Corona år tre
Læsetid: 11 min.

Et kig i coronakrystalkuglen viser en lys fremtid – med mange usikkerheder

Med immunitet fra både vacciner og omikronsmitte er der lys forude, siger coronaeksperter samstemmende. Men er det så slut med mundbind og boostervacciner – og kan vi risikere at stå over for en ny, farlig mutation i fremtiden? Her hører enigheden op

Petra Penlau og Bertil Penlau

Moderne Tider
15. januar 2022

Børnene er i skole. Biograferne, museerne og teatrene åbner snart igen. Og selv om smitten stiger i samfundet, så er hospitalernes intensivafdelinger langtfra fyldt op. Vi er midt i vintersæsonen, og alligevel begynder tingene at se lysere ud herhjemme.

For at få en fornemmelse af fremtidsudsigterne har vi talt med fem eksperter i virologi og mikrobiologi, og de er alle enige om, at vi står et bedre sted i dag, end vi har gjort tidligere under pandemien.

Årsagen er efterhånden velkendt: Omikronvarianten ser ud til at være mildere end delta. For hvor delta kunne sætte sig i lungerne, angriber omikron især de øvre luftveje og forårsager derfor ikke i samme grad alvorlige komplikationer, der kræver indlæggelse og koster liv. Samtidig gør dens mange mutationer i det såkaldte spikeprotein, at omikron formentlig smitter mere. Det er altså både en mildere og mere smitsom variant.

Og selv om den formår at lægge familier, institutioner og arbejdspladser ned i disse uger, så er det alt i alt en god nyhed, siger Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet:

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her