Fodbold
Læsetid: 6 min.

De afrikanske mesterskaber har ikke vasket Cameroun rent. De har været fremkaldervæske for nationens brister

Søndag spiller Egypten og Senegal finale ved de afrikanske mesterskaber i fodbold i Cameroun. Slutrunden skulle have været en politisk triumf for præsident Paul Biya. Sådan gik det ikke
Camerouns præsident og førstedame soler sig i tilskuernes jubel ved åbningen af de afrikanske fodboldmesterskaber. Siden har der ikke været så meget at juble over for Paul Biya.

Camerouns præsident og førstedame soler sig i tilskuernes jubel ved åbningen af de afrikanske fodboldmesterskaber. Siden har der ikke været så meget at juble over for Paul Biya.

Abaca Press/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
5. februar 2022

For 27 dage siden trillede en blankpoleret, heftigt eskorteret kalechebil ind på Stade d’Olembé i Yaoundé, Camerouns hovedstad. Ud steg præsident Paul Biya og førstedame Chantal, som altid kunstigt afbleget og med knaldrødt medusa-hår. Tilskuerne på de stejle tribuneskranter blæste i båthornene, og musikken blev sluppet løs i den fedtede, centralafrikanske luft:

»Paul Biya, vores far, nationens præsident. Paul Biya altid forrest.«

Mens præsidentparret tog en æresrunde på løbebanen, langede en gruppe generte, nærmest skamfulde frivillige bøger ud på pressepladserne. 88-årige Biya var smækket på forsiden med en fodbold photoshoppet ind mellem hænderne, og over hans hoved stod der »Les Temps des Opportunités« (Mulighedernes Tid). På side ét blev han hyldet for at være en »ivrig cyklist«, og på næste stod der: »For dem, der følger præsidenten, er det nuværende infrastrukturboom ingen overraskelse.«

Africa Cup of Nations var i gang. Det samme var den skamløse propaganda.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her