Invasion af Ukraine
Læsetid: 3 min.

Ukrainer i Danmark: Min mor spørger, hvad hun skal gøre, hvis invasionen begynder

Situationen ved den russisk-ukrainske grænse spidser til, og en russisk invasion kan ifølge USA være overhængende. Maksym Biletskyy er ukrainer, bor i Danmark og følger udviklingen med bekymring. For tiden taler han ofte med sin mor i hjemlandet
»Hvis alle i Europa og verdens største lande står sammen og sender et signal til Rusland: Det er nu, I stopper – ellers bliver det rigtig træls for jer – så tror jeg, det vil hjælpe,« mener den danskbosiddende ukrainer Maksym Biletskyy.

»Hvis alle i Europa og verdens største lande står sammen og sender et signal til Rusland: Det er nu, I stopper – ellers bliver det rigtig træls for jer – så tror jeg, det vil hjælpe,« mener den danskbosiddende ukrainer Maksym Biletskyy.

Andriy Dubchak/Reuters/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
21. januar 2022

– Hvad tænker du om situationen ved den russisk-ukrainske grænse lige nu?

»Det er et stort pres at se på. Du kan jo se, hvor meget militær russerne har placeret ved grænsen. Russerne evakuerer selv deres familier fra russiske ambassader i Ukraine. Det er et dårligt tegn. Du kan selv prøve at forestille dig, hvordan det ville føles, hvis Sverige var ved at invadere Danmark.«

– Har du familie i Ukraine?

»Min lillebror, mor og mine forældres familie og mine bedsteforældre. Det er ikke nemt at sidde heroppe. Jeg vil jo gerne hjælpe, men jeg kan ikke gøre så meget.«

– Hvad gør du for at hjælpe?

»Vi ringer meget sammen på Messenger eller WhatsApp og giver opdateringer. For tiden snakker vi oftere – typisk taler jeg i telefon med min mor en gang om ugen, de seneste to uger har jeg talt med hende tre eller fire gange om ugen. Hun spørger, hvad hun skal gøre, hvis invasionen begynder. Jeg har været i militæret, så jeg siger, at så skal du samle tøj, medicin og sko, tage din rygsæk og komme væk.«

– Hvad tror du, at Putin ønsker at opnå?

»Han vil skabe en Sovjetunionen 2.0, tror jeg. Hvis han opnår det, han vil, kan han – når han en dag stopper som præsident – gå over i russisk historie som kongen, der samlede alle ’russiske’ lande om Rusland.«

– Ukraine har historiske, sociale og kulturelle bånd til Rusland, ligesom russisk er et udbredt sprog. Føler du en tilknytning til Rusland?

»Nej. Jeg synes ikke, at vi hænger så tæt sammen med Rusland, som folk siger. Vi er forskellige kulturelt og mentalt. Ukraine er jo ligesom en grænse mellem øst og vest. Rusland har stjålet en masse ukrainsk historie.«

– Ønsker din familie i Ukraine en tættere tilknytning til Rusland eller til Vesten?

»Det afhænger lidt af, hvor i Ukraine de kommer fra. Men jeg tror, at 70 procent hælder mod EU og Vesten. De andre er dem, der ser russiske tv-kanaler og ser den russiske holdning repræsenteret i nyhederne, og de er meget skeptiske over for ’det bedre liv med EU’. Jeg har også kammerater dernede, som jeg kender fra barnsben, skolen eller militæret i Ukraine. Statistikken er den samme; 50 til 70 procent er glade for EU. Resten tænker stadig på tiden med Sovjetunionen som noget godt.«

Maksym Biletskyy

  • 41 år
  • Kommer fra Zjytomyr i det nordvestlige Ukraine
  • Arbejder som VVS-montør
  • Bor i Hampen
  • Har boet i Danmark i 16 år

– Hvordan taler du med den del af din familie, der er uenig med dig?

»En gang imellem taler vi rigtig højt. Helt fra 2014 har jeg sagt til min familie, at det altså er russerne, der angriber Krim og Ukraine. Men den del af familien synes ikke, det er russerne, den er gal med. Så siger jeg: ’Okay, det er din mening, og jeg har min. Lad os mødes om to år.’ Jeg tror, at de til den tid vil sige, at jeg har ret.«

– Og hvad med dine uenige venner?

»Vi taler stadig sammen, men ikke om politik. Så taler vi om vejret og sådan noget. Men det er fandeme svært at lade være.«

– Hvad synes du, at EU og USA burde gøre for at håndtere Putin?

»I mine øjne er det vigtigste Nord Stream 2, som de lige har gjort færdig. Den bør skrottes. Fordi det er på den måde, Rusland kan holde hele Europa i fængsel. Det er gennem gas og olie. Hvis alle i Europa og verdens største lande står sammen og sender et signal til Rusland: Det er nu, I stopper – ellers bliver det rigtig træls for jer – så tror jeg, det vil hjælpe.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Bindesbøll

Al sympati med Maksym ! Og tak for at bringe dette interview. Han har det ikke nemt, og familie hjemme ejheller.

Jeg kender selv ukrainere og politiske flygtninge fra bl.a Tjetjenien og Georgien, som har søgt tilflugt i Ukraine. De frygter og invasion og ny krig.

Det er altsammen op til Putins regime, om de er så reaktionære-nationalistiske - imperialistiske(!) - som de selv hele tiden har handlet efter.

Erfaringen hidtil tyder desværre i skrivende stund på, at den fornærmede, dybt reaktionære putinistiske og latterligt barnagtige "Vi kræver vedblivendee at være et Imperium"(!) En holdning, der stadig sidder dybt mejslet i Kremls monolitter af forstokkede Sovjet-tænkere.

Min sympati går til Maksym, og alle andre af hans lgæve andsmænf.

Peter Hansen, uffe hellum, Jørgen Laursen og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar

I vesten kan vi, i stedet for at lege med på konkurrencen om fyrværkeri, vælge at rense ud i medløbere til autokraterne.

Hvis en imperialistisk stat, som sydafrika eller rusland, vælger at stjæle arbejdskraft eller værdier fra de civile, så må og skal vi erklære dem for illegitime, og vi skal straffe kollaboratører ved, at de mister enhver legitim ejendom.

Det betyder, at hvis en dansker investerer i Shell, som investerer i en slavestat som Sydafrika, så er det helt efter bogen, at deres værdier indefryses idag, med henblik på at kompensere ofrene, når slave-situationen bliver løst. Det kan tage lidt tid (mange år) at løse problemet i sydafrika, men der er intet problem i at indefryse alle konti med det samme.

Kastration af magtliderlige mænd er tilsyneladende det vigtigste skridt der fører til dialog og demokrati. Det kan kun gå for langsomt med at sætte anti-demokratiske udlændinge på listen, der straks koster indefrysning af danske midler.

Trump => dine konti bliver inderfrosset
Putin => dine konti bliver inderfrosset

Det bliver super nemt for kapitalistiske investorer at beslutte, hvem de skal støtte, for der er en kæmpe risiko for, at alle midler investeret i en antidemokratisk, anti-markeds-organisation, bare bliver indefrosset og senere konfiskeret.