Interview
Læsetid: 11 min.

Sms’erne er ikke regeringens største problem. Det er dens politik, mener Ritt Bjerregaard

Minksagen og sms-skandalen er formentlig glemt om et år – regeringens virkelige problem er selve dens politiske projekt, hvor manglende klimahandling, forståelse for de unges behov og lydhørhed over for storbyvælgerne kan udfordre Socialdemokratiet på længere sigt, mener Ritt Bjerregaard
»Socialdemokratiet skal understrege det, man selv står for, og også kæmpe for det. Jeg går selv meget ind for, at alle skal have mulighed for at bo i byen. København skal ikke blive en rigmandsghetto. Så jeg er helt på linje med, at der skal bygges flere almene boliger,« siger Ritt Bjerregaard.

»Socialdemokratiet skal understrege det, man selv står for, og også kæmpe for det. Jeg går selv meget ind for, at alle skal have mulighed for at bo i byen. København skal ikke blive en rigmandsghetto. Så jeg er helt på linje med, at der skal bygges flere almene boliger,« siger Ritt Bjerregaard.

Asger Ladefoged

Moderne Tider
18. december 2021

»Godt, vi ikke skal mødes i virkeligheden,« siger Ritt Bjerregaard, da hun tager telefonen.

Regnen står ned i stænger, og skyerne er mørke. Hvis man ellers kunne se himmel og hav fra det indre København, stod de nok i et.

Ritt Bjerregaard har sagt ja til at tage en snak om, hvor hendes gamle parti står i dag – efter kommunalvalget, midt i en minksag, der blev til en sms-sag, og i en tid, der stadig er præget af pandemien.

Som tidligere minister, EU-kommissær og overborgmester i København er det ikke første gang, Ritt Bjerregaard oplever Socialdemokratiet i problemer. Men den slags skandalehistorier er ofte hurtigt glemt, mener hun: Som så mange før hende skal Mette Frederiksen (S) nok komme helskindet ud på den anden side af sine mink- og sms-kvaler, som ifølge Ritt Bjerregaard er kommet helt ud af proportioner.

»Den slags er meget flygtigt,« siger hun.

»Det er jo ikke mere end to måneder siden, hun lå helt i toppen, og alle var så glade for måden, hun greb pandemien an på.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg er enig med Ritt i mange af hendes synspunkter, dog må jeg indrømme, at Sophie Hæstorp Andersen ikke var min favorit som overborgmesterkandidat i København. Jeg ville ønske, at vi som Københavnere selv havde fået lov til at bestemme kandidaten via vores stemmer.

Peter Hansen, Birte Pedersen, Rolf Andersen, Holger Nielsen, Hans Larsen, Svend-Erik Runberg, Vibeke Olsen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Alvin Jensen og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar

...således at EL ville sørge for gentrificeringen af Amager m.v; og ingen almennyttige kommunale boliger ville komme annassende på boligspekulanternes territorier og knække den af alle tilbedte værditilvækst kurve?
..Og vandsalamanderen ville blive kronet og byen skulle finde × milliarder kroner?

Demokrati er godt, bevares, men EL tabte magtspillet givetvis på deres stramt ideologisk (?) politik..

Så ja tak, mere diversitet i Kbh. - ikke mindst iblandt befolkningsgrupperne !

Det Ritt beskriver, er socialdemokratiet godt klar over, de er jo hverken døve eller blinde, unge i studentermiljøet siger fra, og der skal reformer i sundhedssektoren, klimaet er de nu godt på vej med, men coronaen tager megen tid, kræfter og penge, desværre. Og så må man jo sige, de blå gør alt hvad der er muligt hele tiden for at skabe uro og trække alt i langdrag, alt mens de siger det modsatte i medierne.
Og med al respekt for enhedslisten som har mange rigtig dygtige folk, så tror jeg ikke de nogensinde kommer i regering. Jeg synes nu S , SF og Ø med radikale gør det ganske godt.

Holger Nielsen, Carsten Bjerre, Svend-Erik Runberg og Niels Jakobs anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Problemet med Socialdemokratiet er, at der ikke er nogen visioner, og det har der ikke været i lang tid. Det er blevet visionsløst. Og det samme gælder for den sags skyld de andre 'brune partier'.
Dem der kommer med visionerne i politik, er sku' partier som Enhedslisten, fragmenterne af Alternativet, LA og Nyborgerlige.
Jeg er så bare 100% uenige med Ny Borgerlige, og ja LA.... hmm...

Dansk politik er .. ja.. kørt fast .. Vi kan også set det på Helle Walther's udtalelse herover "Og med al respekt for enhedslisten som har mange rigtig dygtige folk, så tror jeg ikke de nogensinde kommer i regering."

Igen politik drejer sig om politik, at få flyttet samfundet i den rigtige retning. Desværre er systemet dysfunktionelt, fordi alt drejer sig om at danne regering. At komme til at sidde i spidsen for den udøvende magt. Og når man så gør det går der Shubidua's 'Sidder på en alpetop' i det.

Vi kan jo se det med de 'reformer' Socialdemokratiet har lavet de sidste mange år. Skolereformen, er vel nærmest rullet tilbage, udflytningerne af offentlige arbejdspladser, laver stadig x100 mere skade end de gør gavn, og er ligesom under V et middel til at fjerne besværlige styrelser der står i vejen for toppen.

Socialdemokratiet har selv også fulgt med på privatiserings bølgen, som har kostet borgerne milliarder på milliarder på milliarder.

Vi ser en at Socialdemokratiet deltager i de andre brune partiers kamp mod internationale menneskeheds rettigheder. Hvem sagde 'Overvågning er frihed'.

... ...

Generelt er politik blevet til et spil om interesser, ikke visioner, værdier og politik.

// Jesper

Stella Nielsen, John Damm Sørensen, Søren Berg, Rasmus Kristiansen, Michael Friis, Erik Karlsen, Mette Johansson, Niels Clausen, Peter Wulff, Dan Jensen, Peter Meyling, Morten Bo Johansen, Lillian Larsen, Carsten Wienholtz, nanna Brendstrup, Anders Reinholdt, Lasse Glavind, Birte Pedersen, Jeppe Bundgaard, Rolf Andersen, Holger Nielsen, Niels østergård, Jan Fritsbøger, Elisabeth From, Pietro Cini, Søren Brunsholt Andersen, Hans Larsen, Bjørn Pedersen, Peter Knap, Kim Houmøller, Mads Berg, Bjarne Andersen, Arne Albatros Olsen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg, Steen K Petersen, Inger Pedersen, Herdis Weins, Vibeke Olsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Helle Walther

"Det Ritt beskriver, er socialdemokratiet godt klar over, de er jo hverken døve eller blinde"

Hmmm... Sikker?

I min optik virker du jævnligt som et ureflekteret ekko af den socialdemokratiske regering - uanset, hvad...

jørgen djørup, Peter Meyling, Carsten Wienholtz, Lasse Glavind, Jeppe Bundgaard, Rolf Andersen, Søren Brunsholt Andersen, Hans Larsen, Peter Knap, Bjarne Andersen, Poul Erik Pedersen, Torben Skov, Erik Winberg og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

For et stykke tid siden påstod en kommentar, at idag ligger Enhedslisten der, hvor Socialdemokratiet lå før Nyrup kuppede partiets venstrefløj. Det tænker jeg ikke er helt forkert. Men hele spektret er siden firserne "blåforskudt" mod højre.

Palle Rasmussen , Rasmus Kristiansen, Mette Johansson, Niels Clausen, Morten Bo Johansen, Carsten Wienholtz, Lars Løfgren, Lasse Glavind, Rolf Andersen, Holger Nielsen, Niels østergård, Jan Fritsbøger, Jesper Frimann Ljungberg, Elisabeth From, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Mads Berg, Bjarne Andersen, Poul Erik Pedersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Rikke Petersen

Apropos konstitueringen i København efter KV21, så har Socialdemokratiet formået at snuppe mange af de 'fede ben'.

"Trods valgsejr til Enhedslisten: Socialdemokraterne holder fast i de fedeste 'ben' på rådhuset.

Selvom Socialdemokratiet i København gik massivt tilbage ved efterårets kommunalvalg, er det lykkedes partiet at holde fast i mange af de vigtigste bestyrelsesposter i hovedstaden".

https://www.altinget.dk/artikel/trods-valgsejr-til-enhedslisten-socialde...

Torben Skov, Rolf Andersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Enhedslisten ligger jo kun der hvor de ligger efter det mest rabiate i deres politik er fjernet, Skipper tog første skridt, og lærte at kompromisset vej fører til indflydelse.
Jeg husker da de lå på 2%, de er blevet klogere siden. Og Inge P. jeg tro Mette F og co er fuldt bevidst om hvor skoen trykker. Danskerne har aldrig brudt sig om forandringer, nøjagtigt som skolelærere. Et land i balance, hvor man forsøger at få flyttet flere uddannelser ud, det kan være træls i starten, men det vil ændre sig, al forandring tager tid. Klimaet ja nogle vil hurtig ændring andre ikke, hele tiden skal balancen findes.
Ritt er en klog dame men hun er jo ikke et mirakel der ved alt og gør og har gjort alt rigtigt altid.

Nike Forsander Lorentsen, Carsten Bjerre, Peter Hansen og Niels Jakobs anbefalede denne kommentar

IP@ S er jo ikke et venstrefløjsparti men et midterparti med hjertet til venstre.

Jesper Frimann Ljungberg

@Gert Romme
Jeg kommer fra et typisk arbejder hjem, der stemte socialdemokratisk. Jeg selv var SF'er i mange år, men efter at partiet blev til et parti eksklusivt for midaldrende kvinder, meldte jeg mig ud, sammen med mange andre mænd. Jeg stemte godt nok på Thorning men.. ja.. det var sku en fejl set i bakspejlet.
Og jeg må indrømme at Pelle's EL, er den bedste kombination af hensyn til både individuel frihed og flertallets vel.

Jeg mener at det S vi har set de sidste 20 år er .. ja.. der er det kun gået ned ad bakke. Jeg vil sige, at hvis man ser på trackrecord så er S nok mere til højre for midten end f.eks. V er det lige nu.

Man har adopteret DF's politik ift. flygtninge.

Vi ser en justitsminister, der mener at mere overvågning af borgerne er mere frihed. Det er som taget ud af en roman af Kafka eller George Orwel. Og ja landsretten havde ikke modet til, at dømme justitsministeren (og dem før ham), for at lave en Støjberg. For det er det de gør. Man bryder bevidst EU loven.
Vi har en sundhedsminister og statsminister der f.eks. ændrede epidemiloven med timer, og satte al fagligheden ud af spil, og centraliserede magten.

Vi ser man fortsætter med at smadrer styrelser og uddannelser ved, igen at agere ud fra interesser (stemmer) istedet for at være visionære, og skabe et Danmark i balance.

Man har adopteret højrefløjens tiggerhænder til erhvervslivet istedet for, at øge demokratiet ved at rydde op i pengene i politik.

Man fejler igen og igen på klima området, altså hybrid biler ? Hvad fanden ...

Vi ser at man bekendte kulør ift. konflikten på sygehusene.
....

Løsningen på problemer i Danmark kommer ikke fra den Brune klump på midten, de er simpelt hen for optaget af deres taburetter, som levebrødspolitikere.

// Jesper

Stella Nielsen, Søren Ajspur, Rasmus Kristiansen, Kim Houmøller, Rasmus Pedersen, Erik Karlsen, Mette Johansson, Niels Clausen, Peter Meyling, Carsten Wienholtz, Erik Winberg, Anders Reinholdt, Torben Skov og Niels østergård anbefalede denne kommentar

Velfærd før klima, hvis dette ikke sker i praksis, så taber man alligevel klimaet, da folk så vil modarbejde og stemme i mod.

Klimaet bliver ikke hjulpet af fattiggørelse eller tvang, det vil kun give modtryk som direkte vil modarbejde målet, velfærd og klima bør gå hånd i hånd ellers taber vi begge dele på gulvet.

Men som så mange også påpeger, så mangler der positive visioner for fremtiden og det handler i særdeleshed ikke om arbejdsudbud (GAB!), men om et bedre liv generelt for de fleste!

Det handler om positive reformer og visioner så vi kan se at samfundet udvikler sig og ikke langsomt afvikler sig, et der giver de næste generationer bedre vilkår og ikke ringere vilkår end deres forældre havde.

Det offentlige skal ikke være borgernes modstandere, men informere, servicere og hjælpe borgerne i stedet for modstand og kassetænkning.

F.eks. bør regioner stå for hele sundheds og ældreområdet (de to ting hænger sammen!), så der ikke længere foregår kassetænkning i mellem kommuner og regioner, samtidigt skal regioner, efter behov og ønske fra borgerne, have ret til udskrivelse af skat på disse områder uafhængigt af Christiansborg og kommuner.

Herefter vil kommuner så også kunne bruge kræfterne på, og koncentrere sig om, alt det andet, bosætning, erhverv, kultur, miljø, osv.

Samtidigt handler det om at opgradere og investere i vores land så vi tilstræber at bliver verdensførende, det handler om sundhedssektoren, ældresektoren, forskning, uddannelse, teknologi m.m. det handler om verdens bedste sammenhængende land/infrastruktur med lige, eller stort set lige eller lignende muligheder, hvad enten man bor på Frederiksberg eller i Ringkøbing, og meget mere bare for at nævne nogle forskellige områder.

De ting ønsker jeg mig til jul, god jul og rigtig godt nytår herfra. :)

Rasmus Kristiansen, Helle Walther, Mette Johansson, Peter Wulff og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar

Inger P@ Som dig ytrer jeg mig som mine holdninger er, jeg kunne ikke drømme om at sætte et stempel på dig og dine holdninger, og hvis man kun må stemme Ø for at deltage her, så siger jeg tak for kaffe.
Jeg kan netop godt lide Informations form, fordi den giver plads til alle, uden de skal kanøfles af den grund.

Jørgen Munksgaard, Bent Nørgaard, Rasmus Kristiansen, Michael Friis, Carsten Bjerre, Dan Jensen, Erik Fuglsang og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

@Helle Walther

Det er meget længe siden at S har haft hjertet til venstre.
For S er venstrefløjen nyttige idioter der holder partiet ved magten, men i dag er S det mest reaktionære parti der sidder i folketinget og de ligger i den praktiske politik betydeligt tættere på Nye Borgerlige end på enhedslisten.

Jeg meldte mig selv ud af partiet på nogenlunde samme tid som Gert Romme midt i 90´erne efter 10 års medlemskab. Jeg har i gennem mange år tænkt "at nu kunne det da ikke blive være med det parti."
Men hver gang har jeg taget fejl.

Rasmus Kristiansen, Niels østergård, Mette Johansson, Torben Skov, Jesper Frimann Ljungberg og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Peter Meyling

:-)

Men HAR S overhovedet et hjerte?
Jeg troede det engang.
Men tvivler nu - og i så fald: Hvad banker det for - hvis det banker?

Peter Wulff, Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Peter Meyling anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg tvivler selv hele tiden på Socialdemokratiet.

Mette Frederiksen er en stærk leder, især når hun virker beskyttende.

Jeg giver ikke en flyvende fis for mærkelige konspirationsteorier, det må Men In Black måske lige snakke seriøst om med sig selv.

Mit problem er, at jeg virkelig gerne ville kunne lide vor Statsminister, men at hun hele tiden gør min tillid til intet.

Det var bare det jeg ville sige, hej.

Carsten Munk, Rasmus Kristiansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Det er jo det gode ved en debat her , man har lov til her at være uenig. Og jeg er uenig med noget ind i mellem. Man skal vel ikke klappe hinanden på ryggen hele tiden i en debat.
Og jeg har fuld tillid til statsministeren, og jeg tror ikke, hun var orienteret om manglende hjemmel. Klart hun ikke er fejlfri, det er ingen, men når jeg ser på alternativerne, er hun langt at foretrække. Og jo S har et hjerte, men politik er ikke bare sort eller hvidt, for eller imod, det er i allerhøjeste grad en balancekunst ofte på line. Tænk på hvor stor magt den fjerde statsmagt har. De kan smadre en person eller højne samme, og de er bestemt ikke objektive mere men yderst holdningsprægede eller tabloidagtige. Det mener jeg er et problem , der tegnes ofte et ret fejlagtigt billede af ting, og når de så opdager ups vi har ikke evidens for dette, så kommer der ingen undskyldning. Det samme gælder politikere.

Det er jo det gode ved en debat her , man har lov til her at være uenig. Og jeg er uenig med noget ind i mellem. Man skal vel ikke klappe hinanden på ryggen hele tiden i en debat.
Og jeg har fuld tillid til statsministeren, og jeg tror ikke, hun var orienteret om manglende hjemmel. Klart hun ikke er fejlfri, det er ingen, men når jeg ser på alternativerne, er hun langt at foretrække. Og jo S har et hjerte, men politik er ikke bare sort eller hvidt, for eller imod, det er i allerhøjeste grad en balancekunst ofte på line. Tænk på hvor stor magt den fjerde statsmagt har. De kan smadre en person eller højne samme, og de er bestemt ikke objektive mere men yderst holdningsprægede eller tabloidagtige. Det mener jeg er et problem . Der tegnes ofte et ret fejlagtigt billede af ting, og når de så opdager ups vi har ikke evidens for dette, så kommer der ingen undskyldning. Det samme gælder politikere.

@Helle Walther
Nu drejer politik sig om en hel del mere end mink og corona.
Der er masser vigtige spørgsmål der drukner i denne minksag.
F.eks har vi en justitsminister der åbentlyst bryder loven med en ulovlig logning af vores færden.Det er i strid med både EU retten og menneskerettigheds konventionen.
Det kan han slippe afsted med fordi at V og K støtter det.
Og fordi den fjerde statsmagt stort set ikke beskæftiger sig med det, er der stort set ingen debat.

I ly af corona indføres kinesiske tilstande men den Danske befolkning er blinde for disse overgreb mod os selv.

Stella Nielsen, Rasmus Kristiansen, Marie E. Rasmussen, Eva Schwanenflügel og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar

Socialdemokratiet er et magtparti. De er villige til at gøre hvad som helst for at holde fast i den ældre middelklasse.

Problemet er bare at den ældre middelklassevælger er en egoistisk-, smålig-, nationalistisk og privilegieblind hykler, der for længst har opgivet at se tingene i det større perspektiv.

Vi har de politikere vi har fortjent.

Rasmus Kristiansen, Torben Skov, Jesper Frimann Ljungberg og Peter Meyling anbefalede denne kommentar

Jeg kan slet ikke hamle op med de kloge unge mennesker, der kan løse alt med et snuptag, pengene hænger på træerne, og de kan klare alt med storeord og brok.

Er glad for, jeg lever i et land hvor demokratiet er en dyd og ytringsfrihed ditto.
God jul og fint nyt 2022 til alle enige og uenige med mig.

Peter Hansen, Rasmus Kristiansen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Helle Walther
"Er glad for, jeg lever i et land hvor demokratiet er en dyd og ytringsfrihed ditto."
Det er der så jo ikke helt, som Peter Meyling skriver, så har vi en Justitsminister der lige nu sidder og laver nøjagtig det samme, som Inger Støjberg gør. Landsretten havde så bare ikke klodser til at dømme justitsministeren (igen han er bare den siddende af andre ministre kan nævnes Søren Pind, Søren Pape og Mette F. (som godt nok ikke kan klandres i nær nær samme grad som de andre)), men skubbede den ind under 'manglende implementering af EU lovgivning'. Det har så stået på i ja mere end et årti. Det er en skandale uden lige.

Og for the record, jeg mener heller ikke der er noget at komme efter ift. sms og Mette.

God Jul og Godt Nytår :)

// Jesper

Det var nu mere Nils Clausens ret arrogante indlæg om ældre mennesker, jeg forsøgte mig med lidt sarkasme på,. Og ja der er mange ting man kan kritisere, men f. eks hørte i aftes en lektor i Baltiske lande, i orientering, som faktisk var meget positiv overfor det tiltag i Kosovo, han lød til at vide, hvad han talte om. For mig er ting ikke blot sort - hvide enten -eller, med mange år på bagen lærer man at ting gentages, folk ikke lærer af deres erfaringer m.m.m, og ja jeg stopper her. :))