Interview
Læsetid: 3 min.

Professor om omikron-varianten: »Min frygt er, at vi ser en variant, som vil ændre pandemien«

Den seneste uge er der fundet adskillige tilfælde af coronavarianten omikron i Danmark. Professor Mads Albertsen, der holder øje med nye varianter for myndighederne, kunne straks se, at den er en »bemærkelsesværdig« mutation
»Hvis vi ser tilbage på det seneste år, har der været både alfavarianten og deltavarianten, som jo ændrede pandemien, og hvis vi ikke havde haft dem, så havde vi været et helt andet sted,« siger professor Mads Albertsen.

»Hvis vi ser tilbage på det seneste år, har der været både alfavarianten og deltavarianten, som jo ændrede pandemien, og hvis vi ikke havde haft dem, så havde vi været et helt andet sted,« siger professor Mads Albertsen.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
4. december 2021

– Er den nye variant farlig?

»Det ved vi ikke endnu. Men den har mange af de kendetegn, som kan gøre den farlig.«

– Hvad er det for nogle kendetegn?

»Det er især mutationer i spikeproteinet. Man kan sammenligne spikeproteinerne med nøgler, som skal passe i låsen på vores celler for at smitte os. Hvis de nøgler ændrer sig, er der en risiko for, at de passer bedre end de gamle. I deltavarianten var der mellem ti og 15 ændringer på spikeproteinet, i omikronvarianten er der 30 til 35.«

– Hvordan opstår en variant?

»Det er sådan med virus, at den hele tiden laver kopier af sig selv for at kunne sprede sig, men i nogle af kopierne er der fejl. Så der opstår hele tiden nye variationer. Det kan være, at et a er blevet til et t i position 22347. Det kan man se meget specifikt, hvis man kigger på virussens arvemateriale, som består af omkring 30.000 bogstaver. For det meste betyder det ikke noget, men en gang imellem ser man nogle ændringer, som kan have en betydning for, hvor smitsom virussen er. Så kan man godt få lidt kuldegysninger.«

Mads Albertsen

  • Født 1985.
  • Professor MSO ved Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet.
  • Medlem af myndighedernes risikovurderingsgruppe vedrørende SARS-CoV-2-varianter.
  • Var initiativtager til den nationale overvågning af virusvarianter for sundhedsmyndighederne og sekventerede fra marts 2020 til juni 2021 hovedparten af de danske positive prøver i sit laboratorium i Aalborg. Opgaven blev i august overtaget af af Statens Seruminstitut.

– Hvornår hørte du første gang om omikronvarianten?

»Det var den 23. november om aftenen. Jeg så på Twitter, at en forsker fra England havde skrevet, at han havde observeret en variant fra Sydafrika med mange mutationer. Han linkede til en hjemmeside for forskere, hvor jeg kunne se, at varianten er meget anderledes end andre. Den skilte sig virkelig ud. Man kan måske sammenligne det med, at man er ude at kigge på juletræer, og så står der pludselig et juletræ fuld af lyskæder. Det var bemærkelsesværdigt.«

– Du har været med til at undersøge de nye varianter i Danmark. Hvordan gør I?

»Det hele starter med, at man i et af de hvide telte tager en prøve med en vatpind. Den putter man så ned i et reagensglas med nogle kemikalier for at trække arvematerialet ud af virusset, og så hælder vi væsken ned i en dna-sekventeringsmaskine, som er på størrelse med en lille marsbar, men hvor man kan læse arvematerialet og sende et signal til min computer, hvor jeg så kan se det hele som en tekstfil. Ligesom hvis du læser en artikel. Der er bare 30.000 bogstaver efter hinanden. A, C, T og G.«

Lars Horn

– Er det rigtigt, at coronavirus ligner en bold med små udposninger?

»Ja, man kan forestille sig en tennisbold, og så sidder der netop nogle udposninger på overfladen, det er spikeproteinet. Corona kommer af det latinske corona, som betyder krans eller krone, og hvis man kigger på virus i et elektronmikroskop, så kan man se spikeproteinerne som en krone omkring kernen.«

– Hvordan forventer du, pandemien vil udvikle sig de kommende uger og måneder?

»Det er svært at spå om. Jeg håber selvfølgelig, at varianten viser sig ikke at være mere smitsom og ikke får betydning for vaccinerne, men min frygt er, at vi ser en variant, som vil ændre pandemien. Hvis vi ser tilbage på det seneste år, har der været både alfavarianten og deltavarianten, som jo ændrede pandemien, og hvis vi ikke havde haft dem, så havde vi været et helt andet sted. Derfor kan man frygte omikronvarianten. Men det ved vi meget mere om inden for en måned, måske inden for den næste uge.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Mikkelsen

Har vi en samfundskritisk situation, der nødvendiggør pas, mundbind, nedlukninger, massevaccination, test og tvang????? Her er nogle tal, der sætter tingene i perspektiv. C.rona 2020 - 2021 (20 mdr.): 2810 døde, heraf 27 mennesker under 50 år. Influenzaepidemi 2016 - 2018 (24 mdr.); 4000 døde, heraf 60 børn under 5 år!!!! Indlæggelser: ca. 400 om dagen lige nu, hvoraf kun omkring halvdelen ifølge regionerne er indlagt til reel behandling for luftvejsinfektion. Under seneste influenzaepidemi var der på ét år indlagt 40.000 til behandling for luftvejsinfektion, heraf 6.000 børn. Lyt med her, hvis du tør: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=668969304094348

Min frygt er...:):)

Boris Johnson siger at det er nedlukninger masker som holder corona nede og ikke vacciner, bare de selv kan hitte ud af det.

Min hedengangne dansklærer(inde) i de første skoleår , havde to talemåder, som jeg af en eller anden grund stadig husker.
"tale er sølv, men tavshed er guld" og "go' dag mand økseskaft"
De kan begge benyttes på magtgale personer som Bolsonar og Trump.
Man kan tro , at det er folket der vælger lederne og derfor fortjener dem.
Men er det ikke snarere lobbyister og mediemoguler, der manipulerer folket hen, hvor de ønsker. Talemåden burde hedde at " folket har de ledere, som bliver dem givet"

Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Verdenskrigen mod COVID19

Den seneste variant Omicron understreger med al tydelighed behovet for en international strategi og et internationalt samarbejde omkring bekæmpelsen af COVID19 med følgende temaer

- Globale vaccinationsprogrammer
- Pandemiovervågning gensekventering og tidlig opsporing af nye varianter
- Balancen mellem restriktioner som er nødvendige og at holde samfundet kørende
-Hjælpepakker og finansiering til lande med dårligt sundhedsvæsen og dårlige sundhedsforhold.

Jeg har mødt vaccine skeptikere og er begyndt at vare mig for at grave for dybe grøfter selvom jeg til tider må høre på begrundelser som jeg ikke troede et menneske i det 21 århundrede kunne tro på. Vi skal kunne diskutere de her emner sagligt og med respekt for at der altid vil være for og imod når svære valg skal træffes.

Vi må insistere på faglighed, oplysning fakta så langt fakta rækker. Og her tyder alt helt entydigt på at vaccinerne er det eneste og vigtigste brugbare våben til at få kontrol med COVID19 og få denne virus bragt ud af verden.

Alternativet naturlig udvælgelse og naturlig smittespredning uden nogen som helst vacciner og restriktioner vil føre til så mange døde og invalide, at vi efter Pandemien oprigtig talt kan tale om en 3. Verdenskrig bare ikke mellem nationer men mod en virusskabt katastrofe.

Det er ikke restriktioner og vacciner som skaber splittelse i samfundet. Splittelsen er skabt af demagogiske folkeforfører som Jair Bolsonaro og Donald Trump, der taler imod fakta og oplysning og som lever i en verden hvor de anser sig selv og deres støtter som overmennesker, der kan overkomme COVID19, som en lille let infektion. De samme magtpersoner har selv adgang til så meget kapital, at de helt ubesværet vil kunne sikre sig 1. klasses sygdomsbehandling og dermed stå langt bedre i forhold til at komme igennem et sygdomsforløb end deres vælgere der med langt mindre kapital er overladt til egen skæbne og ringe eller ingen hospitals behandling.

Det gør Jair Bolsonaro og Donald Trump udtalelser til letkøbte, for der er ingen personlig risiko for dem - tror de.

Det er vigtigt specielt med Omicron varianten ikke at henfalde til panik over den nye variant. Panik og angst hjælper intet - nej det skader faktisk. For en angst befolkning holdt hen i uvished og angst de udvikler ikke et godt naturligt immunforsvar og er på den måde måske mere sårbar for infektion end en befolkning med tro på fremtiden og at vi nok også skal komme ud af denne pandemi før eller senere.

Foreløbig må vi afvente flere studier og initiativer før vi ved, hvad denne variant vil føre med sig.

De tyske sundhedsmyndigheder forudser nu, at det vil tage fra 3-6 måneder nok nærmere 5-6 måneder at udvikle en effektiv vaccine mod Omicron varianten. Men her skal vi huske på, at der ikke er noget der tyder på, at vaccinerne nu ikke har nogen effekt overfor varianten men at effekten måske er nedsat i forhold til delta varianten.

Et sydafrikansk studium tyder på, at Omicron varianten har en evne til at smitte efter overstået sygdomsforløb altså efter feber og synlige symptomer er overstået. Men hvor stor denne effekt er vides ikke ?. Det kan muligvis føre til en forlængelse af karantæne tiden, hvis denne sammenhæng kan bevises videnskabeligt.

Der er som sagt tegn på at Omicron varianten smitter mindst ligeså meget som delta varianten og måske mere endnu men til gengæld er viden om dens påvirkning af antal døde over tid og antal indlagte til svære behandlingsforløb ikke klarlagt.

For dem der vil holde julefrokoster synes jeg eksemplet fra Oslo den 26 november 2021 er slående. Her holdes en firma julefrokost med cirka 120 gæster. Alle er vaccineret men hvor mange gange ved jeg ikke. En af gæsterne kommer fra en rejse fra Sydafrika og bringer Omicron varianten med til selskabet. 13 er nu konstateret smittet med Omicron varianten og 60 personer ud af de 120 deltagende personer er konstateret smittet med COVID19 i alt ( delta variant og omicron variant tilsammen ).

Ingen skal fortælle mig at store forsamlinger hvor det er svært eller rettere umuligt at holde afstand at de ikke for tiden er med til at holde Pandemien i gang. Lex Julefrokost i Oslo den 26 November 2021 er et tydeligt eksempel her på.

Gribes der ind mod de store forsamlinger kan vi redde liv i den kommende vinter.

Men vi skal nok også indse, at vi for næsten enhver pris må undgå totale nedlukninger, fordi de samfundsmæssige og økonomiske omkostninger slider samfundet op og slider menneskene op.

Disciplin med Corona pas, hyppig testning, overholdelse af karantæne, maske benyttelse og holde afstand og god hygiejne er et must. Det vil afkorte Pandemien.

Det vigtigste våben er fortsat at få vaccinationsprocenten så højt op som muligt helst op på over 90%, for så er der ikke den pulje af uvaccinerede personer som bliver syge selv og kan sprede sygdommen videre.

Vi skal formentligt som Liselott Blixt (DF) så rigtigt har sagt det leve med COVID19 mange år endnu.

Udfordringen består hvorledes tilrettelægger vi en smittebekæmpelse som holder vores samfund intakt begrænser Pandemien effektivt og ikke fører til dybe konflikter mellem de ene og den anden persongruppe. Der skal være plads til en vis frihed men ikke plads til en uhæmmet frihed som betyder andres død og svære sygdom.

VH
KFK

Der bliver gjort en frygtelig masse i krigen mod corvid, i Australien bliver uvaccineret installeret i lejre Howard springs, hvis de går 2 meter væk fra lejren er det en bøde på 5000 dollars.
Og så hedder USA's præsident ikke Trump, det er Joe Biden, som er hjælpeløs med eller uden teleprompter.

Jesper Frimann Ljungberg

@Peter Mikkelsen og @Vartovkollegiet Vartovkollegiet

Nu har i begge gode pointer.
Forskellen mellem tallene er dog at Covid er en ny virus og influenza er en gammel kending. Så de tal I sammenligner er epidemi tal for en ny virus der bekæmpes med mange midler og så en gammel kending med god immunitet og et vaccine program.

Så det vi ser frem til er nok et af scenarierne i den her rapport fra SSI:

https://fm.dk/media/25166/1-baggrundspapir-fremtidsscenarier.pdf

Efter min mening er det nok scenarie B på sidde 8 der er det mest sandsynlige, altså et scenarie hvor COVID behandles på samme måde som influenza i dag.

Og efter min mening med influenza, som storebroderen i den sammenhæng.

// Jesper