Efter kommunalvalget
Læsetid: 5 min.

Sejren i Holbæk kan måske lære Socialdemokratiet noget, man har glemt: at lytte

Socialdemokratiet fik et dårligt kommunalvalg, men ikke i Holbæk, hvor næsten hver anden stemte personligt på den socialdemokratiske borgmester Christina Krzyrosiak. Hvad kan socialdemokrater rundt omkring i landet lære af succesen ved fjorden?
Socialdemokratiet fik et dårligt kommunalvalg, men ikke i Holbæk, hvor næsten hver anden stemte personligt på den socialdemokratiske borgmester Christina Krzyrosiak. Hvad kan socialdemokrater rundt omkring i landet lære af succesen ved fjorden?

Magnus Hove Johansson

Moderne Tider
27. november 2021

Det blev én af kommunalvalgets helt store historier. I Holbæk Kommune havde knap hver anden borger sat sit kryds ud for den siddende borgmester, den 29-årige socialdemokrat Christina Krzyrosiak, som med sine 18.590 personlige stemmer satte danmarksrekord og cementerede sin position som landets mest populære borgmester.

Det var i sig selv spektakulært, og holdt op imod, at Socialdemokratiet generelt fik et dårligt valg på landsplan og samlet gik tilbage med knap fire procentpoint, virkede bedriften kun større.

Findes der en særlig socialdemokratisk trylledrik i Holbæk? Hvis ja, kan partiet så gøre sig forhåbninger om at skrue op for produktionen, hælde den på flaske og få den kørt ud til landets øvrige kommuner?

Vi har spurgt Holbæks tidligere borgmester, gymnasiets rektor, lokalavisens tidligere chefredaktør og en politisk kommentator.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Hjerl-Hansen

Jeg må så lige informere Holbæks borgere om at hiphop er en kultur opfundet af mænd for at udtrykke mænds følelser, herunder de aggressive, indviklede og problematiske, analytisk og humoristisk. Kvinder kan allerhøjest opnå andenhånds kendskab til hiphoppens sjæl, nemlig som en kønslig tiltrækning hvor vi mænd idealiseres, med en vis ret og det kan vi mænd godt li’. Kvinder vil aldrig forstå hvad det vil sige at være nede med nogen eller noget hvis ikke de forstår at vejen til fællesskabet går direkte igennem eller over lort og det dunkle. Som hiphopper er man netop ikke nede med alle mulige borgere fra Holbæk. Man kan ikke engang li’ Holbæk. Den dersens kommentarfeltsintimitet er jeg loren ved. Hun udnytter at folk er starstruck. Gruppeadfærden fra Holbæks borgere er tvangsmæssig og unaturlig ligesom al den ansigtsmaling kvinderne i Holbæk bruger. Lytning er ikke at blive viftet med en forbigående fjer. Lytning er at lære lytning til en mand eller kvinde eller barn der ligger i gruset. Psykologi, psykiatri, kernevelfærfærdsomsorg. Ikke vralte op og ned ad Algade. Der er nogen kæmpe problemer i det her samfund som mere eller mindre er skabt af Socialdemokratiet mærkeligt kvindelige ansigter. Se på hende Helle Thorning. Det er heller ikke fordi Mette Frederiksen er parat til at uddele lidt af de nye 100 milliarder til kernevelfærd eller gentage Mogens Lykketofts ord om Lars Løkke.

Jeg er faktisk vred.

I min bog er lytning et reserveret ord. Et helligt ord. En bastion. Det har intet at gøre med borgmestre og det har intet at gøre med Facebook. Det har noget at gøre med at vi har for få smågalehuse i Danmark hvor sindssyge som jeg kan komme ind og trække vejret. Det har noget at gøre med at enhver borger i Danmark har pligt til at skræppe op hvis ord som lytning misbruges. Det har også noget at gøre med at vi mennesker er så ufatteligt forskellige og sammensatte. Vi har brug for at blive hørt, hver og én. Mænd, kvinder, børn.

Og vi skal også lige huske at jeg er i gang på Tinder med at finde en kvinde.

”En kærlig Vivian der griner en tid med min dejlige skat og mig”

”Jeg vil gerne reddes. At jeg har erkendt det er vel et stort skridt frem imod at se nuanceret og forholdsvis selvironisk på at jeg gerne vil reddes. Jeg er omsorgsfuld, så selvfølgelig, det følger også af at det er lettere at give end at modtage, er jeg også i stand til at redde. Måske redder jeg mere end jeg selv er klar over, selvom selve det at redde har fået lav status.”

Morten, kvinder er blevet selvstændige. Morten, magtens sprog er blevet feminiseret. Morten, nej! Morten, lytning forudsætter at man har knold nok til at se det hele menneske.

Glem ikke Birgit Hansen i Frederikshavn, der fik over 50 pct. af stemmerne. Fællesnævneren for de to borgmestre er 1) de er Socialdemokrater og 2) de taler ordentligt til og om folk med indvandrerbaggrund.
Dem er efter sigende stadig nogle af i regeringspartiet. Mange er de ikke, men det er da værd at lægge mærke til at anstændige Sosser, der ikke babler løs om den stramme indvandrerpolitik, kan noget partiledelsen ikke kan.

Alvin Jensen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Birte Pedersen, Poul Erik Pedersen, Lise Toft, Inger Pedersen, Erik Nielsen, Holger Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Ole Meyer, Michael Søgaard Jørgensen og Per Klüver anbefalede denne kommentar

Kunne Information med denne artikel ikke slutte med at udlægge lokalvalget som om det er landspolitik.
Jeg syns at radio og TV og landsaviserne, reelt stjæler lokalvalgene fra os, der bor på landet.
Når en konservativ går frem her, så udlægges det som en stor Pape-gevinst, og tilsvarende er andre partiers tilbagegange noget, der bør skræmme Mette Frederiksen og Ellemann.
Lokalpolitik er først og fremmest kendetegnet ved, at vi ser på, hvad kandidaterne kan og mener de kan, lokalt, og i mindre grad hvor de hører hjemme landspolitisk.
Selvfølgelig er der en vis overlapning i de store byer, men min påstand er, at i lokale valg spiller det lokale en overordnet rolle.
Men selvfølgelig, chefredaktører og den lange række af kommentatorer, taler og skriver ud fra deres storby-erfaringer, men det er ikke hele verden.

Lasse Glavind, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Carsten Sperling anbefalede denne kommentar

Nogle få politiske personligheder har evnerne til at få os til at lytte og reagere, her er en politiker som er tilstede, som viser engagement.
Den politikker som viser forståelse hos den brede del af samfunds-borgerne, får opbakning og støtten tilbage.
Vi høre/møder alt for mange politikere/ beslutnings-tagere som mest har "øje " for egne interesser, det er vi trætte af - opfattelsen af Christina Krzyrosiak, er alvor ikke ligegyldighed.

Inger Pedersen og Klaus Ankerstjerne Eriksen anbefalede denne kommentar

Suk, altså. Endnu en analyse, hvor journalistens eller mediets egne implicitte forestilling om, hvordan "socialdemokratiet" i virkeligheden burde være eller engang var i en eller anden ikke nærmere defineret guldalder og/eller Olsen Banden-Danmark, styrer i en grad, så kritikken igen bliver overfladisk. Socialdemokratiet er ikke og har aldrig været et parti, der "lyttede" på den måde, som skribenten her forestiller sig. De har jo netop dyrket en doktrin om, at folk - som de er flest - vil styres mellem valgene, og at dem, der kræver at blive "lyttet til" alene udgør en støjende og i realiteten udemokratisk minoritet, der ikke respekterer det, som Socialdemokraterne opfatter som det parlamentariske demokratis absolutte delegering af magten mellem valgene.
Hvis Cramon vil forstå, hvad det vil sige "at lytte" for socialdemokrater, så er hun nødt til at forstå deres implicitte demokratiopfattelse og ikke - som nu - forsøge at iklæde dem sin egen Store Kongensgade-boble-fortælling.