Fødsler
Læsetid: 20 min.

Vi kan redde liv ved at igangsætte fødsler tidligere. Alligevel er beslutningen ikke så ligetil

I dag tilbydes gravide at få sat deres fødsel i gang, hvis de er gået 10-12 dage over termin, men det lægger Sundhedsstyrelsen op til at ændre på: Årligt kan syv børns liv reddes ved tidligere igangsættelser, vurderer man. Spørgsmålet deler dog fagfolk, for igangsættelser kan være komplicerede – og hvor mange fødende skal risikere alvorlige bivirkninger for at redde relativt få børn?

Julie Skjold Simonsen havde en ukompliceret graviditet – lige indtil hun var cirka ti dage over termin.

Tobias Nicolai

Moderne Tider
8. januar 2022

På spisebordet i Sabro nordvest for Aarhus ligger en bog dekoreret med små tegninger af kaniner, kirsebær og regnbuer. »Mine første år« står der på forsiden, og på første side kan man se, at bogen tilhører Anna. Under fanerne »min fødsel« og »den første tid« har Annas mor, 27-årige Julie Skjold Simonsen, udfyldt siderne med håndskrevne ord og udprintede fotografier.

På et af de første billeder, der er taget af Anna, sidder hendes mor og far med hende i armene og betragter hende stolt. Hun er svøbt i en stribet dyne og har fået en lille lyserød strikhue på, og på mange måder ligner det et helt almindeligt billede af en nybagt familie. Men Annas nyfødte hud er ikke lyserød, og hendes læber er ikke røde, men blå.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

"Hun understreger, at man selvfølgelig godt kan anbefale noget på baggrund af evidens med lav til moderat kvalitet, men man kan ikke konkludere det samme, som hvis kvaliteten var høj."

KAN det tænkes, at det netop er den situation, Sundhedsstyrelsen vil tage højde for - og forberede os på: Lav til moderat kvalitet ved fødsler?

I stedet for kemisk at starte fødsler - med ret brutale konsekvenser - giver det måske mere mening at tilbyde planlagt kejsersnit.

Sagen er, at et moderne planlagt kejsersnit har umådeligt lille risiko. Og at en kemisk startet fødsel har ret voldsomme bivirkninger.

Måske er der et lille problem med danske faggrupper? I Danmark har jordemødre udover deres ansvar for før-fødsel og diagnostik og almenvel og efter-fødsel, OGSÅ ansvar for såkaldt normale fødsler, hvor der reelt coaches et "naturligt" forløb med minimale kemiske og fysiske indgreb.

Den glidende overgang til "speciel" fødsel, hvor der enten er mere kemisk hjælp, eller mere kirurgi, er lidt hurtigere i fx USA, hvor man oftere benytter en anæstesiolog og en egentlig fødselslæge.

Vi skal passe på med at sammenblande statistikkerne for et trygt og sikkert planlagt kejsersnit i lokalbedøvelse med et velforberedt operationshold, med et akut kejsersnit foretaget som en overraskelse, efter at offeret allerede er pumpet fuldt af ve-stimulerende stoffer og kroppen allerede er begyndt at forsøge på en fødsel.