Interview
Læsetid: 2 min.

Det bliver højvande op til 100 dage om året: »Vi skal have købt nogle flere sandsække«

I nogle områder af Danmark vil man ved udgangen af dette århundrede opleve forhøjet vandstand 100 dage om året, viser nye beregninger fra DMI. Ole Nielsen er formand for det frivillige beredskab i den nordvestsjællandske havneby Reersø, som er et af de udsatte områder
Der var senest oversvømmelser i Reersø i 2006.

Der var senest oversvømmelser i Reersø i 2006.

Sarah Hartvigsen Juncker

Moderne Tider
15. januar 2022

Hvor mange gange har der været oversvømmelse i Reersø?

»I min tid har byen været oversvømmet fire gange.«

Hvornår var sidste gang?

Ole Nielsen.

Ole Nielsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Nielsen

Der er altså højvande to gange hver dag.
Oversvømmelse og højvande er ikke det samme...
https://da.wikipedia.org/wiki/Tidevand

Inger Pedersen

Netop, Søren...

Min første tanke var: ÅH NEJ, dog! Er Politikens overskriftsredaktør nu flyttet til Information???

Der er i Danmark en rystende mangel på forudseenhed og planlægning. Kystbeskyttelse ses i lovgivningen ikke som et samfundsanliggende, men som en opgave for den enkelte grundejer. Stiger vandet på en bestemt kysstrækning, er det alene den, der ejer matriklen langs havet, der afholder alle udgifter ved kystsikringen, f. eks. dige, dæmning, kanaler el. andet.
Regering og folketing har snorksovet de sidste tyve år eller længere, lige så længe problemet med det stigende have hare været kendt. Nu er det lige ved at være for sent.
Der er brug for en national handlingsplan, der gennemtænker og forbereder placering af diger, forbud mod at bygge tæt på havet (e. g. Nordhavn, Lynetteholmen), og andre relevante foranstaltninger. Også finansieringen skal besluttes, for eksempel kan en supplerende grundskat for al fast ejendom i Danmark være grundlag for en solidarisk løsning.
Ældre danskere husker stormflodskatastrofen i Holland i 1950'erne. Hvis ikke Holland dengang havde lagt en handlingsplan for bygning af enorme digeanlæg m. v, ville Holland være ikke-eksisterende på landkortet i dag.
Hvem tager om sagen op? .Er det som sædvanlig kun miljøaktivister, der orker at tage tingene alvorligt? Eller vil regeringen handle. Man skal næppe forvente initiativer fra borgerlige partier, der hellere vil sænke topskatten.