Brevkassen: En flyvetur er kommet i vejen for min Norge-tur, hvad skal jeg gøre?

Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar
Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar
Moderne Tider
5. februar 2022

For længe siden aftalte jeg med en flok venner, at vi skulle en tur til Norge i foråret for at besøge vores gode ven, som er flyttet derop. Det havde jeg først glædet mig rigtig meget til, men nu er der kommet noget i vejen.

For nylig gik det nemlig op for mig, at de andre gerne vil flyve. Jeg har næsten ikke fløjet i de senere år og er egentlig principielt imod det på så korte afstande. Særligt fordi jeg har været i Norge flere gange uden fly og ved, at det sagtens kan lade sig gøre. Men de andre vil gerne flyve alligevel for at spare den dagsrejse, togturen trods alt tager.

Skal jeg virkelig være den nederen ven, der melder fra i sidste øjeblik? Eller ligefrem bruge to ekstra dage på at tage toget alene i trods? Jeg har virkelig ikke lyst til nogen af delene, så andre forslag modtages med kyshånd!

— Den flybekymrede

Svar I:

Uanset hvad du vælger at gøre, kommer dine venner til at synes, du er irriterende. Selv hvis du ender med at tage flyet med dem, vil din holdning til unødige flyrejser sidde som en tung, CO₂-prustende elefant på midtersædet mellem jer.

Man kunne argumentere for, at du har ’fortjent’ flyturen, nu du ikke har fløjet de seneste år. Men jeg synes, du skal være konsekvent. Det hedder ikke klimakamp, fordi det er nemt, og i min erfaring har man det meget bedre med sine egne aktive til- og fravalg end beslutninger, man lader andre tage for sig. Sig til dine venner, at du tager toget, og at man er velkommen til at være med, for det er nemlig skidehyggeligt at køre i tog, man får ikke propper i ørerne, og der er masser af benplads.

Og uanset hvad de så vælger, så siger du ikke ét ord om klimaet, når I er fremme i Norge. Ligesom dig må de også have lov at træffe deres eget valg.

P.S.: Elefanter er i øvrigt enormt gode for CO₂-regnskabet. Det kan du jo google, mens du sidder i toget.

Mikka Tecza

Svar II:

Du skal da tage toget! Du skriver, at det ville være at gøre det ’i trods’, men sådan skal du ikke se på det. Hvis alle de handlinger, vi foretager os, og som af den ene eller anden grund ikke er de samme som vores venners, skal fremføres som trodsige statements, så bliver det jo uudholdeligt at være sammen. Jeg flyver ikke. På trods af jer! Jeg spiser ikke kød. På trods af jer!

Tag toget. Nyd det. Den tyske sociolog Jürgen Habermas skrev engang om »det bedre arguments tvangsløse tvang«, og når han ikke skrev om trodsige handlinger, så var det formentlig, fordi det bedre argument er … bedre. I den forbindelse: Der findes næppe noget bedre argument for at rejse med tog, end at man kan sætte sig i en spisevogn og bestille en stor fadøl. Gør det. Så kan du sidde der og kigge ud af vinduet, mens vognene ruller gennem landskabet; Fredrikstad, Moss, Sarpsborg. Norge er spektakulært og smukt, måske er der sovevogn i toget, og når det bliver morgen, er du i Oslo.

Otto Lerche

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tag dog flyveren sammen med dine venner. Medmindre de sætter en ekstra flyver ind på grund af dig er CO2 udledningen jo den samme.

Nyd togturen, som Otto Lerche påpeger er Norge et umådelig smukt land at rejse igennem .

Mvh Hanne Pedersen