Salmesang
Læsetid: 14 min.

Enkel, forenende, håbefuld og dyb: Her er opskriften på den perfekte julesalme, sådan cirka

De fleste af os kender adskillige julesalmer, og mange har også en favorit. Men hvad består en god julesalme egentlig af? Og hvorfor vækker salmerne følelser hos mange? Vi har spurgt en salmedigter, en litterat, en præst, en idéhistoriker og to korsangere. Og har næsten fundet frem til et svar

Studenter-sangforeningen øver de sidste ting igennem inden årets julekoncert i Christians Kirke på Christianshavn.

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
23. december 2021

40 granvoksne mænd i kjole og hvidt har samlet sig foran alteret i Christians Kirke på Christianshavn. Det er Studenter-Sangforeningen – et mandskor, der blev stiftet i 1839, og som denne decemberdag i 2021 er i gang med de sidste forberedelser, inden kirken om lidt fyldes af gæster til årets julekoncert.

Dirigenten, Jørgen Fuglebæk, beder koret synge julesalmen »Barn Jesus i en krybbe lå«. Han tager sin stemmegaffel op til øret, giver starttoner til de forskellige stemmer og tæller for, men de velklædte herrer når kun at synge »Barn«, før Jørgen Fuglebæk resolut stopper dem igen. Han er ikke tilfreds med udtalen af B’et. Det skal være mere stemt. Han eksemplificerer med et kort og smældende B, hvor munden først er helt lukket og kort efter helt åben.

Koret begynder igen, og denne gang lykkes det:

»Barn Jesus i en krybbe lå
skønt Himlen var hans eje
hans pude her blev hø og strå
mørkt var det om hans leje.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her