skak-VM
Læsetid: 8 min.

Magnus Carlsens forventede VM-sejr er også en sejr for lysten til at gå på arbejde

De store partier i skak har altid været et symbol på de eksistentielle kampe i samfundet. Mellem øst og vest. Mellem computer og menneske. Magnus Carlsens forventede sejr ved VM er en sejr for lysten til at gå på arbejde
Det kan være svært at se det på fotos af Magnus Carlsen, som her spiller mod russiske Ian Nepomniachtchi, men hans forventede sejr ved VM er faktisk en sejr for lysten til at gå på arbejde. Foto: Ali Haider/Ritzau Scanpix

Det kan være svært at se det på fotos af Magnus Carlsen, som her spiller mod russiske Ian Nepomniachtchi, men hans forventede sejr ved VM er faktisk en sejr for lysten til at gå på arbejde. Foto: Ali Haider/Ritzau Scanpix

Ali Haider

Moderne Tider
11. december 2021

Den første gang forstod Peter Heine Nielsen det ikke.

Det var i 2005, hvor han sammen med det norske skaktalent Magnus Carlsen og hans far var i Rusland for at deltage i en turnering med nogle af verdens bedste skakspillere. Under den første del af turneringen havde Carlsens far været med, men nu skulle han tilbage til Norge for at arbejde.

Inden afrejse trak han den danske træner til side: Peter Heine Nielsen skulle blive i Rusland sammen med Magnus Carlsen for at forberede de afgørende partier, men hvis unge Carlsen ikke havde lyst til at forberede sig, skulle Heine Nielsen lade ham holde fri. Hvis han ikke havde lyst til at studere sine modstandere eller øve sine åbninger, så var det sådan, det var.

»Jeg forstod det egentlig ikke helt til at begynde med. Det er jo ikke det, man lærer, vel?« siger Peter Heine Nielsen.

Man får at vide, at man skal arbejde hårdt for at lykkes. Man siger, at man skulle have arbejdet hårdere, hvis man ikke lykkes. Det havde Peter Heine Nielsen også selv lært, og derfor sagde han engang til Magnus Carlsen, at han altså ikke ville blive verdensmester uden at arbejde hårdt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

William Mannicke

Vi kan alle gå opløftet på arbejde, hvis vi ellers må.

Magnus tog 11. parti med en suveræn arbejdssejr.
Godt nok var der en Jesper Olens tilbagelægning, men det kræver jo man scorer for at vinde.

Tillykke til Magnus og NKR for mange timers spændende skak; og til Nepo.
Det kræver en modstander for vinde; desværre kom han aldrig rigigt over 6. parti, som vil gå over i skakhistorien.

Alene dette parti var hele matchen værd.