Langsomme samtaler
Læsetid: 13 min.

Ung fransk stjerneøkonom: »De fattige betaler for de riges politiske præferencer«

Vores demokratier er blevet overtaget af dem med de højeste indkomster, siger den franske stjerneøkonom Julia Cagé i denne langsomme samtale. Men hun har også en plan for, hvordan vi kan tilbageerobre demokratiet

Jesse Jacob

Moderne Tider
6. november 2021

Julia Cagé laver nogle gange en øvelse med sine studerende, som skal få dem til at tænke over, hvem der bestemmer, hvordan de ser verden.

Hun stiller tre spørgsmål. Først beder hun dem, der læser nyheder, række hånden op. Det gør de normalt alle sammen. Så spørger hun, hvor mange af dem der selv betaler for deres nyheder. Her er der næsten ingen, som rækker hånden op. Derefter spørger hun, hvem de tror der så betaler for deres nyheder. Og hvad det betyder for den offentlige samtale og undersøgelse af virkeligheden, at de overlader det til andre at finansiere nyhedsproduktionen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Selvom jeg betaler for mine nyheder her i Information, så er det jo ingen garanti for at informationerne er neutrale og objektive. Nyhederne her i Information er vel i virkeligjeden langt fra neutrale og objektive - eller tager jeg fejl?

Jeg holder også Berlingske, og det samme kan vel siges dét!?

Men jeg holder også Politiken, og der er det jo helt tydeligt en politisk avis. Til tider har de endda selv kaldt deres dækning for ‘kampagner’ (interne mails beskrev de deres egen dækning af en konkret sat som “kampagne for hjemtagning af mødrene fra Syrien”).

Måske er tingene ikke så simpelt som fremstillet af den gode franskmand; eller måske bare ikke overførbart til DK.

Et konkret eksempel: Herhjemme har en enkelt person, en enkelt rig person, sørget for at et bestemt nyt parti er blevet opstillingsberettiget til det kommende folketingsvalg. En meget rig dansk-Iraner har doneret en stor sum penge til en dansk-Pakistaner, som har købt reklameplads hos Facebook for pengene, og derved skaffet sig tilstrækkeligt mange underskrifter til at gøre sit parti opstillingsberettiget. Således har en enkelt person, med sine penge, ført et venstreorienteret parti på stemmesedlen.

Niels K. Nielsen, Emil Davidsen, Torben Bruhn Andersen, Bent Nørgaard, Kurt Nielsen, Holger Nielsen, Bjarne Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

- ja, eller partiet Ny Borgerlige og Liberal Alliance på stemmesedlen!

kjeld jensen, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Andersen, Holger Nielsen og Jan Damskier anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Ja, det er dyrt at føre valgkamp kan man forstå, heldigvis er det ikke sådan herhjemme at den med det største valgbudget får de fleste stemmer - eller rettere - får mest indflydelse og udfører det største arbejde for vores fælles demokrati. Valg i Danmark afgøres mellem valgene som man siger.

Jan Fritsbøger

henrik jeg undrer mig lidt over dit konkrete eksempel, for jeg har ikke set nogen som helst nye venstreorienterede partier, medmindre du mener frie grønne, og den "dansk-pakistaner" du hentyder til er Sikandar Siddique, ( som i øvrigt er født i Danmark ! ) men han er jo bare medstifter sammen med Uffe Elbæk og Nico Grünfeld, og jeg er faktisk ikke sikker på partiet er venstreorienteret.

Jan Fritsbøger

Peter, glemte du ikke løkkes nye parti "moderaterne" ?

Jan,, der er en til..DKP. De var financeret østfra. Moderen til EL.

Rune Kjær Rasmussen

"De fattige" er egentlig et pudsigt udtryk, for når der er tale om mennesker med meget få midler økonomisk, så er der tit tale om mennesker med stor empati, der for eksempel kan være yderst generøse i en samtale, uden dog på nogen måde at forbinde det med generøsitet. Og omvendt kan mennesker, der er økonomisk rige, vise sig at være meget "sparsommelige" i deres omgang med andre mennesker. Nærmest som om de netop tænker, at de ikke helt har råd til at være et menneske blandt mennesker. Af samme grund er anvendelsen af begreber som tabere og vindere i et samfund en slags falliterklæring fra nogen, der ikke tør andet end at spille sikkert, tit med udgangspunkt i en privilegieblindhed, der mere end antyder, at de gerne vil pege fingre af andre for at fortælle dem, hvad de "burde", eller "bør" gøre for at blive, underforstået som dem selv. I visse økonomisk rige menneskers verdensbillede er alt et muligt valg for alle. Og sådan noget som sygdom, fysisk eller psykisk, findes slet ikke, indtil den dag de, måske, selv knækker.

Peter Mikkelsen, Ruth Sørensen, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek, Børge Jacobsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Der er kommunal valg. Vælg ikke det gamle ØL det giver ingen fremdrift.
Det kunne være rart med en bombe under systemerne!

Alle disse spørgsmål udvider jo den økonomiske forståelse en hel masse - f.eks. til klassesamfund og kultur.
Måske handler det mere om, at en masse produkter, der er med til at koncipere de øvre kaster i et samfund, ikke ville blive produceret, hvis det stod til den brede befolkning ud fra et personligt konsumentsynspunkt.

William Mannicke

Jamen det jo rigtig nok ny viden. Og så endda fra Frankrig.
At de fattige betale til de rige.

Hvem skal betale for nedsættelse af topskat?
Dem der ikke betaler top skat.
Det jo ny viden.

Ironi kan forekomme.

Peter Mikkelsen, Bjarne Bisgaard Jensen, kjeld jensen, Gert Romme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@ Henrik Madsen
Der er statistisk set garanti for, at de nyheder og vinkler der bringes i Information i det store og hele flugter med de vigtigste bidragsyderes interesser og overbevisninger. Det er hvad Gilens og Page fandt ud af i deres forskning, og det er hvad Cagé har fundet ud af i sin. Der er netop garanti for, at informationerne ikke er neutrale og objektive, uagtet hvad journalister og andet godtfolk bilder sig selv og andre ind.

Marie-Christine Poncelet

Mærkeligt at Julia Cagé hentyder at Jean- Luc Mélenchon skulle være autoritær og Lykkeberg hopper på det. Jean Luc Mélenchon er den eneste af Præsident kandidater der vil afskaffe den " autoritær" præsidentembed som De Gaulle skabt i 1958 med den 5 Republik og erstatte det med en 6 république uden præsident men med et statsminister udpeget af parlement ( som i Danmark).
Hvem er så autoritær? Eller er det den sædvanlig angst for venstrefløjen med kniv mellem tænderne?