Noter fra en pandemi
Læsetid: 3 min.

Den danske coronahåndtering viser, hvordan velfærdsstaten kan være den bedste garant for individuel frihed

Danmark har markeret sig med en ny ’gung ho’-coronastrategi, der har tiltrukket sig opmærksomhed fra hele verden. Den viser os igen, hvordan den omklamrende velfærdsstat – og tilliden til den – kan være frisættende for individet
Den danske statsminister Mette Frederiksen bliver vaccineret i Øksnehallen i sommeren 2021. Tilliden til de danske myndigheder har betydet, at omkring 90 procent af danskerne er blevet vaccineret mod COVID-19.

Den danske statsminister Mette Frederiksen bliver vaccineret i Øksnehallen i sommeren 2021. Tilliden til de danske myndigheder har betydet, at omkring 90 procent af danskerne er blevet vaccineret mod COVID-19.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
12. februar 2022

Hvis man er fra Jylland, eller bare vant til at køre rigtig meget med trailer eller campingvogn, så ved man også, at det ikke altid er en god idé at bremse, hvis påhænget kommer i svingninger, og det hele er ved at køre af sporet midt på hovedvejen. Selv om det virker kontraintuitivt, vil den bedste idé ofte være at trykke speederen helt i bund og lade trækkraften rette campingvognen op. Præcis som vi har gjort med den danske coronastrategi, der denne uge gik hele verdenspressen rundt.

Smittetallene stiger voldsomt og ukontrollabelt, hele vognen slingrer, og vi er på vej i grøften, så lad os da åbne hele samfundet, så vi kan få styr på det. Helt kontraintuitivt. Det er ligesom dengang, der opstod en brand i forsamlingshuset i den landsby, jeg voksede op i, og bestyreren kom løbende til for at åbne bygningen i begge ender, så ilden kunne få rigtig fat og brænde det helt til grunden. Og så blev der bygget en flot sportshal i stedet. Eller måske ikke helt ligesådan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nej, ligesom med en trailer i sving, er det ikke korrekt at speede op.

https://www.carry-ontrailer.com/what-is-trailer-sway/

Det korrekte er at skabe konsensus for at skrue ned, så man mindsker skaderne.

Nu har vi set, at kontorarbejde kan løses hjemmefra, og at alle resurserne (tid, energi, penge) spildt på transport og parkering, tilsammen ganske let kan dække den lille nedgang, som nogen ser i produktivitet. Og alle de forstyrrende elementer, fra de afskyelige storkontorer, er elimineret, fordi vi allesammen har private kontorer.

Vi har også lært at vise respekt for serveringspersonale og betale ekstra drikkepenge og sige høfligt tak til kasse-arbejdere og pakke-i-pose-medarbejdere.

Vi kan stadig nå at lære endnu mere nedlukning: Mange varer er billigere at levere hjemme til hoveddøren, end at stille dem på hylder først, og bagefter køre dem hjem i sin bil. Vi skal bare have en offentlig, fair platform, så leverandører ikke skal igennem amazons slaveri.

Rune Mariboe, Uffe Wever Pedersen, Jane Nielsen, Danny Hedegaard, Ole Olesen, Steffen Gliese, erik pedersen og Lasse Lavrsen anbefalede denne kommentar
Gunilla Kurdahl

Kære Lasse
Var det ikke udskamning da Mette sagde at 'et lille mindretal ødelægger det for os andre' om dem der ikke lod sig vaccinere? Og sagde om dem at de 'ikke følger reglerne' når de ikke lader sig vaccinere, hvilket de jo egentlig bare gjorde. Vaccine var jo ifølge reglerne frivillig.

Du anser det ikke for at være en begrænsning da uvaccinerede måtte blive hjemme fra arbejde i tilfælde af nær-kontakt, mens de vaccinerede roligt kunne gå på arbejde i denne situation? Det var i december. Det gik måske din næse forbi. Et tidspunkt i pandemien hvor vaccinerede rent faktisk procentvis smittede mere, fordi de uvaccinerede var udsat for langt strengere restriktioner.

Og hvad mener du egentlig er en mindre velbegrundet årsag til ikke at lade sig vaccinere?

Kh, Gunilla

jesper christensen, Mads Aagaard, Michael Waterstradt, Hanne Utoft, Thomas Reil og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg ved ikke hvor Lasse Lavrsen har opholdt sig de sidste to år, eller hvilken pandemi han har gennemlevet...
Jeg må bare konstatere at jeg er uenig med ham i alt, simpelthen: ALT.
Lasse Lavrsen' indlæg er noget af det mest uhyggelige, jeg har læst i lang tid.

Rebecca Asmussen, jesper christensen, Mads Aagaard og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Gunilla Kurdahl, jeg tænker, at det er statsministerens ansvar at sikre, at så mange som muligt lader sig vaccinere. Og hvorfor? Jo, fordi vi er stadig midt i en pandemi. Og det er det stærkeste værktøj mod for høj smitte og for megen død. At man så kan være sart over at få fortalt dette, ja, det må være op til den enkelte at håndtere sammen med sin psykolog.

Det lyder måske hårdt, men vi er altså ikke i en børnehave.

Heldigvis har så mange valgt at lade sig vaccinere, at vi nu kan leve med meget få restriktioner, og det er da fuldstændig fantastisk - også for resten af verden, der kan se, at det hjælper.

Nu burde vi så række ud til resten af verden, og hjælpe især dem, der ikke har råd eller har infrastrukturen til det, med at få vaccineret befolkningerne. Det skyæder vi med vores rigdom og overskud.

Rune Mariboe, uffe hellum, Lisbeth Glud, Uffe Wever Pedersen, Kjeld Pedersen, Jesper Sano Højdal, Danny Hedegaard, Inger Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Thomas Reil, er der aldrig nogen, der fortalt dig, at du lever i et demokratisk samfund, og at det medfører en hel del fællesskabsorienteret ansvar?

uffe hellum, Lisbeth Glud, Dan Mouritzsen, Kjeld Pedersen, Finn Jakobsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Thomas Reil, din trailer er kørt af kommentarsporet.

Lasse Larvsen har da som journalist ikke kradsset ret meget i den fernis regeringen og dennes håndplukkede eksperter har lykkeds med at smøre ud over stort selt hele mediemøllen. Det virker som om han bare står og smiler sammen med dem som holder mikrofonen for Mette Frederiksen.
Jeg vil anbefale Lasse Larvsen at konsultere Thomas Aastrup Rømer, som minituøst og sagligt har ført en sikker argumentation gennem hele dette helvede. Læs hans blog og læs hans bog: "Den store nedlukning"
Vi er efterladt mentalt afklædte og med et demokrati der på alle planer har lidt alvorlig skade. Ubeskriveligt meget er blevet undertrykt og saglighed er udskammet med ikke argumenter fordi flertallet er blevet herskende. Demokrati - ikke så meget.

Mads « Hvis pandemien her er helvede for dig, ligger din komfort-barre ret højt :)

Jeg ser hverken “mental afklædthed” (hvis jeg da tolker din metafor korrekt) eller et skadet demokrati - som i øvrigt bedst oversættes til folkediktatur; altså at flertallet hersker.