Stambord
Læsetid: 3 min.

Kommer der naturvin i Netto? Her er seks profetier om naturvinens 2022

Det nye år på naturvinsscenen bliver spektakulært. Efterspørgslen vil stige, men det vil efterligningerne og skandalerne også. Og så står dansk vin over for et mindre internationalt gennembrud
Det nye år på naturvinsscenen bliver spektakulært. Efterspørgslen vil stige, men det vil efterligningerne og skandalerne også. Og så står dansk vin over for et mindre internationalt gennembrud

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
15. januar 2022

Orangevin blev for alvor en ting i Danmark i 2021, hvor naturvin generelt fortsatte sin fremmarch. Der blev drukket plumret – hvem sagde fejlbehæftet? – vin fra diverse europæiske randområder som aldrig før. Og det ser ikke ud til, at interessen for vin uden tilsat kemi bliver mindre i det kommende år.

Men hvor konventionel vin er mere eller mindre dikteret af kontrolsystemer som de såkaldte AOC’er og DOCG’er – der blandt andet kræver bestemte produktionsmetoder – og derfor er ret statisk i sit udtryk, så skifter tendenserne i naturvin markant hurtigere. Både fordi mange af naturvinsbønderne har en meget eksperimenterende tilgang til det at lave vin og derfor hele tiden opfinder nye metoder, men også fordi naturvinsdrikkerne hele tiden er med til at skabe ny hype på Instagram og Facebook og dermed præge, hvilken vintype der sælger.

Så hvad sker der på naturvinsfronten i 2022? Her kommer nogle kvalificerede gætterier.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ulykkeligvis kommer alt det forudsete i denne artikel til at ske.
Når det gælder naturvin, så vel som biodynamisk, økologisk og konventionelle vin, er 25% rent lort, 70% midt på vejen middelmådighed og 5% ægte guld.
Desværre er ønsket om at drikke kvalitet forsvundet. Referenceløse generationer, som aldrig har spist og drukket andet end det der kommer ud af supermarkeder, kaster sig fuldstændig kritikløst over vin og mad, uden at forlange andet end det for dem er ”nyt”, hvilket giver grobund for en sump af udrikkelige vine.
Jeg drikker selv masser af naturvin (....og al mulig anden KVALITETS vin), men sgu da ikke fejlbefængt, mudret, dårlig vin. Hvorfor skulle jeg dog det, når der er så meget ren, velsmagende og fejlfri naturvin på markedet?
Vis noget mod. Lad være med blindt at løbe med flokken. Udvid horisonten og drik kvalitetsvine i stedet for skrammel.

Hannah Grant, Jørn Christensen, Steffen Gliese, Kenneth Krabat og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Niels Makholm

Den, som ikke forlanger kvalitet, er med til at afskaffe kvalitet. Det gælder for mange produkter, også vin. Hvis jeg ofrer en 20 til 35kr. mere pr. flaske, så er resultatet som regel, at der er en betydelig bedre vin i flasken. (Flasken + prop + etiket + afgift, koster næsten det samme, - så de sidste penge, er givet godt ud.)

Jørn Christensen, Steffen Gliese og Kenneth Krabat anbefalede denne kommentar
Bjarne Jørgensen

Det store spørgsmål for naturvin er jo, om der kommer en officiel certifikation. Der er flere tiltag til det. Men det er også begrebets største dilemma, fordi katogorien netop har været en befrielse for personligheder, der ikke ville eller kunne rummes under en etikette.
Certifikationen er ikke så vigtig i de små kredsløb, hvor der er en kort og tillidsfuld vej mellem producent og forbruger. Den er mere vigtig for produktionen i større skala til kæder og supermarkeder. Men der vil den i virkeligheden udvande og nedbryde idéen. For industriel masseproduktion står i sagens natur i modsætning til naturvin.

Der er ikke noget der hedder naturvin. Al vin er manipuleret, for hvis ikke man gjorde det, så endte druerne bare som sur eddike - nede på jorden.
Men folk vil jo gerne fuppes, og hvis der står "natur" eller "bio" eller "bæredygtig" foran på etiketten, så ryger prisn i vejret.
Hvilket ikke er det samme som at vinavlerne bare skal sprøjte løs. Naturligvis skal vin, som alt andet der indtages, være fri for kemikalier og andet skidt. Men kald det hvad det er - og lad os blive fri for falske reklamer om naturvin. Den slags spiller på folks uvidenhed og manglende tid/vilje til at sætte sig ind i tingene.

@ Arne Lund,

Jeg er ikke sikker på, at du har ret i, at al vin sprøjtes, og pumpes op med kunstgødning.

Her, hvor vi bor, er der mange små producenter med forholdsvis højtydende produktion, men her bruger man det i hvert fald ikke.

Og vi bruger faktisk kun at beskære vores 370-400 stokke - og intet andet, Men vi dyrker også kun druer, der i vild form er hjemmehørende i vores område.

Til gengæld bruger både vi og alle andre gammelkendte kemikalier til at stoppe gæringsprocessen og til at rengøre tanke og flasker.

Selvfølgelig har vi også brugt at købe frysetørret gær. Men i de sidste år har vi taget gær fra processen, som vi opbevarer i fryser. Men vinen går faktisk i gæring uden gær, men så risikerer man vildgær. Og vi bruger ikke kemikalier til at stabiliserer gæring.