Noter fra en pandemi
Læsetid: 3 min.

Verden bliver langsomt sig selv igen oven på pandemien, men hvordan er det dog, den ser ud?

Langt om længe lakker det øjensynlig mod enden for denne pandemi. Men også mod en ny begyndelse, som altså ikke ligner det sted, vi kom fra
Selv den lidt påholdende faglige direktør for Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, udtrykker forsigtig optimisme: Hun mener, at virussen, selv med nye varianter, formentlig meget snart »blot vil overgå til at blive endnu en luftvejsvirus, vi kan leve almindeligt med«. Her er hun på et pressemøde i 2020.

Selv den lidt påholdende faglige direktør for Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, udtrykker forsigtig optimisme: Hun mener, at virussen, selv med nye varianter, formentlig meget snart »blot vil overgå til at blive endnu en luftvejsvirus, vi kan leve almindeligt med«. Her er hun på et pressemøde i 2020.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
8. januar 2022

Det kan da godt være, at smittetallene aldrig har været højere herhjemme, og det kan da godt være, at det meste af Europa ligger og hoster. At julen blev ødelagt, at dødstallene stiger, at vaccinerne ikke er helt så effektive, som nogen af os troede, og at der stadig er mindre end ti procent vaccinerede i Afrika, hvor den seneste hypersmitsomme omikronvariant udviklede sig. Det ser voldsomt ud, men pandemien synger ikke desto mindre på sidste vers.

Sådan ser de fleste virologer og sundhedsmyndigheder i hvert fald på det samlede sygdomsbillede for 2022. Selv den lidt påholdende faglige direktør for Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, udtrykker forsigtig optimisme: Hun mener, at virussen, selv med nye varianter, formentlig meget snart »blot vil overgå til at blive endnu en luftvejsvirus, vi kan leve almindeligt med«. Grove Krause lægger vaccinerne til grund for optimismen, mens andre eksperter også har noteret sig, at den nye omikronvariant med stigende sandsynlighed er mindre dødelig end sine forgængere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Det er gode nyheder. Faktisk er det fuldkommen fantastiske nyheder, som vi var mange, der havde tvivlet på, vi nogensinde ville komme til at høre."

Og hvorfor så dét? I starten af pandemien forudsagde mange virologer og immunologer at udviklingen sandsynligvis ville blive sådan at spredningsstærke og relativt ufarlige varianter villle overtage, hvorpå en endemi ville opstå. Det lader til at alle frygtens trommer har anbragt mange i en forestilling om at kampen mod Corona var et enten/eller, og det er altså ikke særligt oplyst.

Inger Nilsson, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Jette Kjældgaard, Holger Nielsen og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar

Kære Lasse
Vi må for guds skyld ikke vende tilbage til det gamle, så det hedder i min optik: Forhåbentlig kommer vi ikke til at leve som før!
Der må være en sammenhæng, hvorfor kommer en sådan virus nu? Kunne det have noget med vores levevis, klima eller en ubekendt, at gøre?
Se det er jeg overbevist om at det har, så bare af den grund starter vi forhåbentlig på en frisk.
Er dog slemt bange for at jeg drømmer lidt...

Eva Kjeldsen, Jette Steensen, Palle Yndal-Olsen, Kim Øverup, Lise Lotte Rahbek, Per Dørup, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Enhver der har sat sig lidt ind i lidt af de globale forskningsresultater omkring Covid19 vil nok kunne konstatere, at udsagn som "pandemien er snart ovre" er det rene hjernespind.

Hvis tilstanden af pandemien måles på danske privilegerede forhold, så er der i hvert fald nogle, der er misforstået ordet pandemi.