Essay
Læsetid: 14 min.

Jakob Sheikh: 2021 var fyldt med monumentale sejre for den militante islamisme

Efter 20 års krig mod terror skulle tilbagetrækningen fra Afghanistan markere en ny og lysere epoke. I stedet blev 2021 et af de mest sviende lavpunkter i Vestens kamp mod jihadismen. Og med Talebans sejr lever den militante islamisme ikke længere blot på slagmarken – nu er den en politisk magtfaktor, andre stater må tage alvorligt
Kabuls lufthavn den 31. august: Taleban erklærer deres sejr.

Kabuls lufthavn den 31. august: Taleban erklærer deres sejr.

Jim Huylebroek

Moderne Tider
23. december 2021

Sayf al-Adl nedfældede revolutionens drejebog på 42 sider gulligt bagepapir.

Den tidligere egyptiske oberst og sprængstofekspert havde haft en flot karriere i militæret, men valgte under den sovjetiske invasion af Afghanistan at slutte sig til al-Qaedas velfinansierede forløber, Maktab-al-Khidamat. I de følgende årtier steg Sayf al-Adl i graderne og blev sikkerhedschef i al-Qaeda, en af de mest prominente poster i den globale jihadistiske bevægelse. Nu var hans egen sikkerhed imidlertid truet; nogle år efter 9/11 var han blevet tilbageholdt af iranske agenter og sad nu i husarrest i en kønsløs villa i udkanten af Teheran. Alligevel lykkedes det ham i 2005 at smugle en detaljeret drejebog ud til sine kampfæller. Stakken af bagepapir, der blandt militante islamister siden er blevet kendt som ’al-Qaedas 15-års-plan’, lagde et afgørende strategisk fundament for den jihadistiske bevægelses fremtid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der er ingen perfekt løsning, men at lade Taliban ved magten og dermed på sigt lade dem opruste, bygge en hær, og opbygge noget der i sin vorden ligner Islamisk stat er grotesk og en snigende trussel.

De vil måske ikke eksternt være et problem i dag eller i morgen, men hvis de får lov til at blive, så er der nu sået et frø som om 10-15 år kan komme til at give verden store problemer, og så kan vi starte forfra når alle især kvinder er gjort til lydige analfabeter og mændene til farlige fanatikere.

Afghanistan var et dyrt bekendskab, men det kan blive meget dyrere i fremtiden!

Spot on, Gert Romme.

Gad vide hvem der betaler TB! Næppe, af nogle herinde, det forkætrede Vesten. Nu har TB vundet igen, så må vennerne være med til at betale for fremtiden. Fremtiden? Ikke de store håb. Ministeriet for kvindeanlægninger er medtaget, valgkommisionen er gået samme vej. Hvad skal man dog med valg i et diktatur?

medtaget = nedlagt. Den hxx stavekontrol

Jan Fritsbøger

hvorfor tror så mange på, at dem som siger de taler på deres guds vegne, har noget som helst med det guddommelige at gøre,
det er overhovedet ikke andet end magtsyge der driver verdens religioner ( eller snarere religiøse ledere ),
jeg tror på der eksisterer en højere bevidst eksistens, det som nogen kalder gud,
jeg tror bare ikke på religioner,
og jeg anser det for sandsynligt at universet simpelt hen er levende og bevidst på et plan vi end ikke kan drømme om at fatte.
vi forstår jo faktisk ikke engang vores egen bevidsthed, som faktisk er vildt primitiv nærmest rudimentær i sammenligning med universets.

Kurt Nielsen, Peter Hansen og Klaus Holte anbefalede denne kommentar

Der er mange måder at se virkeligheden på, ”beauty is in the eyes of the beholder”. Va’ med at prøve følgende: Det ”Hvide-Vesten”, med Europa, udvikles i dagene stadig, siden vi blev kristne ca. 400 A.C. Island blev selvstændigt 1944. Tjekkoslovakken delte sig efter etnisk frihedsprincip i to, 1993. Værre gik det for Catalonerne, deres ledere fik 17års fængsel. Det ”vi” har oplevet efter WWII er en voldsom global friheds- og selvbestemmelse bevægelse blandt alverdens befolkninger. Efter WWII blev det meste af verden ikke styret af ”De Hvide Vesten”, Indiens 1.3 milliarder? blev tidligere styret demokratisk af parlamentet i London – nu udvikles et Hindustan? Sammenlignet med den tid af udviklingen det har taget i det ”Hvide Europa”, at efter Romerriget sammenfald til dagens vej mod fremtiden, er det skræmmende for os at se andre stammefolk – efter sekler af undertrykkelse, afviser vores levemåde – i en søgen efter deres. Alle skal blive som vi er Nu og Her. Og det til trods for usigelige lidelser vores krigeriske krampagtige klyngen til en fortid hvor ”vi” dominerede. I angsten for pluralisme ruller vi pigtråd ud, bygger mure – som vi for få år siden hånede andre for. Og selv i lille Danmark er intolerancen for minoritets kulturer i verdensklasse: vil en Japaner / Kineser vise sin dybe respekt ved at bukke dybt? Absolut forbudt. Kampen for danskheden har ingen grænser. ”Asiatisk i vælde er angsten”. Lad os fejre "talibaners" frihed til at leve som de vil - GODT GJORT!

@Kjeld. Jamen så er det jo godt at Afganistan bliver brun igen. Så de ikke er underlagt de grimme hvide. Fremskridtet er godt igang. Kvinderne får igen deres rette plads. Ikke noget med at færdes ude i de fri, uden at der er en mand med. Musik og anden underholdning uha, uha. Prøv at spørge kvinderne, uden der er en bevæbnet mand tilstede, hvad de syntes om situationen! Det minder mig om gøgereden - men det er der også nogle, der er til.

Jan Fritsbøger

øh kjeld, havde de 1.3 mia indere stemmeret til at vælge deres repræsentanter i det "demokratiske" parlament, ellers var det vel kun demokratisk for briterne, i indien var det jo bare hvidt overherredømme,
og så håber jeg da i den grad ikke at "de andre" nogensinde bliver som os, men det håber du vel heller ikke ;o)
jeg vil faktisk ikke engang anbefale den form for pengestyrede "demokrati" vi har for tiden.

@ Bent Nørgaard. Ja – jeg glæder mig når et stammefolk lykkes “kæmpe for al hvad de har kært – dø om så det gælder” – uanset om jeg deler deres værdier eller ej. Det er FRIHED. Er frihed, for dig i den danske betydning af ordet: frihed er frihed til at leve som en rigtig dansk? Som Henry Ford i en svunden tid: du kan frit vælge farve på bilen – bare den er sort?

@Jan Fritsbøger: Der trådte du på et øm tå i Hvide-Vestens selvforståelse. Dagens Pakistan, Indien, Bangladesh og Myanmar blev ”Indien”. Briter valgte hvordan de skulle styres der for godt og vel 60 år siden. Det med frihed demokrati og menneskeret er af helt ny datum for os, det blev et slogan da vi mistede magten over verden. Næsten ingen dansker ved det, de ved ikke at det vi Hvide-Vesten kalder genoside i Kina, er mindre brutal end vores behandling af ”Talibaner” i Afghanistan, eller Palæstinensere i Mellemøsten. Hvis du har en sjat tilovers i en flaske – lad os skåle for frihed til udvikling af en mangfoldighed af kulturer og sociale strukturer. En dannebrogs farvet klode, hvor ”mor Mette” bestemmer alt for trist? Selv for Bengt Nørgaard?

Jan Henrik Wegener

Selvom man ikke for enhver pris skal opretholde det skel vi kender mellem et "højre" og et "venstre" virker det som en ualmindelig dårlig ide i stedet at have sympatier for "jihad". Dette udelukker vel nærmest en politisk orientering som vi kender den da alt går ud på "rettroenhed". Samtidig udelukkes skellet "progressiv"- vs. "konservastiv" eller "reaktionær". Dog er sidstnævnte vel en integreret del såfremt det "islamiske" idealsamfund ses som noget fra det 7. århundrede (gængs tidsregning).

@Jan Henrik Wegener. Jeg har det svært med de store ord. Med Piet: mennesker er noget rak – giv mig arten stykvis tak. Spørge jeg mig selv om jer ER ”reaktionær” , ”Progressiv” og hvad du ellers måtte remse op af etiketter, bliver svaret Ja!- i nogen grad. Til alt. Iran ønsker – måske – interkontinentale raketter og A-bomben. Det må siges at være progressivt? Eller vil du de skal leve som i 1700-tallet? Amish folket har min dybeste respekt, de VÆLGER at leve i overensstemmelse med deres overbevisning – hvilket ikke er det samme som jeg har sympati for DEN, MEN FOR DEM. Jeg har heller ingen sympati for den danske konforme totalitarisme. Med Voltaire: ” It is clear that the individual who persecutes a man, his brother, because he is not of the same opinion, is a monster”.

Jan Henrik Wegener

OK. Atombomber til alle er progressivt? De er måske ligefrem en "menneskeret"? Hvor sættes grænsen? Bør Danmark have nogle interkontinentale missiler? Hvad med Luxembourg? Tuvalu? Måske diverse ikke anerkendte nationer?
Enhver borger sit eget personlige arsenal? Især når dette land ifølge dig beherskes af "konform totalitarisme". Så er det vel "godt" at Iran, Rusland, Kina, Indien, Afghanistan udgør en modvægt? Disse lande er måske et forbillede når det drejer sig om ikke at forfølge dem med en anden mening?
De eksempler jeg lige kan komme på her til lands på at retssystemet kommer efter folk svarer nu ikke til dit billede af de stakkels mennesker der forfølges blot på grund af deres overbevisning.
En mand fra Nordjylland anholdt. Kun fordi han ikke kunne lide kvinder? Det må han da gerne ikke kunne, eller hvad? Men der var jo noget mere,Han havde i årevis forberedt skoleskyderier. Jeg har svært ved at se at man ikke skulle anholde, undersøge, overvåge en sådan mand. Ministre har da også lov til at have deres overbevisninger. Men skal de ikke også følge loven? Eller forsøge i det mindste i forvejen at ændre loven?
Og man kan da danne de foreninger man vil for finmekanik, sport, eller bønnemøder eller motorcykler. Når det viser sig at interessen i virkeligheden gælden våbenbrug, og konkrete planer om at aflive andre, bør tolerancen ryge sig en tur. Så kan du kalde det "konform totalitarisme".