Der er drillenisser i centraladministration

De fleste kender den leg, hvor man er ’nissevenner’ for hinanden i december. Den er mest for børn – men den leges også på allerhøjeste niveau
De fleste kender den leg, hvor man er ’nissevenner’ for hinanden i december. Den er mest for børn – men den leges også på allerhøjeste niveau

Petra Penlau

Moderne Tider
4. december 2021

Vores version er Informations ugentlige og helt enestående udlægning af tidens allermest presserende emner – på tryg afstand af saglighed, presseskik og andre snærende bånd

I mange skoleklasser leger man hvert år i december en leg, hvor børnene er ’nissevenner’ for hinanden. De overrasker deres klassekammerater med lidt julegodt eller uskyldige drillerier. Det er mest en leg for skolebørn, men Moderne Tiders julegravegruppe har fundet ud af, at der faktisk også er drillenisser på samfundets allerhøjeste niveau: centraladministrationen.

Se selv her:

Drillenisser i Skat

Den 6. december, kontoret for udbytteskat

I Skat har der virkelig været nisser på spil. Da kontorchefen Jytte møder på arbejde, finder hun først en pose pebernødder på sit skrivebord, som viser sig at være bagt med salt i stedet for sukker. Føj! Hun løber ud i tekøkkenet for at spytte ud i vasken, og bagefter drikker hun et stort glas vand og bander over nissen.

Men det skal vise sig at blive endnu værre. Senere på dagen opdager Jytte, at nogen uberettiget har udbetalt 3,4 milliarder kroner til et selskab ejet på Caymanøerne, og så kan hun simpelthen ikke holde det tilbage: »Fandens nisse!« råber Jytte – selv om hun da også må indrømme, at det er befriende at kunne lave lidt sjov med kollegerne, og at hendes nisse for det meste er sød og lægger godter.

Nu skal hun bare finde de milliarder.

Drillenisser i Statsministeriet

Den 10. december, tidlig morgen i Statsministeriets politiske sekretariat

Også på tværs af ministerierne har man i år indført nissevenner. I statsministeriet har man besluttet, at man vil forsøge sig med et klassisk nissetrick: Man vil få ting til at forsvinde. De andre år har man fjernet lys fra juledekorationerne og klejner fra receptionerne i de andre ministerier, men i år vil man forsøge sig med noget nyt: Man vil fjerne magt. 

Det begynder i det små. En tidlig morgen, inden embedsmænd og ministre møder på arbejde, kører departementschefen fra Statsministeriet rundt og sætter tape under musen på ministerkontorerne, hvilket skaber en del problemer med at betjene computerne. Senere bytter ’nissen’ rundt på datoerne i ministerkalenderne, så kun ministre fra Finansministeriet og Statsministeriet møder op til et møde i koordinationsudvalget, hvor de vigtigste beslutninger træffes.

Det med at bytte om på ting – højre og venstre træsko eller datoerne i en kalender – er en typisk nisseting at gøre, så selv om det er træls for de ministre, som ikke var med til at tage de vigtige beslutninger, ved de godt, at det er en del af julelegen.

Drillenisser i Moderniseringsstyrelsen

Den 15. december, møde i Digitaliseringsstyrelsens Center for tværgående produktstyring

Fuldmægtig i digitaliseringsstyrelsen Mogens glæder sig hvert år til december, hvor de har nissevenner i Center for tværgående produktstyring. Sidste år lagde hans nisse hver dag en lille pose med hjemmebag på hans skrivebord. Uhmmm! Man kom rigtig i julestemning. 

Men i år har han fået en værre drillenisse.

Da han åbner et regneark for at gennemgå budgettet for et større it-projekt, opdager han, at nogen har sat et ekstra nul på beløbet. Det var ligegodt Sørens! Han havde ikke troet, at nissen kunne finde på så grove løjer, og han tænker hele dagen på, hvem hans nisseven mon er.

Til et møde i projektgruppen senere på dagen får Mogens på fornemmelsen, hvem det er: it-leverandøren! Han sidder med sådan et lumsk smil og kom også til mødet før alle de andre, så måske har han haft tid til at lave nisseløjerne der?

I en pause spørger Mogens leverandøren direkte, men han lægger bare armene over kors og siger, at man ikke må afsløre, hvem man er nisse for før den 22. december, hvor der er gløgg og juleafslutning, og til den tid glemmer Mogens nok at fjerne det ekstra nul.

Drillenisser i granskningskommissionen

Den 17. december i retten på Frederiksberg

Det kan være en lang og tung affære at gennemføre et kommissionsarbejde. Det ved formanden for den såkaldte minkkommission, som derfor har indført nissevenner.

Det begynder virkelig godt. Hver morgen inden de lange afhøringer lægger hans nisse et stykke håndlavet kvalitetschokolade eller et stykke ægte kandis ved hans plads i kommissionens ellers lidt triste lokale på Frederiksberg.

Men senere opstår der problemer med nissevennerne: En del af det centrale bevismateriale i sagen begynder at forsvinde, først en omfattende mailkorrespondance mellem flere ministerier og senere sms’er ældre end 30 dage. Nu er det alligevel for meget, tænker Hans Christian, for der er ikke tid til den slags julelege i en granskningskommission.

Det undrer ham også, hvordan nissen har fået adgang til telefonen, som ligesom andre telefoner i ministerierne er sikkerhedsgodkendt. Men sådan er det i denne juletid: Der er mere mellem himmel og jord.

Vores version

Velkommen til Vores version. Informations helt enestående, satiriske udlægning af tidens allermest presserende emner – på tryg afstand af saglighed og andre snærende bånd.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her