Analyse
Læsetid: 11 min.

Anbefalingen af vacciner til børn har været en af de største fejl i pandemien

Det har længe stået klart, at Sundhedsstyrelsens oprindelige argumenter for at vaccinere børn imod COVID-19 ikke holder – alligevel har man ventet indtil fredag i denne uge med at genbesøge beslutningen, som nu fastholdes med en ny argumentation. Håndteringen står tilbage som et eklatant fejltrin i pandemihåndteringen. Vi opruller et forløb, som risikerer at gå ud over tilliden til sundhedsmyndighederne
Eksperter har advaret Sundhedsstyrelsen både i pressen og på interne møder i ugevis – og efterlyst nye beregninger af vaccineeffekten og nye argumenter, hvis man ville opretholde anbefalingen om at lade børn vaccinere.

Eksperter har advaret Sundhedsstyrelsen både i pressen og på interne møder i ugevis – og efterlyst nye beregninger af vaccineeffekten og nye argumenter, hvis man ville opretholde anbefalingen om at lade børn vaccinere.

Ólafur Steinar Rye Gestsson

Moderne Tider
12. februar 2022

»Kommer vi til at begå fejl? Ja.«

Statsminister Mette Frederiksens (S) ord på pressemødet den 11. marts 2020, da Danmark lukkede ned, er allerede blevet berømte.

Kigger man i dag tilbage på de seneste to år, er der faktisk blevet begået relativt få fejl i den danske coronahåndtering. Vi er kommet godt igennem pandemien: Politikere og myndigheder har overvejende truffet fornuftige beslutninger i svære situationer, og danskerne har igennem krisen haft stor tillid til myndighederne – det er nærmest blevet et omkvæd, når man skal forklare den høje tilslutning til vaccinationsprogrammet.

Men her i pandemiens slutfase er der blevet begået en relativt stor fejl fra statens side med anbefalingen af COVID-19-vacciner til børn fra fem til 11 år, som man har fastholdt, selv om det siden jul har stået klart, at det faglige grundlag for at vaccinere ikke holdt vand. Grundlaget for anbefalingen blev justeret fredag i denne uge, men Sundhedsstyrelsen fastholder fortsat, at børn bør lade sig vaccinere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steen Simonsen

Den største
Fejl har været de hyppige og langvarige skolelukninger
Børnene har betalt en alt for dyr pris for den danske coronastrategi
Ogvdet har været meget lidt behandlet i Information
Jeg er enig i skribentens betragtninger om vaccineanbefaling til børn som her er veldokumenterede, men det er første gang i 2 år bilmessen forholder dig kritisk til myndigheders og regerings coronastratgi samt måde den er formidlet på
Det er for ringe

Camilla Elg, Gunilla Kurdahl, Dylan Storm, Ture Nilsson og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar
Steen Simonsen

Den største
Fejl har været de hyppige og langvarige skolelukninger
Børnene har betalt en alt for dyr pris for den danske coronastrategi
Ogvdet har været meget lidt behandlet i Information
Jeg er enig i skribentens betragtninger om vaccineanbefaling til børn som her er veldokumenterede, men det er første gang i 2 år bilmessen forholder dig kritisk til myndigheders og regerings coronastratgi samt måde den er formidlet på
Det er for ringe

Steen Simonsen

Der skulle henvises til Villesen.

Min datter hører til de mange, der har passet små børn i respirator.

Selvom mange slipper billigt, er der også mange børn, som bliver alvorligt og permanent skadet at corona.

Det er fascinerende, hvor mange meninger om "overflødige tiltag", der findes, men kun blandt dem, der ikke har håndteret nogen af ofrene. Intet personale på intensivafdelinger taler nogensinde om "overflødige tiltag".

Når folk taler om "vigtigheden" af at små børn kommer i skole, så taler de om komforten ved børnepasning, så far og mor ikke skal forstyrres. De taler ikke om risikoen for lærerne, indespærret med en hel flok unger, der har svært ved at sidde stille og bruge maske korrekt, i lokaler med manglende ventilation.

Mogens Hammershøj, Eva Schwanenflügel, Thomas Janhøj, Marianne Jespersen, Mads Horn, Jesper Sano Højdal, Henriette Bøhne, Kim Houmøller, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Søren Dahl, Dennis Tomsen, Inger Pedersen, Rune Mariboe, Svend-Erik Runberg, Anne-Marie Krogsbøll, Ole Frank, Carsten Munk, Steffen Gliese, Henning Kjær, Ervin Lazar, Mogens Holme, Christel Gruner-Olesen, Preben Kristensen og William Zieler anbefalede denne kommentar

Uffe Hellum

Der vil altid være store som små, der bliver alvorligt syge.
Men det indretter man ikke samfundet efter.
Til gengæld gør man, hvad man kan, for at behandle de syge.

Ture Nilsson, Thomas Reil, Peter Mikkelsen, Mariette Ulbæk og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Preben Kristensen

Et fint eksempel på oplysning set i bagklogdkabens klare lys...

Mogens Hammershøj, Eva Schwanenflügel, Mads Horn, Inge Lehmann, Søren Dahl, Inger Pedersen og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
William Zieler

At anbefale og fastholde anbefalingen var en god ide. Alt der kan begrænse smitten er godt.
Jeg ser ikke forløbet som fejlbefængt.
En anbefaling er ikke et krav.
Jeg synes at Information dækker dette emne forkert og sensationalistisk.

Mogens Hammershøj, Eva Schwanenflügel, Thomas Janhøj, Marianne Jespersen, Mads Horn, Mogens Holme, Lillian Larsen, Inge Lehmann, uffe hellum, Dorrit Rasmussen, Søren Dahl, Inger Pedersen, Rune Mariboe, Svend-Erik Runberg, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese, Henning Kjær og jørgen djørup anbefalede denne kommentar
Steffen Rahdoust Boeskov

Ja, det var og er en kæmpe fejl at anbefale vaccine til børn. Ikke bare under 12, men også under 18.

Vi kan jo se på vores egne børn og alle deres venner, at de knap mærker, at de har Corona. Derfor er det en åbenlys løgn, at risikoen ved vaccinen er mindre end risikoen ved sygdommen.

Med de tal vi taler om, så gør bare ét tilfælde af hjernebetændelse efter vaccine det til en løgn ud fra den betragtning, at sygdom du selv udsætter dit barn for er langt mere ubærligt end noget, der rammer tilfældigt.

Og Villesen har også ret i, at tilliden til Sundhedsmyndighederne er helt i bund hos en lang række mennesker. På godt og ondt kan man sige. På den ene side vil flere tage ansvar for deres eget helbred i stedet for at lytte til potentielle løgne fra folk, der ikke kerer sig om det bedste for borgerne.
På den anden side er der en risiko for at barnet ryger ud med badevandet, hvis man ikke lytter til potentielle sandfærdige anbefalinger fra Sundhedsmyndighederne.

Men samlet set er det nok mest et gode, at folk selv begynder at tage ansvar for deres liv og sundhed.

Camilla Elg, Dorthe Gunwald, Ture Nilsson, Michael Waterstradt, jesper christensen, Hanne Utoft, Anders Reinholdt, Peter Mikkelsen, Mariette Ulbæk og Thomas Reil anbefalede denne kommentar

Kristian Villesen mener ikke, der er begået ret mange fejl i håndteringen. Det er jeg uenig i: Anbefaling af vaccination af børn, teenagere og unge, skolelukninger, coronapas, udskamning af diverse minoriteter, testvanvid m.m.
Men godt at vaccination af børn nu kritiseres. Det er helt sikkert en af de slemme.
Og Kristian Villesen har også helt ret i, at tilliden til sundhedsmyndighederne har taget skade. I alvorlig grad.

Dorthe Gunwald, Ture Nilsson, Michael Waterstradt, jesper christensen, Hanne Utoft, Anders Reinholdt, Steffen Rahdoust Boeskov, Ervin Lazar, Peter Mikkelsen og Mariette Ulbæk anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Thomas Reil, det har alt sammen været helt nødvendigt - og i sidste ende et gode for et samfund som vores, der også på alle mulige andre måder var ved at rende amok.
Desværre er omikron i sidste ende lykkedes med at overliste os, masser af mennesker i sidste ende bliver alvorligere syge, end vi hører om, og at flere, end vi kunne regne med, dør i denne tid.
Det er stadig ingen spøg at have corona, nu mindre, fordi vaccinernes dæmpende effekt tydeligvis ikke helt bliver forstået af 'lille o'.
Vi må se, hvordan det går, og håbe, at ikke den næste mutation viser sig at være voldsomt dødelig igen. Og måske lige så smitsom som omikron. Alt kan ske.

Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Thomas Janhøj, Mads Horn, Henriette Bøhne, Kim Houmøller, Lillian Larsen, Inge Lehmann, uffe hellum, Inger Pedersen, Rune Mariboe, Svend-Erik Runberg, Anne-Marie Krogsbøll og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Steffen Rahdoust Boeskov

@Gliese

Du er offer for voldsom propaganda og misinformation.

For din egen skyld så læs “den anden side af sagen”.

Jeg vil anbefale dig at starte med Christine Stabell-Benn

Ture Nilsson, Michael Waterstradt, E. W. Frederiksen og jesper christensen anbefalede denne kommentar

"Du er offer for voldsom propaganda og misinformation."

Ved egentlig ikke, hvem der er offer for voldsom propaganda og misinformation.
Christine Stabell-Benn: https://www.berlingske.dk/samfund/professor-advarer-mod-at-vaccinere-boe...

Og hvad dælen skulle formålet med denne voldsomme propaganda og misinformation være?

Mogens Hammershøj, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Mogens Holme, Jesper Sano Højdal, Henriette Bøhne, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Rune Mariboe, Svend-Erik Runberg og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

KOMMER DET BAG PÅ EN, NEJ

Konklusionen er klar: Vaccination at _alle_ har været alfa og omega for Danmarks nuværende tilstand, hvor vi lang tid før alle andre lande har kunnet hæve alle restriktioner og tilnærme os en normaliseret hverdag trods den årstid, vi befinder os i.

Selvfølgeligt skal børnene også vaccineres, og det er en eklatant fejltolkning at se tallene for gennembrudssmitte som indikator for vaccinens effektivitet. Gennembrudssmitte er som udlagt igen og igen ubetydelig. Det, som har betydning, er farlighed for den smittede og smitsomhed i sygdomsforløbet - og begge er reduceret markant for _alle_ varianter!

Så nej. Kommunikationen er måske talentløs, men anbefalingen af universel vaccineudrulning var og er _ikke_ et fejltrin.

Mogens Hammershøj, Eva Schwanenflügel, Thomas Janhøj, Mogens Holme, Henriette Bøhne, Kim Houmøller, Lillian Larsen, Inge Lehmann, uffe hellum, Inger Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvis "Anbefalingen af vacciner til børn har været en af de største fejl i pandemien" så er der nærmest kun lavet små fejl.
Jeg mangler at høre om børn der har lidt/lider alvorlige følger af vaccinationen. De "alvorlige" følger for børn har kun været hvad de oplever ved de vanlige børnevaccinationer.

Mogens Hammershøj, Eva Schwanenflügel, Thomas Janhøj, Mads Horn, Mogens Holme, Henriette Bøhne, Inge Lehmann, uffe hellum, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll og Rune Mariboe anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det er sjovt, som den ene og den anden fløj - modstandere mod og tilhængere af vaccine - nu søger at finde fælles fodslaw i det triste travespor af, at "vaccine skal man passe på med".

Det skal man ikke. Vaccine er ikke farligt. Heller ikke for børn. Vaccine er en god ting. Vaccine hjælper dig - i modsætning til alle de ting, du trælsomt trækker i din krop via lungerne, som simpel udstødning fra din nabos eller egen hyggelige kammin eller stearinlys. Fx.

I modsætning til alt det, du frivilligt udsætter din krop for, når du fx spiser og indtager langt flere 5G-tilsætningsstoffer og magnetisme og kræftfremkaldende kinesisk shit, end du nogensinde i dine vildeste feberfantasier blev udsat for ved at blive stukket af en nål af Mette F., uanset om hun så sad med nålen og stak dig personligt.

Vaccine er en god ting. Der er INGEN rationelt funderede argumenter for det modsatte.

Michael Hansen

At give en vaccine til børn og unge, ikke af hensyn til de unge mennesker, men for at beskytte andre og mere sårbare. Jeg har aldrig kendt mage.
Hånden på hjertet, hvor mange af jer voksne er blevet vaccineret - af solidariske årsager. Hvor mange af jer tør indrømme det - af samvittighedsmæssige årsager.
Det var såvel en egoistisk handling af blive vaccineret. Og især en egoistisk handling at tillade at børnene skulle underkastes vaccine.

jesper christensen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Michael Hansen, jeg er blevet vaccineret mod COVID-19 af "solidariske" årsager. Sådan er det, når en pandemisk smitte skal begrænses i et samfund. Har egentlig svært ved at se problemet i det.

Mogens Hammershøj, Eva Schwanenflügel, Thomas Janhøj, Mads Horn, Jesper Sano Højdal, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, uffe hellum, Søren Dahl, Anne-Marie Krogsbøll, Dennis Tomsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

At kunne modtage vaccine er en gave. Det er noget, vores samfundsmæssige fællesskab sikrer, at vi hver især kan modtage for at undgå risikoen for at pådrage sig eller påføre andre alvorlig sygdom.

Mogens Hammershøj, Eva Schwanenflügel, Thomas Janhøj, Marianne Jespersen, Mogens Holme, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Søren Dahl, Anne-Marie Krogsbøll og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar

Og så lige en fin artikel omkring senfølger af COVID-19 for børn og unge MIS-C: https://ugeskriftet.dk/nyhed/laeger-skal-holde-oje-med-en-sjaelden-kompl...

Eva Schwanenflügel, Thomas Janhøj, Marianne Jespersen, Mads Horn, Lillian Larsen, Inge Lehmann, uffe hellum, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Niels Erlinger

Jeg mener at nede i Venedig har de en gammel karantænestation på øen Murano, der hvor der nu er glasværker.

Der parkerede man de smittede når de kom til byen, og var smittede med den sorte død eller lignende.

Med andre ord, man indførte restriktioner.

Men nu har vi også fået vacciner, nogen bedre end andre, og det virker.

Men hvis man ikke er til hverken restriktioner eller vacciner, når der epidemi, så er det, det samme som at lade epidemien hærge!!!

Eva Schwanenflügel, Thomas Janhøj, Marianne Jespersen, Mogens Holme, Henriette Bøhne, Kim Houmøller, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Inger Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll og Søren Dahl anbefalede denne kommentar
Dorthe Gunwald

Omikron har ændret pandemien, og mange herinde vil ikke indse, at vacciner ikke forhindre spredning af virus længere.

"Men hvis man ikke er til hverken restriktioner eller vacciner, når der epidemi, så er det, det samme som at lade epidemien hærge!!!"

"t kunne modtage vaccine er en gave. Det er noget, vores samfundsmæssige fællesskab sikrer, at vi hver især kan modtage for at undgå risikoen for at pådrage sig eller påføre andre alvorlig sygdom".

" jeg er blevet vaccineret mod COVID-19 af "solidariske" årsager. Sådan er det, når en pandemisk smitte skal begrænses i et samfund. Har egentlig svært ved at se problemet i det".

"Vaccination at _alle_ har været alfa og omega for Danmarks nuværende tilstand, hvor vi lang tid før alle andre lande har kunnet hæve alle restriktioner og tilnærme os en normaliseret hverdag trods den årstid, vi befinder os i".

-nej, det er Omikron, der har gjort, at vi kan hæve restriktioner til trods for, at 50.000 plus smittes hver dag.

Det er som om, i har malet jer op i et hjørne, og ikke vil indse det, de fleste videnskabsfolk er enige i.

Dorthe Gunwald

Det er en naturlig udvikling, hvor virus går fra pandemisk til endemisk. Den bliver mere smitsom men mindre farlig

Finn Thøgersen

Michael Hansen,

Går ud fra du som langt de fleste er vaccineret mod røde hunde (= Rubella, R et i MFR vaccinen)

Røde hunde er reelt kun farligt for gravide, eller rettere deres fostre.

Mao er rubella vaccinen for drenge udelukkende af hensyn til andre

Mogens Hammershøj, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Thomas Janhøj, Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll, Mogens Holme, Henriette Bøhne, Inger Pedersen, Lillian Larsen, Inge Lehmann, uffe hellum og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Dorthe Grunwald, det er ikke en lovmæssighed, og det kan stadig nå at gå andre veje med senere mutationer.

Mogens Hammershøj, Eva Schwanenflügel, Thomas Janhøj, Anne-Marie Krogsbøll, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Inge Lehmann og uffe hellum anbefalede denne kommentar
Gunilla Kurdahl

Så mangler vi bare at se de samme solidariske mennesker udvise klimabevidsthed. Kan man lade sig vaccinere i solidariterens navn, kan man vel også droppe alle fremtidige flyrejser og røde bøffer i solidaritetens navn?

Zoomerne lod sig vaccinere og gik i hi for boomerne. Nu er det boomernes tur til at være klimaafholdende for zoomerne.

Dorthe Gunwald

Måske, Steffen Gliese, men rent evolutionært giver det mere mening at udvilke sig på den måde, vi har set med Omikron med mere smitte og mindre dødelighed. Hvis virus slår sin vært ihjel, vil der til sidst ikke være noget for den at leve i.

Endemisk sygdom er lig med harmløs sygdom. Det er naturlig udvikling, at virus bliver mere smitsom og mindre farlig.

Det er sørme rart at høre Dorthe Grunwald, at sygdomme som pest, kolera, polio, mæslinger, stivkrampe og malaria nu er blevet harmløse. Vi har levet med disse endemiske sygdomme i tusinder af år, så nu kan vi lægge dem bag os.

Ps Omikron er stadig ikke harmløs for ikkevaccinerede.

Der er en mindre sandsynlighed for at blive indlagt og dø af omikron når man er vaccineret, men pga, at der er så mange smittede er der også en hel del indlagte af corona.

Der er stadig forholdsvis mange 0 til 2 årige der indlægges af corona, da der ikke er en vaccine, der kan beskytte dem og vaccination af de andre aldersgrupper ikke stopper videresmitte kun mindsker den.

Vaccination virker mere effektiv mod videresmitte af Delta.

Vaccination giver sjældent alvorlige bivirkninger i børn eller voksne.

Vaccination har reddet mange sårbare også dem der ikke vidste, de var sårbare.

Vaccination har mindsket sammenhængen mellem alvorlig sygdom, død og overbelastning af sygehusene både for omikron og delta.

De mange vaccinerede danskere gør, at vi nu har et åbent samfund, hvor børnene kan få pasning i skolen og mødes med kammeraterne. Der er dog vist stadigvæk problemer med at få undervisning pga syge lærere og vikarer.

Undersøgelser af immunsystemet fra Israel viser, at corona kræver tre stik for at man er færdigvaccineret.
Dvs dem med 2 stik kan f.eks. hurtigt blive færdigvacineret, når vi forhåbentlig får en bedre vaccine eller det bliver nødvendigt.

Samlet set er der et godt grundlag for, at anbefale og have anbefalet vaccination for alle aldersgrupper.
Og folk som flest har taget imod anbefalingen for at beskytte både sig selv og andre. Deriblandt også børn der ikke mener, at bedstemor skal alligevel dø, så hvorfor ikke hjælpe hende hurtigere på vej med corona.

Der er hele 82,5 procent, der har taget 1 stik til sig og ca. 80,6 procent der har fået 2 stik uden at verden er gået under. Der er marginalt få, der ikke er vaccineret.

Men de marginalt få fylder godt nok meget i medierne.

Mogens Hammershøj, Eva Schwanenflügel, Thomas Janhøj, Anne-Marie Krogsbøll, Mads Horn, Mogens Holme, Steffen Gliese og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Dorthe Grunwald hvis en sygdom slår sin vært ihjel før den kan sprede sig videre til en ny vært, vil der kunne selekteres for varianter, der svækker værten mindre sådan, at værten kan nå at møde en ny kontakt og videreføre smitten.

Derfor vil vaccination, mundbind og nedsættelse af antal kontakter kunne virke som et sådant selektionspres.

Men på hvilket tidspunkt har corona egentlig været udsat for effektiv stop af viderførelse af smitte nogen steder?

Omikron er fra Afrika, hvor der ikke har været begrænsninger på videresmitte overhovedet. Så det er meget usandsynligt, at omikron er opstået pga selektionspres grundet værters død.

Det tyder mere på, at omikron er resultat af almindelige mutationer, der bare tilfældigvis fører til mindre alvorlig sygdom i vaccinerede.

Eva Schwanenflügel, Thomas Janhøj, Mads Horn, Steffen Gliese og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Sagen er jo, at vi ikke endnu har mulighed for at vide, om det er omkostningsfrit for børn og unge at få covid-19.
Der er masser af neurologiske sygdomme, som man ikke kender årsagen til, men mistænker virus infektion, som årsagskomponent; multiple sklerose, parkinsonisme, skizofreni o.a.

Lone Simonsen påviste jo netop at der var en særdeles stærk indikation for, at 1920'ernes epidemi af encephalitis Letargica/von economos disease var en afledt sygdom af den spanske influenza og derfor kender vi endnu ikke omkostningerne ved at have ladet smitten brede sig uhæmmet og coronavirus trænge ind i vore børns hjerner.

De føromtalte tilstande har været en stærk faktor i vores familie i beslutningsprocessen om vores teenagesøn skulle vaccineres. Og derfor har vi valgt vaccination.
Det passer ikke helt at man ikke "indretter" samfundet efter at nogle store eller små bliver syge og dør. Vi vaccinerer mod mæslinger, fordi ellers får børn hjerneskader eller dør og vi vaccinerer mod røde hunde, fordi ellers bliver gravide smittende og føder handicappede børn.

Mogens Hammershøj, Eva Schwanenflügel, Thomas Janhøj, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Anne-Marie Krogsbøll, Mads Horn, Mogens Holme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

At udlægge det meningsfulde i evolutionen vil altid være et forsøg på at rationalisere det tilfældige.

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese
Det lyder som om du bør se lidt nærmere på hvordan videnskab fungerer, specifikt evolution.

At tilfældige processer indgår i evolution betyder ikke at det der foregår ikke kan forklares og forudsiges indenfor visse rammer.

Der er ikke en "mening" eller en "retning" for evolution, men absolut nogle forudsigelige sammenhænge og tendenser.

Marianne Jespersen

I Artiklen også af forfatteren til denne leder, om eksperters kritik af at Sundhedsstyrelsen fastholdersin anbefaling om vaccination af de 5-11 årige fremgår at man siden 1. november 21 har set 44 mindre børn få den MIS-C følgevirkning af coronainfektion, heraf var de 40 uvaccinerede! Måske skulle folk trods alt overveje om ikke det er en god anbefaling at holde fast i. Det ser ud til at, det er bedre og mindre risikofyldt at være vaccineret end ikke at være vaccineret. Måske skulle Informations lederskribent forholder sig væsentligt mere nuanceret til det man ved og det man ikke ved.

Inge Lehmann, Mogens Hammershøj, Thomas Janhøj, Inger Pedersen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Dorthe Gunwald

"We’ve had a polio vaccine for 65 years, a measles vaccine for 57 years, and a rabies vaccine for more than 100 years … and those viruses have never evolved resistance to the vaccines. They continue to work. The smallpox vaccine was so successful that, not only did no smallpox strains evolve resistance to it, but the virus was entirely eradicated. On the other hand, because of influenza’s rapid evolution, the flu vaccine usually works for a year or less. And we’ve yet to develop an effective vaccine against HIV, despite 35 years of trying. While some of the differences come down to quirks of each virus and the immune system, evolutionary theory still helps explain important patterns.

A big part of the explanation is variation: both genetic variation in the viral population, and the variation that our vaccines and immune systems are able to throw at the virus. Variation in the viral population is important because this is the raw material for evolution. A highly variable viral population (or a very large population, as we’ve allowed to happen with SARS-CoV-2 by not controlling its spread) is more likely to contain a variant that can evade an immune system primed by a vaccine — just by chance alone. And of course, when many people are vaccinated, any vaccine-resistant variants will be favored by natural selection".

"The amount of variation in a viral population is shaped by the virus’ mutation rate and its population size. Influenza and HIV have very high mutation rates (as well as population sizes), leading to a lot of variability from one virus particle to the next. In the case of influenza, this means that we have to reformulate our vaccine every year to keep up with the virus as it evolves out from under the prior year’s vaccine. And in the case of HIV, this means that we’ve never even gotten to the point of a broadly effective vaccine against the multitude of ever-changing strains circulating. SARS-CoV-2 has a lower mutation rate than those viruses, but its unchecked spread has led to a vast population of viruses. We are now learning that some of those virus particles carry mutations that allow them to spread more easily. Consequently, descendants of those variants, which also carry the now beneficial mutations, are on the rise"

"The other half of the equation is the diversity of defenses that a vaccine can equip our immune systems with. The polio, measles, and rabies vaccines are all based on entire virus particles (either inactivated or disabled so that they cannot cause serious disease). Such vaccines teach our immune systems to recognize many different viral proteins, not just one. Imagine a polio virus that carries a mutation making one of its proteins unrecognizable to a vaccine-primed immune system. That virus would still be attacked by the immune system on the basis of its other proteins. To get past the immune system, a single virus particle would have to carry the right the mutations in all the different proteins the immune system recognizes. And that is extremely unlikely, making the evolution of a resistant strain similarly unlikely. (Note that the flu vaccine is a notable exception to this general pattern; it is also based on the entire virus particle, but the virus is still able to evolve out from under the vaccine.)"
"he approved COVID-19 vaccines, on the other hand, all target a single protein — and two of them only a short stretch of that protein. If mutations change the shape of that protein, it could easily make our vaccines less effective. Studies of this question are still underway, but the initial evidence is worrying. At least some of our vaccines seem to be somewhat less effective against some coronavirus strains now in circulation. Focusing on a single protein contributed to the record-breaking pace of COVID-19 vaccine development. But it also produced narrowly focused vaccines that could falter in the face of viral variation.

We may wind up in an evolutionary arms race with SARS-CoV-2, in which we produce new vaccines to deal with new strains as they arise, much as we do with influenza. Researchers are already working to adjust COVID vaccines and vaccination strategies to account for emerging strains. But this problem is not just up to medical researchers to solve. The virus acquires mutations, the raw material of evolution, when it replicates".

Dorthe Gunwald

Kilde Berkley, Univerity Of California

Niels Erlinger

Nu er der nogen af os med kortere uddannelser, som ikke fatter en brik af hvad der står.

Kan vi ikke få det i et sprog, som vi alle forstår??