Noter fra en pandemi
Læsetid: 3 min.

I de lande, hvor corona muterer, er vaccineskepsissen tårnhøj. Det problem kan vi gøre tre ting ved

Verden har fået en ny coronavariant som en naturlig konsekvens af et internationalt samfund, der har problemer med at levere vacciner til de fattigere lande. Og problemer med at overbevise dem om, at de også skal tage vaccinerne, når de er der
En mand vaccineres i Sydafrika, hvor omikronvarianten muligvis stammer fra.

En mand vaccineres i Sydafrika, hvor omikronvarianten muligvis stammer fra.

AA/ABACA

Moderne Tider
4. december 2021

For alle os, der mener, at Iliaden kun kan læses på oldgræsk, så er der ikke noget fonetisk nyt i den nye coronavariant, omikron, der har sænket sig over verden i denne juletid. Det er jo o’et i det græske alfabet, og her udtales omikron med tryk på det første o, der skal udtales som i ’ko’, mens o’et i kron rimer på John. O-mi-kron – [oˀmikʁʌn]. Hvad så med omega, som en tåbe i vores Otto Steen Due-fejlfindingslæsekreds spurgte forleden, men det er teknisk set slet ikke et o, men nærmere en slags å.

Det hele kan i øvrigt googles, men det er også nogenlunde det, vi kan sige med sikkerhed om omikron, der måske er mere smitsom end deltavarianten, måske stammer fra Botswana eller Sydafrika og måske er så muteret, at den ikke tager sig synderligt af de milliarder af vacciner, vi allerede har rullet ud i verden. Videnskabeligt aner vi det ikke. Vi aner heller ikke, om den skulle have et mildere sygdomsforløb, som nogle medier mente at vide ud fra de få tilfælde, der blev kendt i Sydafrika for et par uger siden.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Malene Wiinblad

Bare helt enig.

En antivaxer kan sammenlignes med en person, der sidder i et brændende hus. Personen vil ikke komme ud af huset, fordi vedkommende er bange for det tordenvejr, der raser udenfor. - Det er også værd at overveje hvor mange varianter vi skal have endnu. Jo flere ikkevacinerede jo flere kan virussen finde og mutere på. Bare en tanke.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Inge Lehmann og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

En antivaxer kan sammenlignes med en snemand: De findes dårligt nok (statistisk set; vi har vel dårligt sne længere), men selvfølgelig kan man finde en snemand et sted, og når man så endelig finder en, så får den så meget spalteplads, at man kunne ledes til at tro, at det er hvid jul hele året.

Jens Ole Mortensen

Det er vel ikke så underligt at fattige lande er skeptiske over vores vaccine strategi. I og med at de lande som, klart, har de højeste smitte tal pr. million indbygger er central europæiske. Nogle Balkan lande, Østrig, Holland, Belgien, Schweiz og Irland, har flere smittede pr. million indbygger end Danmark. Alle andre lande mindre og især afrikanske lande , har markant færre smittede.
Misforstå mig ikke . Jeg har intet imod at lade mig vaccinere og teste. Af hensyn til at mine omgivelser ( ikke som nogen samfundspligt) kan føle sig trygge. Men jeg tvivler på at man kan vaccinere sig ud af denne epidemi.
Virus muterer konstant. Omikron er den seneste variant. Og kan være 32 gange så kompliceret at sekvensere mRNA vaccine mod , der kan danne modstandsdygtighed mod sygdommen , ( Som jeg forstår det ) Af bakteriofager og stoffet virus dannes fra . Er der så meget at på række ville det nå galaksens grænse. Menneskehedens udvikling er foregået via virus,( I en vis grad.) Der ville næppe findes mennesker, hvis der ikke fandtes vira.
Jeg har dette fra artikler af førende virusforskere i Danmark.

Det er evolution og balance.

Måske skulle vi se på hvad Afrikanere gør rigtigt og hvad vi gør galt.
Blandt den afrikanske befolkning er der udtrykket -Den hvide mands syge.

Eva Schwanenflügel

@ Lasse Reinholdt

Du glemte en vigtig detalje mht vaccinens fald i beskyttelse.

Fra dit link til Berlingske:

"Pfizer-vaccinen beskytter stadig ældre over 65 år effektivt mod sygdom og hospitalsindlæggelse, men de seneste tal fra Statens Serum Institut indikerer, at beskyttelsen mod smitte dykker markant over tid. Professor Allan Randrup mener, at tallene betyder, at udrulningen af tredje stik skal gå hurtigere."

Det er altså primært hos folk +65 år, som er vaccineret for mere end 6 måneder siden, at beskyttelsen er faldet.
Men stadig har de en større beskyttelse mod sygdom og død end uvaccinerede, og derfor er de først i køen til booster-stik.

Eva Schwanenflügel

Ovenstående blev noget sludder, der skulle stå:

Men stadig har de en større beskyttelse end uvaccinerede, men alligevel er de først i køen til booster-stik.

Jens Ole Mortensen

Jeg er vaccineret 2 gange. Og har genoptaget ugentlige corona test.
Af hensyn til arbejde.
Modsat dig sætter jeg mig ind i stoffet. Jeg refererer til hvad forskere på området skriver. Bortset fra at det er en kendsgerning at Danmark har langt flere smittede pr million indbyggere end , næsten , alle andre lande. Trods vi vaccinerer flere end de fleste. Det bør ikke ignoreres.
Der er fuldstændigt belæg for det jeg refererer til.

Virus har ikke celler. Virus har ikke stofskifte. Virus kan hverken bevæge sig eller dele sig ved egen hjælp. Virus er ikke engang rigtig levende. De er dybest set bare nogle gener inde i et hylster af protein. Alligevel er de oldgamle, og ingen væsener er mere talrige end dem. Bare i en dråbe vand er der 100.000 virus.

Virus kan ét trick, og det er effektivt. Når de møder en passende værtscelle, sætter de sig fast og sprøjter deres egne gener ind i cellen. Ligesom en computervirus overtager de nu styresystemet og får cellen til at producere nye virus, som så kan inficere flere celler.

Det er derfor, antibiotika ikke bider på virus – fordi de bruger vores egne celler, som antibiotika ikke skader. Derfor er de sygdomme, som virus medfører, også svære at behandle.

Alligevel insisterer den danske virusforsker Anders Fomsgaard på, at virus er vores ven.

Fomsgaard er professor og leder af Statens Serum Instituts Forsknings- og Udviklingslaboratorie og har skrevet den oplysende og actionfyldte faktabog Det er bare en virus (2019), hvor man følger i hælene på ham, mens han farer rundt over hele kloden i hælene på virus.

Virus er en del af os, siger han. I hundreder af millioner af år har de sprøjtet deres gener ind i levende celler, og over tid er en del virusgener blevet en permanent del af installationen. Otte procent af menneskets gener er for eksempel oprindeligt kommet fra såkaldte retrovirus, hvis RNA er blevet lavet om til dna og har indlejret sig i menneskets kromosomer, så de bliver fragtet fra generation til generation og opfylder vigtige funktioner.

Et af disse oprindelige virusgener sørger eksempelvis for, at mennesket producerer proteinet syncytin i moderkagen, som er afgørende for foldning af fosterets celleklump og tidligste udvikling.

"Uden virus, ingen mennesker," siger Anders Fomsgaard.
--------------

Du derimod bidrager ikke med andet end smædekampagne.

Og selvom jeg var anti vaxxer , ville jeg blæse på hvad du og andre mener om det. Så længe i ikke kan argumenterer.

@Jens Ole Mortensen

Grunden til at smittetallet er så lavt i Afrika og andre lande er at de tester meget mindre end vi gør i Danmark. Danmark er pt. det land i Verden som tester mest. 16,3 test pr. dansker indtil nu. Et land som Sydafrika tester meget efter afrikanske forhold. I Sydafrika har man indtil nu udført 0,3 test pr. sydafrikaner.

I dag så jeg et klip fra en demo mod et eller andet. På et banner stod der "Ingen test, ingen virus". I al sin absurditet var der dog en pointe med banneret. Hvis man tester 54 gange mere i Danmark end Sydafrika, så vil man finde relativt flere positiver.

Forestil dig en pose med blå kugler (raske) og røde kugler (smittede). Du vil gerne vide hvor mange røde kugler der er i posen. Du ryster posen så alle kuglerne er blandet og jævnt fordelt, og så udtager du en stikprøve. Hvis du f.eks. tager 1000 kugler op (1000 test) og de 100 er røde, så kan du sige at der er 10% røde kugler i posen.

Hvis du udtog dobbelt så stor stikprøve, 2000 kugler, så ville du finde dobbelt så mange røde kugler, ca. 200, fordi de røde kugler er jævnt fordelt. Hvis du udtog 5000 kugler ville du finde ca. 500 røde og så videre.

Modsat, hvis du ikke rystede posen, og alle de røde kugler lå øverst i posen. Så ville du starte med stort set kun at finde røde kugler i prøven, men jo større prøve, jo mere ville du grave dig ned til de blå kugler. Dermed ville du finde en lavere og lavere procent røde kugler jo større prøve du udtog.

I Danmark, og i mange andre lande som både oplyser antal test og positive, kan man se at antal positive stort set afhænger af hvor mange man tester, svarende til at ligemeget hvor dybt man graver ned i posen, så finder man stort set det samme forhold mellem røde og blå kugler. Jeg har pløjet tal fra hele Verden igennem, og jeg har endnu ikke fundet noget land, hvor det ikke ser ud til at være tilfældet.

I Danmark har man de sidste to måneder ca. 5-doblet antallet af test løbende. I samme periode er positiv procenten steget til det dobbelte (ala at hver rød kugle har smittet af på én blå kugle). I perioden er smittetallet steget jævnt fra 400-4000. Den eneste forklaring er at "posen er relativt godt rystet", og dermed at positiv procenten er et relativt godt tal, hvis man vil se på udviklingen, og at smittetallet mest er noget man bruger til at få befolkningerne til at forstå alvoren.

I Sydafrika er positiv procenten f.eks. steget fra få procent til ca. 24% på meget kort tid. Dét er sådan noget som får folk til at spærre øjnene op, mere end når smittetallet 10-dobles i Danmark over et par måneder.

Man kan absolut ikke gå ud fra at posen er rystet perfekt, men tallene tyder dog på, at mørketallet er enormt alle vegne.

Jeg bruger iøvrigt primært data fra SSI, og fra OurWorldInData:

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?tab=map&z...

Jens Ole Mortensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Morten Balling.

Jeg kan godt se logikken i det du skriver. Der er mørketal . Og smitte kan være mere udbredt end det grafer viser. Men mange lande vi sammenligner os med har også lavere smittetal. Og på trods af de fleste er vaccinerede, har vi ikke mindre smitte, nu, end ved samme tid sidste år, hvor meget få var vaccinerede.
Det jeg vil sige er, at vi kan ikke tage for givet at en stor vaccine dækning . Fører til at .- Nu har vi bekæmpet corona. Men vi kan håbe og beskytte os så godt vi kan. Og der er vaccine , efter min opfattelse, også et middel.

@Jens Ole Mortensen

Tallene kan man alligevel udlede mange interessante ting af. Prøv at se denne her:

https://twitter.com/nicd_sa

Det er den sydafrikanske SSI, og deres tal for Sydafrika. Omicron blev fundet i Gauteng, og der har de siden i går lavet ca. 50.000 test. 11.000 af dem er positive. Det svarer til en positiv procent på 22%. Ca. en femtedel er smittet.

I nabo provinsen Limpopo er der kun 638 smittede, meget færre end i Gauteng, men i Limpopo har de kun lavet 3.000 test. Det giver en positiv procent på 21%. I Mpumalanga syd for Gauteng er der kun 743 positive ud af 2770 test. Det giver en positiv procent på 26%. I Western Cape i den anden ende af landet er positiv procenten 20%.

Det ser ud til at positiv procenten stort set er den samme i hele Sydafrika. Et sted mellem 20% og 25%. Bemærk at dette tal ikke ser ud til at ændre sig radikalt når man ændrer antallet af test, mens smittetallet drøner op og ned afhængig af antal test.

Der er måske en lidt kendt faktor i diskussionen: Covid hos dyr. Dette er ikke en kommentar til hvor Covid kom fra, men hvor den er: den nyeste Sydafrika variant er så forskellig fra tidligere at det har spekulerets i at den har udviklets i dyr over en laengere periode. Og vi vaccinerer ikke dyr (men slår mink ihjel). Som kuriositet: to flodheste i Antwerpens Zoo er Corona smittede, og nu i isolation (BBC). Hvis virusudvikling hos dyr er signifikant, udvikles nye mutationer selv om hvert eneste menneske på hele kloden er vaccinerede. Corona epidemien er måske ikke en ”ting” der er sket (og nu skal vi lige ha løst det problem) – men del i en stadig pågående udvikling af naturen?

Jan Bisp Zarghami

Ang. effekten af vaccination. Vi er en familie på 4. 2 voksne omkring 50 år og 2 drenge på 14 og 19. Vores søn på 19 har som den eneste i familien ikke ønsket at blive vaccineret. Han blev fornyeligt smittet og tilbragte en uges tid i isolation, så godt det nu kan lade sig gøre at isolerer sig i en lejlighed på 90m2 med 4 beboer. At det netop var ham der bragte smitten ind i vores familie, og at den ikke kom videre til os andre kan selvfølgelig være en tilfældighed, men jeg tilskriver det nu effekten af vaccination