Center for vild analyse
Læsetid: 4 min.

Krasnik og Leines fantasi om mænds voldelige fantasi hører hjemme i teenageværelset

Når midaldrende drenge forveksler det grænseoverskridende med det sandfærdige
Martin Kransiks og Kim Leines (foto) fantasi er en klamren sig til det trygge og komfortable. Hvis man er usikker på sin egen seksualitet, er det mere trygt at bilde sig selv ind, at man af natur er et voldeligt svin, end at konfrontere ubehaget ved ikke at vide, om man er det.

Martin Kransiks og Kim Leines (foto) fantasi er en klamren sig til det trygge og komfortable. Hvis man er usikker på sin egen seksualitet, er det mere trygt at bilde sig selv ind, at man af natur er et voldeligt svin, end at konfrontere ubehaget ved ikke at vide, om man er det.

GREGERS TYCHO

Moderne Tider
26. februar 2022

Det er næppe gået manges næser forbi, at Weekendavisens Martin Krasnik for nylig har haft en samtale med forfatteren Kim Leine i podcasten Avistid. Her talte de i små 30 minutter om Leines libretto til operaen Pan, der baserer sig på Hamsuns roman af samme navn, og om mere intime emner som ’kussesult’ og mænds angiveligt grænseløse og voldelige sexfantasier.

Det var der mange, der blev provokeret af. Der var også en del mænd, der omvendt følte sig kaldet til at forsvare Leine og Krasnik. Måske fordi de i samme podcast også kom omkring #MeToo og talte om, at det grundlæggende er synd for mænd, der nu er blevet underlagt en nærmest neurotisk frygt for at komme til at gøre, sige eller tænke noget forkert. Imidlertid er det i høj grad netop mænd, der har grund til at føle sig provokeret af det, Leine og Krasnik fik sagt.

Problemet med Leines og Krasniks fantasier ligner det, vi kender fra mistænkeliggørelsen af kvindelige voldtægtsofre. Når der mistroisk spørges ind til, hvad for noget tøj, hun nu havde på den aften – burde mænd faktisk også føle sig temmelig provokeret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Annette Chronstedt

Takker for en meget værdig meta-analyse af fænomenet med den uimodståelige kraft.