Forsikringssvindel
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Jeg blev torpederet af en gravid kvinde uden kørekort – skal jeg melde hende?

Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar
Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar

Mia Mottelson

Moderne Tider
15. januar 2022

I sidste uge var jeg involveret i et trafikuheld. En længere historie, som ud over mig selv involverede en bedemand og en gravid kvinde. Kvinden, der var skyld i ulykken, forsøgte at stikke af. Et næsten komisk mislykket flugtforsøg, hvor hun drejede op ad en spærret vej og febrilsk kom til at ridse to biler yderligere. Bagefter ringede hun til sin kæreste, som straks kom og påtog sig skylden. På det tidspunkt var bedemanden kørt, fordi han havde en ’afhentning’. Så jeg var alene, da kvinden grådkvalt fortalte mig, at hun ikke har kørekort, og bønfaldt mig om ikke at gøre indsigelser, når de stikker forsikringsselskabet en plade om, at det var ham, ikke hende, der kørte bilen. Dilemmaet er altså, om jeg skal lade dem fuske lidt. Jojo, hun opførte sig vanvittigt, men bliver verden virkelig et bedre sted af, at hun får en kæmpe bøde og i øvrigt selv skal skuldre de titusindvis af kroner, reparationerne koster?

— MS

Svar I:

Jeg kan godt forstå din umiddelbare trang til at hjælpe en kvinde, som inden længe skal bruge titusind kroner på en Emmaljunga-barnevogn. Og jeg indrømmer, at jeg først ghostede brevkasseredaktøren, da han sendte mig det her spørgsmål, fordi jeg syntes, det var et svært dilemma. Men jeg har tænkt, og jeg er ikke længere i tvivl.

Du skal ikke lyve, hvis du bliver spurgt, hvad der skete. For det ER vanvittigt at køre uden kørekort, og hun skal da heller ikke køre rundt med en nyfødt på bagsædet, når maven er realiseret inden længe. Måske er den dyre lektion ligefrem vigtig.

Jeg har et kedeligt mantra, som jeg er overbevist om har afhjulpet mange trælse situationer i mit liv: ’Går den, så går den’ går aldrig. Det går tydeligvis ikke at køre uden kørekort. Det går nok heller ikke at lyve for polisen.

— Lene Munk

Svar II:

Umiddelbart i medlidenhedens navn synes det enkelt og smukt at lade kæresten tage skraldet og spare den ulyksalige kvinde store udgifter og formentlig bøde. Der er bare det ved det: Hvis/når du skal afgive forklaring vedrørende din eventuelt egen samt andres skader, er du medvirkende til forsikringssvindel. Det er en alvorlig sag, som kan koste kassen.

Desuden er det ikke i orden, at kvinden så uforsvarligt og uden kort kører bil, som du beskriver. Nu betød det nogle ridser og andre småting, men hvad hvis det næste gang betyder mere, når hun går i panik, fordi hun ikke har lært at køre?

Det er ikke så uskyldigt og rørende, som det lyder. En bil er et potentielt mordvåben, og sikkerhed i trafikken beror på uddannede bilister, som kan være farlige nok.

Uanset hvad tror jeg ikke, du skal gøre, som du antyder, du helst vil. Det lyder sympatisk, din omsorg for den panikslagne er medmenneskelig og køn. Men det er snyd. I en anden snæver vending måske livsfarligt.

— Georg Metz

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Houmøller

Sandheden kan man altid huske!

Claus Nielsen, Per Christensen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Sandheden kan man altid huske!

Hvor dumt kan man stille et spørgsmål, og samtidig bruge hundredevis af verbaliteter på det?

Martin Rønnow Klarlund

Hvis forsikringsselskaber er så “grundige”, at de sætter privatdetektiver til at overvåge kunder pga mistanke om forsikringssvindel (https://www.dr.dk/nyheder/indland/se-hvordan-rie-blev-overvaaget-detekti...) kan de nok også godt finde ud af at læse med i avisbrevkasser ;-)

Lise Lotte Rahbek

En løgn er stadig en løgn, uanset om nogen opdaget den eller ej eller om den er pakket ind i gode hensigter.

Morten Balling

I disse dage lader det til at man har taget en politisk beslutning om at slippe Covid-19 løs, så alle danskere kan blive smittet, og dermed opnå den form for naturlig immunitet som ellers har været lidt tabu. Den står jo lidt i vejen for kommunikationen om at lade sig vaccinere, selvom det længe har været alment kendt at den immunitet man opnår efter smitte er ca. den samme som ved vaccination.

Prisen for at slippe epidemien fri er at det kommer til at koste nogle mennesker livet. Pt. er det officielle smittetal ca. 15-25.000 nye positive om dagen, og dødstallet ligger på ca. 15-25 om dagen. Ergo kan vi løst beregne at ca. én ud af tusinde dør af at blive smittet med Covid-19, og med 6 millioner danskere, kan man ligeså løst beregne at det formentlig vil koste noget der ligner 6.000 danskere livet, at man kan holde museer, spillesteder, skoler mm. åbne. Mkay.

Til sammenligning kostede trafikken sidste år 163 danskere livet. Dét har vi længe betragtet som så stort et problem, at vi har trafikministre, færdselsbetjente, diverse styrelser, fartbegrænsninger, lyskurve, fodgængertunneller og ikke mindste kørekort. Uden disse foranstaltninger ville antallet af trafikdrab selvfølgelig stige, men næppe op til 6.000 om året. Liberia er det land i Verden med den farligste trafik, og omsat til et land med 6 millioner mennesker, ville liberisk trafik i Danmark resultere i ca. 1.500 trafikdrab om året. Ikke 6.000.

Hvad enten man dør af Covid-22 eller af at blive kørt ned af en uden kørekort er tragisk for de pårørende. Den afdøde er pr. definition ligeglad.

Personligt er jeg glad for at de andre mennesker ikke må køre 200 km/t i byerne, men rationelt er det et større problem at 15-25 mennesker dør hver dag af Covid-snart23, og det problem lader danskerne til at håndtere uden de store problemer, så måske skulle man bare spare pengene på alle de foranstaltninger som nedbringer antallet af dræbte i trafikken. Det ville også skabe meget mere "dejlig" vækst, hvis alle kunne køre lige så hurtigt de ville, når de skulle til møderne med kunderne og leverandørerne.

Man skal være forsigtig med at begynde at grave i den menneskelige "fornuft". Den har det med at klappe sammen som et højhus med affald støbt ind i fundamentet.

Christel Gruner-Olesen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Kvinden er jo sociopat.
Det ville være bedre, hvis kæresten forlod hende på stedet. Det ville spare ham en masse fremtidig drama. Og samtidig lære hende en vigtig lektie, hun åbenbart ikke har lært endnu.

Frederikke Nielsen

Det er vel først i det øjeblik, at hun gør alvorlig skade, at du virkelig har et problem, for så har du et medansvar i det.

1. Hun påkørte en bil.
2. Hun forsøgte at stikke af og påkørte et par biler mere.
3. Hun vil have hjælp til at dække over den/de kriminelle handlinger!

Vil spørgeren dække over disse?

Asiya Andersen

Hun kører rundt uden kørekort til fare for andre. Det må have konsekvenser at handle så uansvarligt i trafikken, så ja hun skal meldes.

Søren Fosberg

Spørgeren har glemt at oplyse hvad han ville have for at dække over hende og hvad hun tilbød.