Historiepolitik
Læsetid: 9 min.

Putins Rusland har annulleret det historiske opgør med Sovjetunionens forbrydelser

Ngo’en Memorial har gennem 30 år ydet en pionerindsats for at dokumentere sovjettidens forbrydelser. Nu er den beordret opløst, og det vidner om en markant historiepolitisk strategi fra Kremls side: Står det til Putins styre, skal kun periodens glorværdige sider fremhæves
Den 28. december forbød og opløste Ruslands højesteret ngo’en Memorial International – landets ældste borgerretsorganisation. Og dagen efter kom turen til søsterorganisationen Memorials Menneskeretscenter. Her taler ngo’ens forsvarsadvokat til pressen.

Den 28. december forbød og opløste Ruslands højesteret ngo’en Memorial International – landets ældste borgerretsorganisation. Og dagen efter kom turen til søsterorganisationen Memorials Menneskeretscenter. Her taler ngo’ens forsvarsadvokat til pressen.

ALEXANDER NEMENOV

Moderne Tider
8. januar 2022

Tre årtier år efter sin undergang kaster Sovjetunionen fortsat lange skygger over Rusland. Som forfatteren William Faulkner engang udtrykte det: »Fortiden er ikke død … den er ikke engang fortid.«

På det seneste har den russiske statsmagt imidlertid gjort en ihærdig indsats for at fortrænge fortidens dystre kapitler – med metoder, der paradoksalt nok vækker mindelser om fordums autoritære metoder.

Det hidtil mest opsigtsvækkende eksempel på denne fremfærd så man den 28. december, da Ruslands højesteret forbød og opløste ngo’en Memorial International – landets ældste borgerretsorganisation, der siden senfirsernes glasnost-dage har spillet en særdeles markant rolle. Både som paraplyorganisation, der har samlet mange slags russiske menneskerettighedsaktiviteter, men i høj grad også ved at indsamle historisk dokumentation for den totalitære sovjetfortid og gøre den tilgængelig for russerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Memorial International

Forbuddet mod denne menneskerettigheds organisation er endnu et bevis for at det nuværende regime under Vladimir Putin er en forlængelse og forherligelse af Kommunismen. Det er de gamle autoritære magthavere fra Sovjettiden der er kommet til magten igen og nu støt og roligt ruller alle tegn på demokratisk spiren tilbage.

I dette ønske om at vende tilbage til Sovjettidens æra og tilbage til et diktatur har regimet som alle andre autoritære regimer skabt sig en ydre fjende der skal tjene til at opruste den russiske nationale selvforståelse med den falske melodi at nabolandene truer Rusland. Nej nabolandene truer ikke Rusland. Nabolandene mod vest er bortset fra Hviderusland demokratier eller på vej mod demokrati og dermed en inspirationskilde til hvordan det russiske folk kan få deres frihed og blive en fremtidig meget vigtig del af det demokratiske verdenssamfund. Nabolandene ses af Putins regime som farefulde nationer, der når som helst kan konspirere og overfalde Rusland og dets allierede Hviderusland, Kazahkstan. Regimet ser det som helt naturligt at de skal bestemme om nabo nationer må tilslutte sig NATO eller EU eller tredje alliancer. Vi kunne med rette spørge Vladimir Putin, hvad han ville sige til, hvis EU, USA og den frie verden ville bestemme hvilke alliancer Rusland måtte tiltræde eller ej ?

Selv Sverige og Finland har nu fået påbud fra det russiske regime at de ikke må tilnærme sig NATO og andre vestlige alliancer, som truer Ruslands suverænitet i Vladimir Putins forståelse. For Finland står erindringen om Vinterkrigen 1939-1940 og Fortsættelseskrigen 1941-1944 levende. De har set hvad eftergivenhed overfor det sovjetiske autoritære styre kan føre til - national undergang og næsten udslettelse. Sverige kender også til bekymringen for Sovjetisk undermineringen af Sveriges sikkerhed med U både som dukkede op i Skærgården og russiske fly, der krænker svensk luftrum.

Vladimir Putins regime truer alle demokratiske spilleregler og truer russernes egen frihed og ret til selvbestemmelse. Hans regime har været involveret i så mange grusomheder mod journalister mod russiske borgere og frihedselskende partier som kæmper for ægte frihed og demokrati, at hans regime for længst har anbragt sig helt uden for Verdenssamfundet.

Forsøget på at kvæle det russiske folk egen stemme Memorial National er helt i overensstemmelse med regimets paranoia og forsøg på at dække over den forfærdelige periode med Verdens kommunisme og massiv undertrykkelse.

Glemt og ideologisk udraderet af historien er den kendsgerning, at Josef Stalins kommunistiske regime indgik en tæt økonomisk og militær alliance med Det nationalsocialistiske Tyskland fra 1939-1941, som førte til den polske stats udslettelse og det polske folks lidelser under den 2. Verdenskrig.

Det er helt afgørende at den frie verdens nationer og repræsentanter uanset intern splittelse står fast overfor dette autoritære regime som vil genindføre Sovjettiden og ekspandere regimets indflydelse langt ind i Europa. Hvis vi ser bort og lukker øjnene for en eventuel russisk militær invasion af Ukraine, så vil det ikke være den sidste intervention fra russisk side. De baltiske stater vil være i yderste fare for en lignende russisk besættelse og andre lande kan på sigt stå for tur Polen og Ungarn.

Det er ikke underligt at Vladimir Putin har haft nære forbindelser til Donald Trump for i den amerikanske Præsident så Vladimir Putin manden, der kunne få USA til at synke ned i borgerkrigslignende tilstande og dermed blive komplet handlingslammet. Donald Trump repræsenterer en amerikansk isolationisme som svarer til den Franklin D. Roosevelt gjorde op med i årene inden Pearl Harbour. Havde denne isolationisme i USA fået overtaget havde vi set et USA, som havde holdt GB ud i strakt arm og som ikke under nogen omstændigheder ville blande sig i det tyske Tredje Riges herredømme over det meste af Europa med forfærdelige forhold for alle de undertrykte folkeslag og med folkemordet på jøderne.

Den dag Vladimir Putins autoritære regime ja diktatur slutter den dag åbner muligheden sig for at det russiske folk kan kæmpe sig vej frem til en plads i frihed og demokrati at Rusland som den mægtige traditionsrige og stolte nation det er kan indtage sin rette og positive plads i Europa ikke som en konstant trussel men som en sikkerhedspartner for de andre europæiske nationer. Det kan lade sig gøre det som nu synes som en fjern vision. Ingen havde troet det muligt i 1945, at Tyskland med tiden vil træde ind i demokratiernes rækker og blive en stabiliserende og fredsskabende nation for Europa.

Det russiske folks fremtid står ved en korsvej .Vi kan hjælpe og støtte de demokratiske kræfter i Rusland som under svære vilkår kæmper videre. Stå fast på demokratiets fundament og lad ikke tilhængere af Verdenskommunismen som Vladimir Putin og hans autoritære regime få nogen indflydelse på vore idealer og nationer.

VH
KFK

Niels Ivar Larsen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Kim Folke Knudsen,

Fin og engageret kommentar - tak.

Som vanligt er der åbenbart vanligt stille her på Informations kommentarspor ift overgrebet på senest "Memorial" - eller andre menneskretsorganisationer i Putins Rusland. Havde det nu været pro-vestligt lande, som f.eks. Saudi-Arabien eller Bahrain m.fl, , som havde lukket en NGO, skulle der nok have været beretttiget larm om dette. Pinlig mangel på konsekvens, for at sige det mildt.

Nuvel: for alle, der måske kigger forbi her, lige et par udvalgte links:

Man skal lige huske den meget korte verison af historien:
Gorbatjov billigede og støttede oprettelsen af Memorial. Jeltsin var medlem af organisationen - og Putin forbød den ! Det sidste siger alt. Plus den genindførte "Stalin-revisionisme" under Putin & Co.

1) Udtalelser fra november 2021 fra nye og gamle Nobelprisvindere, hhv Muratov og Gorbatjov :
Russian Nobel Laureates Warn Against Closure Of Memorial Rights Group
https://www.linkedin.com/messaging/thread/2-NDFhZDM5YmMtYjRiMC00MDg3LWE4...

2) BBC: Memorial: Russia’s civil rights group uncovering an uncomfortable past
https://www.bbc.com/news/world-europe-59853010

3) Fin kommentar fra Norge / NRK:
Russland: Kan man slette folks vonde minner?
https://www.nrk.no/urix/russland_-kan-man-slette-folks-vonde-minner_-1.1...

Thomas Bindesbøll

Undskyld, der var fejl i første link. Her er det rigtige,: Udtalelse fra Nobelprisvinderne Muratov og Gorbatjov, imod lukningen af "Memorial":
https://www.rferl.org/amp/memorial-russia-human-rights/31568874.html