Juledilemma
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Min søster er ikke vaccineret, hvad gør jeg med juleaften?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet

Mia Mottelson

Moderne Tider
23. december 2021

... Og så spørger man sin søster – en smule uretfærdigt mistænksomt, måske, tænker man – hvor langt hun egentlig er nået i sin vaccination, men så havde den lille mistanke alligevel ret, for hun er ikke vaccineret. Hverken med første, andet eller tredje stik. Den søster, der har passet mit barn! Den søster, vi har planlagt jul med, hjemme hos vores altså efterhånden ret gamle mor. Hendes mand er vaccineret, men altså, hvad fanden ...

Har mest lyst til at aflyse julen, men det kan man jo ikke. Kan man afkræve hende en vaccination, før man vil lukke hende ind hos mor juleaften? Eller må man nøjes med et coronapas? Eller hvad?

— Den mugne

Svar I:

Jeg kan sige så meget, at jeg i skrivende stund ligger i min seng. Som jeg har gjort i syv døgn. Gennemfuckingbanket af en sygdom, som jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at undgå – herunder at blive stukket to gange og bestille tid til det tredje. »DU har taget min lugtesans,« gad jeg godt at pege på nogen og sige. »Jeg skulle faktisk bruge den«.

Men det er ikke de uvaccineredes skyld. Det er sygdommens skyld. Vi må simpelthen holde op med at tæske løs på den lille bitte gruppe, der af den ene eller anden grund ikke har ladet sig vaccinere. Din søster skal – ligesom alle os andre – følge rådene og ikke mindst teste sig solen sort, hver gang hun skal se jeres gamle mor.

Vi går ud af et år præget af splittelse og uforsonlighed. Lad det nu ikke krybe ind i jeres familie. Benyt hellere lejligheden til at spørge åbent og nysgerrigt ind til hendes grunde til ikke at blive vaccineret. Så lærer du i det mindste noget nyt om hende og måske også om jeres forhold. For hør lige her. Corona er kommet for at blive – lidt længere, end vi regnede med – og virker ærlig talt noget mindre optaget af, hvem der er vaccineret, og hvem der ikke er, end alle os andre. Den gør sin ting – og oh, boy, det gør den – vi kan begrænse dens skadevirkninger ved at love hinanden, at den ikke også splitter vores fællesskaber. God jul<3

— Anna von Sperling

Svar II:

En af de få vidunderlige ting ved pandemien er, at den har mindet os om, at vi er borgere i et samfund. Ingen mand (m/k) er en ø, og vi er alle sammen privilegerede og forpligtede på at være en del af et stort fællesskab. Hele den der CEPOS-remse om frihed for enhver pris er effektivt udstillet som det egomaniske vrøvl, det altid har været. Op i røven med jeres frihed, nu handler vi i fællesskab!

Coronaindsatsen har en totalitær dimension, jeg finder underligt appellerende. Med andre ord kan jeg godt lide konflikten. Der er dybde i jeres lille familiedrama, og jeg er uden forbehold på din side. Men det rigtige svar er selvfølgelig, at du ikke kan tvinge din søster til at lade sig vaccinere, og ikke bør ofre julen i forsøget. Men bed hende tage en test, og tøv ikke med at bringe det op ved middagsbordet. Noget skal jo ødelægge julehyggen, og det her er da et godt, nærmest opbyggeligt bud.

— Mathias Sindberg

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Leanette Nathalia Chresta Jensen

Anna von Sperling…. Godt svar

Michael Friis, Peter Mikkelsen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Hmm det er vel den u-vaccineret der skal være bekymret?
Det er jo primært dem der ligger med respiratorer på hospitalerne, med et grumt forløb.
Men møder man u- vaccineret op til jul-komsammen hvor ens ældre familie medlemmer kommer.
Er det vel fordi man helst vil af med dem.
U- vaccineret giver jo ikke nogen ret til at deltage i noget som helst, man bør nok af ejeren drift blive væk.

Mathias Sindberg…godt svar.

Peter Mikkelsen

Per Christensen @ Nu ser det jo ud til, at coronaen er temmelig ligeglad med, om du er vaccineret eller ej: Den smitter i begge tilfælde og og vaccinerede smitter tilsyneladende lige så godt videre som ikke-vaccinerede. Til gengæld behøver vaccinerede ikke at lade sig teste. Hvem er det så, der udgør en fare for andre?

Mathias Petersen

God bedring Anna

Vaccineret eller ikke vaccineret, så lader man sig teste. Det er søsteren der tager den største risiko her, men med det valg hun har foretaget er hun også forpligtet til at tage ekstra test, da den gamle mor også er i riskozonen.

En juleaften skal helst ikke forplante sig dårligt i historien

Har selv aflyst en juleaften hvor vi eller alle havde 2 eller 3 stik, da værten desværre blev testet positiv. Det er trist med vi får det bedste ud af det og facetimer familierne imellem.

Det var to overraskende moderate svar; specielt Sperlings har et socialt opbyggeligt potentiale.

Hans Kruckenberg

@Peter Mikkelsen. Nej, Coronaen er klart gladest for de uvaccinerede. Det er dem, der overvejende indlægges. Seruminstituttet oplyser d.d., at der pr. 100.000 personer er 35,4 uvaccinerede og 7,5 færdigvaccinerede indlagt. Se her: https://experience.arcgis.com/experience/aa41b29149f24e20a4007a0c4e13db1...

Hans Kruckenberg

... undskyld, blev lige afbrudt. Så selv hvis begge grupper smitter og bliver smittet lige meget, som du siger, er den den forskel, at den uvaccinerede har større risiko for at blive indlagt og optage en plads, som en anden kunne have haft nytte af.

Sidder i Obernai i Frankrig. Her er der en noget anderledes firkantet tilgang til covid 19. Undtagelser kendes ikke. Der er mundbindkrav til alle voksne i bymidten. Det sørger bevæbnede gendarmer for at håndhæve, uden nogen form for kære mor. Mundbind når man handler. Der er vagter ved alle større butikker, og uden mundbing kommer man ikke ind. - hvis du bor i Frankrig kommer din søster ikke og besøger dig, hvis du bor bor inde i en by.

Jeg sidder her med min mikrobiologiske baggrund og synes det er meget egoistisk ikke at lade sig vaccinere. Men virkeligheden må selvfølgelig ikke blive for totalitær, deri er der også en meget høj pris, og derfor bør valget være op til den enkelte. Men det er en svær balancegang. Som jeg faktisk synes Danmark har klaret rigtig flot.

Men det have konsekvenser ikke at lade sig vaccinere, og én af dem er at lade sig teste. Nu er det bare sådan med tests, at de er meget usikre, specielt Quick tests, så dem ville jeg ikke stole på et sekund. Minimum PCR og gerne flere taget over nogle dage kombineret med selvisolation.

Aleksander Simonsen

Kan Mathias Sindberg uddybe hvor meget frihed hans røvhul kan indeholde. Og om han overvejer at invitere nogen til at smage på den, hvis det er der, han mener, den skal opbevares?

Igen-igen:

Alle har ret til at sige nej tak til vaccine.
Ingen har ret til at smitte andre.

Spørgeren til brevkassen kunne vel derudfra spørge sin søster, hvordan hendes planer for at undgå at smitte de andre? - og derfra tage sine forholdsregler...