Velfærd
Læsetid: 15 min.

Alle kommuner skal frisættes, mener statsministeren. I Børnehaven Nyrup har de frie rammer givet »et kick«

Regeringen vil sætte kommunerne fri og gøre op med unødigt bureaukrati i velfærdsstaten. Og der er betragtelige gevinster at hente ad den vej, viser forskning i tidligere forsøg – men også en risiko for symbolske tiltag, der ikke følges til dørs. Hos Børnehaven Nyrup i Helsingør er man begejstret for de friere rammer, som bruges til at give børnene mere medbestemmelse
Som en del af frisættelsen har børnene i Børnehaven Nyrup eksperimenteret med metoden ’forumteater’, hvor de har lavet øvelser med professionelle skuespillere.

Som en del af frisættelsen har børnene i Børnehaven Nyrup eksperimenteret med metoden ’forumteater’, hvor de har lavet øvelser med professionelle skuespillere.

Sigrid Nygaard

Moderne Tider
22. januar 2022

I en gymnastiksal lidt uden for Helsingør sidder en gruppe børnehavebørn i rundkreds og prøver at koncentrere sig om, hvad deres pædagog siger.

De møffer rundt på hver deres lille måtte. Hiver i en strømpe, piller ved en fletning og kradser lidt i måtten. Men alle lytter intenst.

Pædagogen opstiller et scenarie, hvor to børn er blevet uvenner. Den ene græder, fordi der er larm, og den anden slår, fordi gråden larmer. Hvad gør man så?

En dreng stiller sig op på knæene og vrider hele kroppen en halv omgang for at række fingeren så højt op som muligt. Heldigvis bliver han valgt.

»Han kan spørge mig om hjælp, og jeg vil ikke slå ham,« siger han.

En anden dreng ryster på hovedet og siger for sig selv: »Ingen vil slå ham.«

Børnene har været igennem et længere forløb, hvor de sammen med professionelle skuespillere har brugt en særlig metode til at lære at løse konflikter uden altid at kalde på en voksen. Projektet med skuespillerne er en del af de nye, friere rammer, der blev indført, da Helsingør blev frikommune sidste år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

trine christoffersen

Det at der kommer færre regler fra regeringens side er ikke det samme som at der er færre regler ude i kommunerne. Nogle af de regler der findes i kommunerne er nogle kommunen selv har indført. Det er eksemplet på sprogstimuleringen i artiklen et godt eksempel på. Der står ikke noget i De styrkende læreplaner om at man skal bruge en bestem metode til at sprogstimulere børn. Den metode som børnehaven har afskaffet er en metode som Helsingør kommune selv har indført og derfor selv kunne afskaffe uden et frikommune forsøg .

Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Kommunal udligning og bloktilskud skal fjernes før man kan tale om frie kommuner.

Det kommunale selvstyre, sådan som det er tænkt i Grundloven, udhules af udligningsordningen. Grundloven garanterer som bekendt kommunernes ret til selvstyre, under statens tilsyn. Staten har som følge heraf, ingen legal ret til, at plyndre udvalgte kommuner for herefter, at dele rovet ud til andre kommuner. En sådan ageren, har ikke det mindste med retten til at føre tilsyn at gøre. I øvrigt gælder ejendomsrettens grundlovsbeskyttelse også for kommuner, hvorfor staten, ingen adgang har til kommunernes midler. Staten må hente de penge man vil dele ud til trængte kommuner via den statslige indkomstskat, hvilket desuden sikrer, at alle danskere deltager solidarisk i udligningen og ikke kun de borgere, der bor i visse kommuner.
Man bør også ændre systemet med bloktilskud, så man i stedet afregner de kommunale udgifter, som staten skal betale/bidrage til, ved at give kommunerne trækningsret til statens konto. Det er jo i forvejen staten der bestemmer hvilke ydelser der skal bevilges og med hvilke beløb de honoreres. Staten må så selv hente pengene hos borgerne via indkomstskatten. På denne måde deltager ...alle danskere solidarisk... og ikke kun dem der bor i visse kommuner.

Kommunerne kan herefter drive deres virksomhed som borgerne ønsker det og konkurrere på skatten med andre kommuner, alt efter om man ønsker "meget eller mindre kommune".