiatriske behandlinger, diagnoser og medicinering. Vi ved for lidt om de dynamikker, der driver børn og unges liv. En eneste ting er evident indtil vi får mere solid forskning: tidlig indsats for hele familier - jordmødre, sundhedsplejersker, dagtilbud - er i centrum. Men vi må også spørge os selv om det familieretssystem vi har fået skruet sammen er en del af problemet. Og om den måde vi balancerer familieliv og arbejdsliv er i orden -herunder barsel, omsorgsdage. Når alle forventes at arbejde fuld tid til de er over halvfjerds.

Flemming Jensen

Det er en skandale udover det sædvanlige.

Med risiko for at ødelægge min egen spritnye "business", så ville jeg mene at der åbenlyst nok var en årsag til at flere og flere unge mistrives.

Kunne det være klimaet, pandemien og den totale mangel på bæredygtighed?

Kunne det være fordi COP26 også endte med "bla bla bla"?

Kunne det være fordi behovet for vækst efterhånden har accelereret hamsterhjulet op til at det smider alle dem der ikke holder godt fast af?

Kunne det være fordi de unge ser de andre unge på instagram, med total meget "lækkerness" filter?

Kunne det være at nogen af de unge bare havde luret alle løgnene?

Skal vi "helbrede" de unge, hvis deres mistrivsel skyldes virkelighedens almene tilstand, eller kunne vi gøre dem glade igen ved at gøre noget reelt for at sikre deres fremtid?

Rasmus Kristiansen, Lars Jørgensen, Steffen Gliese, Majken Munch og Peter Wulff anbefalede denne kommentar

Fornuftigt med flere samtaleterapi hos psykologerne og mindre psykofarmakaudskriving i en tidspresset psykiatri.
De to ting hænger unægtelig sammen - også selv om sundhedsøkonomerne ikke kan se det i deres regnemodeller.