Stambord
Læsetid: 6 min.

Det kinesiske køkken findes ikke – der findes mange. Her er en begynderguide

Der er cirka lige så langt fra Øst- til Vestkina som fra Oslo til Bagdad, og maden er lige så forskellig. Der findes med andre ord ikke ét kinesisk køkken – og der er god grund til at stifte bekendtskab med den gastronomiske mangfoldighed, som i stigende grad kan opleves i Danmark
Der er cirka lige så langt fra Øst- til Vestkina som fra Oslo til Bagdad, og maden er lige så forskellig. Der findes med andre ord ikke ét kinesisk køkken – og der er god grund til at stifte bekendtskab med den gastronomiske mangfoldighed, som i stigende grad kan opleves i Danmark

Mia Mottelson

Moderne Tider
8. januar 2022

Når man tager i betragtning, hvor stor en global magtfaktor Kina er blevet, må man sige, at vi ved forbløffende lidt om det kinesiske køkken herhjemme og i Vesten generelt. Det kan hænge sammen med mange ting – manglende nysgerrighed, fordomme og måske også med det faktum, at mange restauranter på vores kanter blot kalder sig selv ’kinesiske’ i stedet for at henvise til bestemte kinesiske regioner. Det skygger nemlig for, hvor forskelligartet den kinesiske madkultur er, og det svarer lidt til, hvis restauranter blot kaldte sig »europæiske« i stedet for franske, italienske og så videre.

»Det kan i Danmark endnu ikke betale sig kun at holde sig til én regions køkken fra Kina, fordi de fleste vesterlændinge ikke kan differentiere alligevel. Så mange af menuerne består simpelthen af de mest populære retter fra hele landet,« fortæller Elin Truong Quach.

Hendes forældre har haft Den Kinesiske Købmand på Nørre Voldgade i København siden begyndelsen af 1990’erne. De kom begge til Danmark som bådflygtninge i slutningen af 1970’erne fra Cholon, den kinesiske bydel i Saigon i Vietnam.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her