Forældreskab
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Jeg råbte af en ældre dame foran min datter. Gik jeg over stregen?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Intet problem er for lille – intet for stort
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Intet problem er for lille – intet for stort

Mia Mottelson

Moderne Tider
4. december 2021

Da jeg sidste weekend skulle på en sjælden tur med kystbanen, insisterede min trodsige treårige på at stå på sæderne. Det ville jeg ikke have, og vi endte ude i den næsten mennesketomme mellemgang – der hvor man stiller cykler og barnevogne. Min datter skreg, og jeg gjorde, hvad jeg kunne for at bevare roen, hvilket faktisk lykkedes rigtig fint. Lige indtil en ældre dame for enden af gangen klappede højt i hænderne og råbte til hende flere gange, at »nu skulle hun tie stille!!« Min datter blev paf, men jeg flegnede fuldstændig og råbte tilbage til damen, at »sådan skulle hun aldrig nogensinde tale til et lille barn«. I min ophidselse fik jeg vist også kaldt hende »sindssyge kælling«.

Og det er jeg naturligvis ikke stolt over. Men jeg ser åbenbart rødt, når nogen angriber mit barn.

Hvad tænker I om min opførsel?

— Farmand

Svar I:

Du giver den bare gas. Det siger jeg mest, fordi jeg ikke selv evner det. Nogle gange føles min krop, som om den er bygget af pasta og ting, jeg ikke sagde i bussen. For hvis jeg havde en daler for alle de gange, jeg har forladt en situation i den kollektive transport, hvor jeg selv eller andre er blevet udsat for urimeligheder fra hundehoveder, hængerøve, lusede amatører, elendige klamphuggere, latterlige skidesprællere, talentløse skiderikker, impotente grødbønder, småbørnspædagoger og socialdemokrater, og jeg bare har været tavs og i stedet brugt det næste døgn på at ruminere over, hvad jeg skulle have sagt, ville jeg have penge til at købe en bil i stedet. Og i den kan man klare det med obskøne håndtegn.

— Anna von Sperling

Svar II:

Jeg hører selv til gruppen af kolerikere, og ligesom dig har jeg vanskeligt ved at bevare fatningen, hvis nogen kritiserer mine børn. Det er gået galt flere gange. For ikke så længe siden kom jeg eksempelvis op at toppes med en ældre kvinde i Irma, som kørte ind i min søn med sin indkøbsvogn, fordi hun mente, han stod i vejen. Det endte i en pinlig situation. Først fordi mange af de andre kunder kun hørte mig kalde hende en række ukvemsord og ikke bemærkede, hvad hun havde gjort forinden. Og senere, fordi jeg mødte den samme kvinde nogle uger efter i min søns børnehave, hvor hun skulle hente sit barnebarn.

Vi er evolutionært programmerede til at beskytte vores børn mod fjender. Men det er nok ikke helt forkert, når min kone har rådet mig til at tælle til ti indeni i situationer som den i Irma. Samme råd vil jeg derfor give dig. For sandheden er jo, at sådan nogle som os risikerer at vende situationer, der som udgangspunkt er pinlige for andre, til at blive pinlige for os selv, hvis ikke vi formår at tøjle vores temperament.

— Anton Geist

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Viktor Andersen

Selvfølgelig skal du ikke råbe tilbage til kvinden. Hvis dit barn larmer i det offentlige rum, så har andre lov til at gøre opmærksom på dette, uden du bliver en hidsig løvemor. Jeg ville være flov i din situation.
Denne situation har intet at gøre med alle de situationer, hvor vi ønskede, at vi fik sagt fra, da der ikke er begået en uretfærdighed overfor dig. Til gengæld fik kvinden heldigvis sagt fra. Hurra for hende.

Flemming Jensen, Ninna Maria Slott Andersen, Hans Larsen, Hans Houmøller, Lise Lotte Rahbek, Tut Holm, Søren Andersen, Maria Bjerregaard, Carsten Bjerre, Kurt Preben Hansen, erik pedersen, Claus Nielsen, Erik Fuglsang og Henning Kjær anbefalede denne kommentar

Det er bare helt i orden. Når tilfældige folk tror det er ok at råbe ad tilfældige 3-årige offentlige rum, så er det fint at de mennesker ret tydeligt får at vide de skal holde deres kæft.
Hun holder sikkert sin kæft næste gang, men det er selvfølgelig lidt en skam at din datter oplevede dig i det røde felt, men nok en større skam hvis din havde følt du ikke forsvarede hende

Frederikke Nielsen, Rune Palm og Jane Nielsen anbefalede denne kommentar

Din datter skreg fordi hun ikke måtte stå på sæderne?
Er " nu skal du tie stille" et angreb? Du kunne åbenbart ikke selv sige det, i stedet angreb du en for dig ukendt dame, fordi hun bidrog til opdragelsen af din datter, der både vil stå på sæderne og skrige for at få sin vilje.

Leanette Nathalia Chresta Jensen, Ninna Maria Slott Andersen, Hans Larsen, Hans Houmøller, Lise Lotte Rahbek, Tut Holm, Søren Andersen, Marie-Christine Poncelet, Carsten Bjerre, Kurt Preben Hansen, erik pedersen, Flemming Kjeldstrup, Erik Fuglsang, Birte Pedersen, Flemming Berger og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig blev din datter paf. Det var vel første gang, at hun oplevede, at hun ikke blev betragtet som verdens ottende vidunder. En grim oplevelse for din datter. Måske angstprovokerende.

Ninna Maria Slott Andersen, Hans Larsen, Hans Houmøller, Carsten Bjerre, Kurt Preben Hansen, erik pedersen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Du skulle skamme dig i situationen over, at du ikke resolut gik hen og gav den formastelige kvinde et par slag over munden.

Nu, hvor du i forvejen har valgt ikke at opdrage dit barn til nogen som helst form for hensyntagen over for andre, skylder du i det mindste barnet at føre en konsistent linje, så barnet for alvor forstår, at det er universets ubetingede centrum.

Det er jo nærmest traumatiserende for barnet, så vag din reaktion var - barnet kan i værste fald komme i tvivl om din uendelige kærlighed.

PS. Sarkasme kan forekomme

Ninna Maria Slott Andersen, Hans Larsen, Hans Houmøller, Lise Lotte Rahbek, Tut Holm, Carsten Bjerre, Kurt Preben Hansen, erik pedersen, uffe hellum og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Jeg må indrømme, at jeg forstår 'Farmand's manglende kontrol, når det kommer til 'gamle sure' damer. Man skal have tålmodighed med de ældre, men der er grænser.
Personlig har jeg oplevet en gammel dame der angreb mig med en stok, fordi hun gik over for rødt og jeg var 'ung lømmel' fordi jeg med nød og næppe undgik hende på cykel.
Min kone har også oplevet at blive overfuset fordi vores den mindste kom for tæt på et ældre ægtepar under nedlukning 1. fordi han ville tage en vare for at hjælpe min kone med at fylde kurven. Godt jeg ikke var med....

Og nogen gange er 3 årige bare ... ja.. træls.. og uden for normal rækkevidde. Der skal man som 'voksen' bare blinke og smile overbærende.

// Jesper

Maiken Guttorm, Frederikke Nielsen, Jane Nielsen og uffe hellum anbefalede denne kommentar

Jeg vil heller ikke have, at din trodsige treårige Insisterede på at står på sæderne med sine (møg)beskidte sko!
Så naturligvis skulle det svineri stoppes omgående; om nødvendigt med magt!
Det kan kun gå for langsomt!

Ninna Maria Slott Andersen, Flemming Kjeldstrup, Hans Larsen, Hans Houmøller, Tut Holm, Kurt Preben Hansen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Det er nemt for mig at se folk på gaden som anonyme fremmede, som jeg ikke er socialt forpligtet overfor. Det er sikkert det der skete, for den skøre gamle dame.

En lille tur i Palermo viste en helt anden trafik-adfærd, hvor folk kommunikerer og samarbejder, som om de andre var afhængige af deres hjælp. Jeg kunne krydse hen over flere baner med biler, for de stopper naturligvis gerne og lader et gammelt fjols komme over gaden. Det er ikke farligt - de andre trafikanter hjælper mig hver gang!

Når jeg overlader opdragelsen af mit barn til fremmede, fordi jeg ikke forhindrer mit barn i at skrige i offentligheden, så er jeg frygteligt afhængig af at deres opdragelses-strategi harmonerer med min egen.

Jeg synes, den sure gamle dame begik mange fejl.
- For det første fattede hun ikke, hvor udmarvende det er at forsøge at inddæmme en træt og vred treårig. Hendes mangel på empati er trist.
- For det andet er det grænseoverskridende at tale til folks børn uden at tiltale den voksne først. Hun ignorerede fuldstændig forælderen og opførte sig som om hun havde ret til at bestemme over andre rejsende.
- For det tredje eskalerede hun en situation med trætte og vrede fremmede, i stedet for at appellere til din omsorg for hende, fanget som hun var, midt i din opdragelseskrise.

Hun kunne have bedt dig om din hjælp, og givet dig ansvaret for at løse dine familieproblemer i privatsfæren og ikke offentligt.

Gunilla Funder Brockdorff, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Frederikke Nielsen, Jens Skov og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Hvornår har børn taget skade af at få sat grænser, hvordan kan hun ellers lærer at der er andre man skal tage hensyn til, når du ikke kan styre din skrigende unge, må andre jo hjælpe dig, fuldstændig uhørt hvordan et barn kan få lov til at skrige og skabe sig, så det er et mareridt for andre der er med,

Ninna Maria Slott Andersen, Flemming Kjeldstrup, Hans Larsen, erik pedersen, Hans Houmøller, David Zennaro og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

First world problem: Et barn, der er højlydt i offentlig trafik.

First world solution: Skriv til en brevkasse.

Hans Houmøller

Den slags børn kan blive rigtig interessante, når de kommer videre i systemet.

Jeg ser for mig 28 elever i en klasse, hvor de alle er opdraget på samme måde, og det er ikke et kønt syn.

Læg nogle år til barnets alder og gæt, hvor vi måske finder hende i weekenden i for eksempel Indre København.

Mon mor kommer og rydder op til den tid?

Du gik over stregen, det gjorde den fremmede dame, og det gør de fleste af os en gange imellem. Når det er sagt, så er det sgu alligevel rart, at ældre damer fra tid til anden kan få, vores til tider ustyrlige (har selv en af slagsen) unger til at slappe af i det offentlige rum. Din fortælling viser jo at din datter blev paf. Måske er det, lige det de små har brug for at forstå. Nemlig at verden rummer andre end dem selv og at de ikke kan opfører sig, som de lyster. Jeg plejer at se disse skide irriterende gamle damer som en hjælpende hånd, selvom det selvfølgelig er virkelig provokerende.

Maiken Guttorm, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Ninna Maria Slott Andersen, Mads Aagaard og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Sgu meget godt gået, det ville jeg også have gjort. Hvilket barn kan have noget imod en mor, der forsvarer én.

Jørn Ingemann Knudsen

Det er interessant, at Anna siger god for, at 'Farmand' - i sin datters påhør - kalder en ældre dame for "sindssyge kælling". Gad vide, hvorfor der er så megen spontan hadtale i det offentlige rum, herunder ikke mindst på sociale medier ;-)

Lev med det!

Else Marie Arevad

En ældre dame bad et skrigende barn tie stille, og faderen til barnet kaldte hende sindssyge kælling. Hvem er mest intolerant?

Frederikke Nielsen

Else Marie Arevad, det er da grænsende til sindssygt at mene sig berettiget til at råbe at et fremmed 3-årigt barn. Jeg har i hvert fald svært ved at finde et pænere ord til det.

William Mannicke

Spændende fremtid for disse børn og deres pædagoger og lærere.

Jeg ser frem til forældrenes indlæg på AULA, eller hvad det nu hedder til den tid.

Det jo MINE børn, så min afmagt, vrede og frustration, over at ungerne ikke vil makke ret, projekterer jeg da bare ud over omgivelserne.

God fornøjelse til alle.

Flemming Kjeldstrup

Hvorfor er de gamle damer så sure? Er det fordi deres uopdragne børnebørn aldrig besøger dem?

Frederikke Nielsen

Når et voksent fremmed menneske begynder at råbe af et 3-årigt barn, efterligner den voksne det 3-årige barns opførsel. Forskellen på de 2 er bare, at den ene er en erfaren voksen, der burde vide bedre (og som faktisk også kan virke truende for et lille barn), og den anden er et uskyldigt barn. Børn på 3 år har ikke mange andre måder at reagere på.

Det er en konflikteskalation, en aggressivitet. Og specielt aggressiv fordi den gamle dame direkte angriber barnet og ikke går via barnets beskytter, nemlig faren. Derfor går faren selvfølgelig i beskytterposition og er klar til at beskytte sit barn. Han gør som han er indkodet til, barnet gør som det er indkodet til, men den gamle dame udviser en umådelig manglende pli og primitivitet.

Jesper Frimann Ljungberg og Sune Sørensen anbefalede denne kommentar

Tak Frederikke Nielsen
Endelig en fornuftig stemme blandt alle de sure gamle mænd, som sikkert ikke selv har stået for opdragelse. Den kære far, har netop som de fleste forlanger, sat rimelige grænser for sit barn og nægtet barnet at stå på sædet. At et træt 3-årigt barn barn så bliver ked af det er helt naturligt

Flemming Jensen

Ja

Flemming Jensen

Ja