Essay
Læsetid: 22 min.

En skyggepandemi har ramt ulandene: 120 millioner mennesker er skubbet ud i ekstrem fattigdom

Mens rige nationer fokuserer på boosterstik, lider store dele af det globale syd under coronakrisens afledte følger – ikke mindst de økonomiske og sociale. 120 millioner mennesker er skubbet ud i ekstrem fattigdom, og mange piger vender måske aldrig tilbage til skolen. Vi kan ikke nøjes med en exitstrategi for at komme tilbage til den tabte normalitet: Vi må udvikle en strategi for en mere retfærdig verdensorden
Kenya er den største eksportør af roser til EU og forsyner næsten 40 procent af markedet. Men i løbet af pandemien er millioner af rosenstængler blevet kasseret på grund af manglende efterspørgsel.

Kenya er den største eksportør af roser til EU og forsyner næsten 40 procent af markedet. Men i løbet af pandemien er millioner af rosenstængler blevet kasseret på grund af manglende efterspørgsel.

Patrick Meinhardt/AFP/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
11. december 2021

Snart vil pandemien have holdt befolkninger over hele verden i sit greb i to år. Men ikke nødvendigvis den samme pandemi: I de rige lande er COVID-19 som kritisk åndedrætssygdom pludselig blandt de førende dødsårsager. Men i mange udviklingslande har den mest destruktive kraft ikke været sygdommen selv, men dens følgevirkninger: effekterne af de forholdsregler, der er blevet taget som reaktion på coronavirussen. Pandemien har blotlagt, hvordan sårbarheden i rige og fattige lande har vidt forskellig karakter.

Når jeg taler med familiemedlemmer i Ghana, Nigeria og Namibia, bliver jeg mindet om, hvordan pandemien som en global begivenhed også har et stærkt lokalt særpræg. I disse lande påvirkes menneskers dagligdag og levebrød på helt anden vis end i Europa og USA. Det gælder i økonomien og i uddannelsessektoren, og det gælder i forhold til folkesundheden. Og på tværs af alle disse sammenhænge handler det ofte om liv og død.

Blå bog: Kwame Anthony Appiah

Ghanesisk-britisk filosof og forfatter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Malene Wiinblad

Tak for at bringe alle de aspekter ind i debatten. Artiklen er dog ekstrem lang selv for en som mig der er meget interesseret i Afrika.

Franz Nitschke, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Eric Mård og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

De tre nævnte lande, Ghana, NIgeria og Namibia har fire- eller femdoblet deres befolkning siden 1960. Hvilket land kunne klare den tilvækst, med eller uden covid-19?

@ Else Marie Arevad:
Nej, det siger sig selv, at der skal en usædvanlig stor økonomisk vækst til i lande som disse for at holde per capito-indkomsten stigende.
Fødselsraten skal ned. Det gøres bedst ved at give kvinder uddannelser og karrieremuligheder - som artiklens forfatter også gør opmærksom på.