Sagen forfra
Læsetid: 11 min.

Novak Djokovic er verdens bedste tennisspiller, men lige nu kan verden ikke rigtig lide ham

Den serbiske tennisstjerne og verdensetter Novak Djokovic er lige nu centrum for en spektakulær sag, der har fået den australske offentlighed, vaccinemodstandere og patriotiske serbere op af stolene. Der er gået politik i tennis, efter det lykkedes den uvaccinerede serber at rejse ind i ’Fortress Australia’ – restriktionernes højborg – som han nu må forlade igen
Novak Djokovic er kendt som tennisverdenens alternative fyr, som går i krammeterapi og gang på gang er havnet i opsigtsvækkende møgsager. Her er han på banen ved sidste års Australian Open i Melbourne.

Novak Djokovic er kendt som tennisverdenens alternative fyr, som går i krammeterapi og gang på gang er havnet i opsigtsvækkende møgsager. Her er han på banen ved sidste års Australian Open i Melbourne.

David Gray

Moderne Tider
15. januar 2022

Der var meget på spil, da den 34-årige serbiske tennisstjerne og verdensetter Novak Djokovic for nylig fløj ned for at spille Australian Open. For ud over at han havde mulighed for at vinde sin énogtyvende grand slam-titel og dermed blive en af tennishistoriens mest vindende spillere, blev Djokovics tilstedeværelse down under genstand for en spektakulær sag, der har trukket overskrifter over hele verden, og som forener tennis, vaccinemodstand, grænsekontrol og storpolitik i et uskønt potpourri.

Har du ikke fået det hele med, opruller vi her historien om en yderst sammensat serber, der rent sportsligt overgår de fleste, men også er kendt for sine mildt sagt alternative synspunkter, en tvivlsom dømmekraft, og som gang på gang havner i opsigtsvækkende møgsager.

Og lad os begynde der, hvor det hele startede: med et opslag på Instagram.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Historien fortsætter: Djokovic's visa er inddraget.
Altså staten fastholder ens behandling af alle. Om D er sund og rask, har råd til alskens advokater, forbund og adgang til politisk indflydelse, har ikke hjulpet ham igennem paskontrollen. Det er bel helt OK.
Om australske regler er i orden eller ej, er irrelevant!
D holdes hverken indespærret, endsige er
anholdt, men alene underlagt de restriktioner, andre også må gennemleve, såfremt de ikke opfylder indrejsekravene til AU. Underligt, at D havner i denne situation! D burde vide og alle hans rådgivere burde også have vidst! Håber D ender med en udvisning!

John Andersen, Mogens Hammershøj, Per Christensen, Anne-Marie Krogsbøll, Christian de Thurah, Eva Schwanenflügel og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Først det serbiske riges sammenbrud efter slaget på Solsortesletten 1389 hvor de tabte til osmannerne - og nu den nationale ydmygelse af den Store Serber, anti-vaxxeren Novak Djokovic!

John Andersen, Ete Forchhammer , Anne-Marie Krogsbøll, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Mikkelsen

Kan nogen forklare mig, hvorfor det er så vigtigt om Djokovic er vaccineret eller ej, når vaccinen hverken forhindrer smitte eller videresmitte?

ulrik mortensen, jesper christensen, Dylan Storm, Jeppe Bundgaard, Michael Waterstradt og Per Dørup anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Det kan jeg godt, Peter. Vacciner forhindrer smitte (om end ikke så godt som antaget). Og vacciner forhindrer indlæggelser af mere alvorlig karakter i sær af udsatte grupper i befolkningen.
Mht Djokovic og hans manglende vaccinationer bare, at Australien ikke lukker folk ind, der ikke er vaccinerede, med mindre de har medicinske grunde til ikke at tåle vaccinerne. Det har iflg. FDA mellem 0,08 og 0,1 % af en befolkning. Her befinder D. sig ikke. Endelig har D. undladt at oplyse om sine whereabouts ifm. egen smitte med Covid-19.

John Andersen, Ete Forchhammer , Mogens Hammershøj, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Beck-Lauritzen, Peter Andersen, Bent Nørgaard, Eva Schwanenflügel og Lasse Schmidt anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@Jens Chr. Jacobsen. Jeg ville ikke stole helt så meget på FDA´s data.

"A U.S. federal judge in Texas has denied attempts by the U.S. Food and Drug Administration (FDA) to conceal data on Pfizer’s COVID-19 vaccine. The judicial rule overturned the regulatory agency’s plan to withhold data for up to 55 years".

https://www.biospace.com/article/non-profit-group-wins-transparency-laws...

Peter Mikkelsen, Hanne Utoft, jesper christensen, Michael Waterstradt, Peter Beck-Lauritzen og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@Jens Chr. Jakobsen:
"Vacciner forhindrer smitte (om end ikke så godt som antaget). Og vacciner forhindrer indlæggelser af mere alvorlig karakter i sær af udsatte grupper i befolkningen".

"A growing body of preliminary research suggests the Covid vaccines used in most of the world offer almost no defense against becoming infected by the highly contagious Omicron variant.
All vaccines still seem to provide a significant degree of protection against serious illness from Omicron, which is the most crucial goal".

https://www.nytimes.com/2021/12/19/health/omicron-vaccines-efficacy.html

"Vaccine protection vs. omicron infection may drop to 30% but does cut severe disease".
https://text.npr.org/1063947940

jens christian jacobsen

@Jeppe Bundgaard
Enig.
Jeg ved ikke om du er virolog - der er jeg ikke - men det er
de vacciner, der indeholder inaktiverede SARS-virus, der ikke duer overfor Omikron. Mrna-vaccinerne giver beskyttelse, men dårligere end overfor Delta, Alfa- og Betavrianterne. Phizer og Moderna er Mrna-vacciner https://www.nature.com/articles/d41586-022-00079-6?utm_source=Nature+Bri...

Jeppe Bundgaard

@Jens Christian Jakobsen.

Naturligvis, er jeg ikke virolog, men det kræver det heller ikke, for at læse tallene ordentligt.

Jeg ville ønske, vores licens betalte medier ville være bedre til at nuancere debatten, og informere befolkningen ordentligt om de data vi ser fra verden over. Så alle vidste, hvor reduceret virkningen at mRNA vaccinerne egentlig er.

"In the population in the South African study, the Pfizer vaccine's effectiveness against infection dropped down to about 30% for the omicron variant, compared with about 80% against the variant before omicron, the scientists reported".
"That means the Pfizer vaccine reduces a person's risk of getting infected by about 30% compared to somebody who's not immunized".
"With 30% effectiveness, there will be very many breakthrough infections".

jens christian jacobsen

@Jeppe Bundgaard

Jeg er uenig med dig i at Mrna-vaccinerne har en så reduceret virkning, at de nærmest er nyttesløse - hvis det da er det, du egentlig mener. For det er du ikke tydelig med.
Der er INTET mærkelig i, at vacciner har reduceret effekt over for nye virus-mutationer. Influenza-vacciner har mig bekendt næsten ingen effekt over for varianter, som vaccinerne ikke er designet til at virke over for. Alligevel tager vi vaccinerne og håber det bedste. Mrna- vacciner har større effekt over for mutationer end influencavaccinerne.
Så meget om effekt. God, men ikke god nok - naturligvis.
Bør det så få dig til IKKE at tage vaccinen? Det skal jeg ikke afgøre. Jeg håber at du lader dig vaccinere. Om ikke af andre grunde så aht dine omgivelser.

Jeppe Bundgaard

@ Jens Christian Jakobsen

"Jeg er uenig med dig i at Mrna-vaccinerne har en så reduceret virkning, at de nærmest er nyttesløse - hvis det da er det, du egentlig mener".

Jeg skriver intet om, hvad jeg mener. Jeg citerer kilder, der ved mere om emnet end os begge.
Kunne være godt, hvis vi kunne diskutere ud fra de tal, vi kan læse os til istedet for stråmands argumentation. Det bringer ikke snakken videre.

Hvorfor går du egentlig ud fra, at jeg ikke er vaccineret?
Jeg arbejder i hjemmeplejen, og er naturligvis fuldt vaccineret for ikke at smitte ældre og udsatte. Mit problem er, at jeg nemt kan blive smittet og smitte videre selvom jeg er vaccineret, da Omikron nemt bryder igennem vaccinens beskyttelse.
Jeg er kritisk, men ikke antivaxxer.

Vibeke Olsen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Mikkelsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@ Jeppe Bundgaard

Du har ret, beklager at jeg antog din skeptiske holdning for vaccinemodstand.
Så beder du om tal for at fortsætte diskussionen. Tre referencer er linket nedenunder. Jeg nøjes med at gengive konklusionerne. De bekræfter, hvad jeg tidligere har skrevet. Hvis du vil have flere tal og referencer, leverer jeg gerne:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.30.21268565v1
We included 3,442 Omicron-positive cases, 9,201 Delta-positive cases, and 471,545 test-negative controls. After 2 doses of COVID-19 vaccine, vaccine effectiveness against Delta infection declined steadily over time but recovered to 93% (95%CI, 92-94%) ≥7 days after receiving an mRNA vaccine for the third dose. In contrast, receipt of 2 doses of COVID-19 vaccines was not protective against Omicron. Vaccine effectiveness against Omicron was 37% (95%CI, 19-50%) ≥7 days after receiving an mRNA vaccine for the third dose.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.20.21267966v2
Our study provides evidence of protection against infection with the Omicron variant after completion of a primary vaccination series with the BNT162b2 or mRNA-1273 vaccines; in particular, we found a VE against the Omicron variant of 55.2% (95% confidence interval (CI): 23.5 to 73.7%) and 36.7% (95% CI: 69.9 to 76.4%) for the BNT162b2 and mRNA-1273 vaccines, respectively, in the first month after primary vaccination. However, the VE is significantly lower than that against Delta infection and declines rapidly over just a few months. The VE is re-established upon revaccination with the BNT162b2 vaccine (54.6%, 95% CI: 30.4 to 70.4%).

https://www.healthline.com/health-news/by-the-numbers-covid-19-vaccines-...
Data so far indicates that mRNA vaccines (Pfizer-BioNTech or Moderna) offer the most promising protection against both infection and hospitalization, in line with the CDC’s recommendations.
Current figures suggest that vaccines offer 30 to 40 percent protection against infection and around 70 percent protection against hospitalization without boosters. Newer data is confirming that a third dose increases antibody production and boosts effectiveness against infection to around 75 percent, and 88 percent for severe disease.

Eva Schwanenflügel, Jeppe Bundgaard, Anne-Marie Krogsbøll og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@ Jens Christian Jakobsen
Det er helt iorden, Jens.

Tal er godt, for så kan vi tale på et ordentligt grundlag:)
Konklussionerne i dine 2 første link link giver samme billede. Altså 37 % 7 dage efter tredje stik

" In contrast( til Delta), receipt of 2 doses of COVID-19 vaccines was not protective against Omicron. Vaccine effectiveness against Omicron was 37% (95%CI, 19-50%) ≥7 days after receiving an mRNA vaccine for the third dose".

Dit sidste link konkluderer op til 75 % effektivitet(hvilket jo er godt).

Men:
Med daglige smittetal over 22.000( Omikron) til sammenligning med samme tid sidste år, hvor omkring 4000 dagligt blev smittet(Delta). Kan vi ihvertfald konkludere, at Omikron nemmere trænger igennem vaccinerne.
Hvor snittet ligger er svært at sige præcist, men mon ikke det ligger et sted imellem de to konklussioner du linker til.

jens christian jacobsen

@Jeppe Bundgaard
Enig.

Per Christensen

Nu handler sagen om D ikke om hvorvidt vacciner virker.
Sagen handler om at et land har visse krav/regler mht. COVID og det ser ud til at D ikke opfylder/følger disse. Plus han har givet forkerte oplysninger om sit rejseri.
Afgørelse i falder morgen og er det forhåbentlig slut med dette cirkus.
Sportsstjerner er egentlig ikke så vigtige for de fleste...

Henning Kjær, Ete Forchhammer , jens christian jacobsen, Mogens Hammershøj og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Sagen kunne vel også handle om interne forhold i Australien?

Peter Mikkelsen, Torben Lindegaard og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar