Brevkassen: Min lejlighed har skimmelsvamp. Skal jeg sige det til køber?

Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar
Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar

Mia Mottelson

Moderne Tider
26. februar 2022

For et par år siden købte jeg en billig andelslejlighed på Amager. Fordi jeg var så høj på overhovedet at finde en sådan i Københavns vanvittige boligmarked, opdagede jeg først for sent, at den – sandsynligvis på grund af en dårligt isoleret ydermur – er angrebet af tilbagevendende skimmelsvamp. Ikke meget, men nok. Jeg kan nogenlunde holde det nede med rodalon, men jeg er også afklaret med, at her skal jeg ikke bo resten af mit liv.

Mit spørgsmål er: Skal jeg fortælle om skimmelsvampsproblemet up front til en eventuel køber? Eller kan jeg tillade mig at gøre, hvad sælger sandsynligvis gjorde mod mig, og give det en omgang spærregrunder, holde min kæft og tage pengene og løbe?

— KM

Svar I:

Tillykke med, at du er kommet ind på boligmarkedet, ovenikøbet billigt (skrevet med en snert af misundelse). Så har det vist sig, at du ikke bor alene, men har selskab af en skimmelsvamp, der hilser på i tide og utide, og det er både klamt og træls. Men »The buck stops here«, som præsident Truman sagde, du har fået en skimmelsvampsstafet, som du ikke skal give videre. Jeg havde helt sikkert fået samme tanke som dig, for hvorfor skal du bøde for andres fejl, men mens du og generationer af boligejere fejer svampen ind under gulvtæppet, mæsker den sig i mere og mere bolig.

Jeg fandt engang 100 kroner på gaden, som jeg indleverede til politiet, fordi jeg var rædselsslagen for at blive hjemsøgt af dårlig karma. Politiet stirrede på mig, som var jeg idiot, men de bøjede reglerne og gav mig ti procent i findeløn. Puds din glorie, og gør det rigtige, så skal du aldrig ligge søvnløs over, om der mon står en krybbe med en bronkitisbaby foran svampen en dag.

Man kan ikke få det hele, med billig bolig kommer åbenbart skimmelsvamp med i købet. Karma? Nok bare dårlig isolering.

— Lise Benthin Præstgaard

Svar II:

Hvor pudsigt. Jeg tror, jeg har hørt om din lejlighed før. Den tidligere andelshaver skrev til os for nogle år siden i samme ærinde. Vi brugte det ikke – jeg var brevkassebestyrer dengang – for jeg syntes, spørgsmålet var for åndssvagt, sådan a la: Kære Brevkasse. Er det ok, at jeg snyder med skimmelsvamp i forbindelse med, at jeg sælger min andelslejlighed? Helt ærligt ...? Hvad tror du selv? Gu fanden er det da ej!

Men jeg burde måske, så du ikke havde stået med problemet nu, have anbefalet ham at få styr på boligjuraen, på hvordan man fjerner skimmelsvamp, samt mindet om, at for nogle – allergikere for eksempel – kan skimmelsvamp være alvor, så det er hensynsløst bare at sende aben videre. Og hvad angår velsignelsen til at opføre sig som en idiot, kunne jeg have sluttet med et citat fra Det Nye Testamente: »Verden er fuld af røvhuller, så der er nok også plads til dig. Mvh. etc. …« Det kan du eventuelt tage til dig.

— Jon Jørgensen

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

Det undrer mig såre, hvis skimmelsvamp pga dårlig isolering kan være den enkelte andelshavers problem.

Det må sortere under andelsboligforeningen, da det vel gælder alle lejligheder, der deler den pågældende ydermur.
Og ligesom ved leje-lejligheder sorterer tag, ydermure mm under foreningen.

Men selvfølgelig skal spørgeren kontakte bestyrelsen om problemet - og gøre køber opmærksom på, at sagen nu ligger der.