Stambord
Læsetid: 6 min.

Julen er en perfekt anledning til at genopdage saucens mirakel

Julen er saucernes tid, og vi tager et dybt dyk i gryden. For hvad er det egentlig, der gør dette mangefacetterede fluidum til så uundværlig en del af vores køkken?
Julen er saucernes tid, og vi tager et dybt dyk i gryden. For hvad er det egentlig, der gør dette mangefacetterede fluidum til så uundværlig en del af vores køkken?

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
18. december 2021

Ingen andre tidspunkter på året står saucen så skarpt i rampelyset som nu, i julen. Jeg kender folk, der har været tæt på at forlade en i forvejen skrøbelig post-skilsmisse-julemiddag, fordi saucen var skilt og salt som en nysaltet landevej.

Og jeg har selv oplevet, hvordan jeg døde lidt indvendig, da en ellers ret o.k. kammerat hældte halvdelen af stegeskyen fra flæskestegen ud i vasken og erstattede den med en bouillonterning og kartoffelvand.

Særligt julesaucen skal tages bundalvorligt. Men i det hele taget skal man ikke sløse med sine saucer.

For saucerne gør noget helt særligt for os og vores mad. Frem for alt binder saucen måltidet sammen til en enhed – visuelt, i munden og på tallerkenen. Forestil dig for eksempel verdens sprødeste stykke and og en smørgylden, nypillet aspargeskartoffel på en tallerken – uden sauce.

Nej, vel?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

»Der er meget, der taler for, at vi bare har en helt dybtliggende craving efter sauce.......«.

Hvad er "craving"?