Nekrolog
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Tage Andersen var en modsætningsfyldt landmand

Selv om Tage Andersen fik topkarakterer i skolen, valgte han akademisk uddannelse og byliv fra og drev i stedet to gårde på Sydfyn og Langeland. Det gav ham både glæde og bekymringer
I de unge år overtog Tage Andersen først sine forældres gård – de flyttede op på overetagen, mens hans egen familie boede i stuen – og siden også hustruens families slægtsgård på Langeland.

I de unge år overtog Tage Andersen først sine forældres gård – de flyttede op på overetagen, mens hans egen familie boede i stuen – og siden også hustruens families slægtsgård på Langeland.

Privatfoto

Moderne Tider
15. januar 2022

Der var mange modsatrettede strømninger i Tage Andersens liv. Han var nysgerrig og søgende, men samtidig tro over for sin kultur og slægt. Han var kvik, men tog ikke en uddannelse. Og så var han en karismatisk fortæller og underholder – men kunne også være bekymret og selvundervurderende.

Han blev født i 1930 i en relativt fattig bondefamilie. Tage Andersen var fantastisk til at tale med andre mennesker og til at fortælle, og historierne om hans barndom handlede blandt andet om trange kår og rotter under gulvbrædderne i de skiftende gårde, som hans forældre flyttede rundt imellem, inden de slog sig ned i Svendborg.

I skolen var han dygtig. Han fik UG i matematik såvel som sløjd, og han kom også på Statsskolen og tog realeksamen, hvilket i sig selv var specielt – og noget, han blev drillet lidt med i nabolaget.

Hans rektor mente, at han skulle på gymnasiet, men han valgte at overtage gården i Svendborg og blive landmand. Det var ikke noget let valg og noget, han indimellem tænkte over senere i livet. Skulle han have været teolog? Eller måske politiker?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bent Nørgaard

Ufatteligt. Manden kom ikke på gymnasiet! Og det frivilligt. Dvs han blev ikke candxxx - og dog var han lykkelig. Det kan ikke være rigtigt, når nu alle folkeskoleelever, i dag, skal i gymnasiet. Selv om de hverken kan stave til Ib eller bi. Men på gymnasiet skal de. Nok fordi far og mor ikke kom det.