Et liv er forbi: Han var kendt af mange, men lod få komme tæt på

Hans Vestergaard-Hansen gjorde mere end at reparere radioer og fjernsyn – hans værksted i Vejle var et arkiv over den teknologiske udvikling. Og de lokale kom ofte forbi og betroede sig til ham om stort og småt
Hans Vestergaard-Hansen som baby med sin fætter Bent og deres bedsteforældre.

Hans Vestergaard-Hansen som baby med sin fætter Bent og deres bedsteforældre.

Privatfoto

Moderne Tider
19. februar 2022

At træde ind i Hans Vestergaard-Hansens værksted, Corona Radio og Fjernsyn, var som at træde ind i et lokalhistorisk arkiv, der gav indblik i den teknologiske udvikling gennem årene.

Lokalet på omkring 60 kvadratmeter var fyldt med gamle radio- og tv-modeller i forskellige mærker og årgange, som stod stablet oven på hinanden fra gulv til loft. Der var alt lige fra helt gamle tv-møbler med låger over designklassikere fra B&O til de sidste årgange af det analoge tv. Allerøverst stod de ældste og mest værdifulde radioer, som man kun i sjældne tilfælde kunne lokke Hans Vestergaard-Hansen til at tænde for.

Når kunderne kom forbi værkstedet i Søndergade og siden Fredericiagade for at aflevere et apparat til reparation, kunne de kun lige akkurat sno sig vej via en lille ryddet sti hen til det store skrivebord i midten, hvor radio- og tv-teknikeren som regel sad i fløjlsbukser og skjorte.

Hans Vestergaard-Hansen lyttede altid med stor alvor på kundens udfordringer. Kort efter tudsede han videre ind i det dunkle lokale og flyttede rundt på et par tv’er, indtil han fandt lige præcis den model, han vidste ville have den rette printplade eller det billedrør, som han kunne reparere kundens tv med.

Så satte han apparaterne på et lammeskind på skrivebordet for at undgå ridser og gav sig til at skille delene omhyggeligt ad og lodde i det svage lys fra sin arkitektlampe. 

De avancerede reparationer lykkedes ofte. For Hans Vestergaard Hansen havde været med lige fra begyndelsen og var blandt de få, der stadig kunne reparere de gamle modeller.

Nu er der én mindre. Den 21. december 2021 døde Hans Vestergaard-Hansen af kræft.

Under coronapandemien ringede Vejle Amts Folkeblad til Hans Vestergaard-Hansen for at høre, hvordan han havde det med, at hans værksted delte navn med virussen. Det syntes han var noget »pjat«, som han ikke ville svare på.

Under coronapandemien ringede Vejle Amts Folkeblad til Hans Vestergaard-Hansen for at høre, hvordan han havde det med, at hans værksted delte navn med virussen. Det syntes han var noget »pjat«, som han ikke ville svare på.

Privatfoto

Smed ikke noget ud

Som barn fulgte Hans Vestergaard-Hansen den teknologiske udvikling tæt nede i farens radiobutik, Corona Radio, som var åbnet i 1928. Faren var en af de første, der var i stand til at reparere de nyere tv-apparater, og han gav det hele videre til sin søn, som siden overtog forretningen. 

Hans Vestergaard-Hansen

  • Født den 20. november 1947 i Vejle.
  • Død den 21. december 2021.
  • Radio- og tv-tekniker.
  • Formand for Vejle Turcyklister.
  • Efterlader sig fætre og kusiner.

Takket være ham kunne en hel generation af faste kunder beholde deres gamle analoge tv i stedet for at købe nye fladskærmsmodeller. Og det glædede Hans Vestergaard-Hansen. For selv om det tekniske arbejde mest var af egen interesse, gik han op i aldrig at smide noget ud, hvis det stadig kunne bruges. 

Han udskrev næsten aldrig en regning på mere end 250 kroner, og han nedfældede dem på skrivemaskine på gammelt gennemslagspapir. Han kom også gerne kørende i sin sjældne Opel Rekord Combi Van fra 1964 med originale papegøjeplader – en mellemting mellem hvide plader og gule plader – for at hente et apparat hos en kunde. 

Havde aldrig været forelsket

Hans Vestergaard-Hansen var kendt af mange i Vejle og omegn, men lod selv kun få komme tæt på. Han fandt aldrig en at dele livet med. Han havde ikke været forelsket, sagde han, hvis nogen spurgte, og det var ikke noget, han var videre ked af. Han havde heller aldrig besøg hjemme i sin lejlighed i de 50 år, han boede der. Det var den ikke indrettet til, sagde han.

Alligevel var det, som om der manglede noget i hans liv. Når hans gode kammerat var forbi og tilfældigvis havde sin datter med, fik Hans Vestergaard-Hansen nogle gange et forandret blik, hvor glimtet forsvandt en lille smule. 

I stedet gav han meget af sin tid til at lytte til kunder og andre, der ofte kom forbi og betroede sig til ham om stort og småt. På den måde vidste Hans Vestergaard-Hansen ifølge en god kammerat og journalist »alt, hvad der foregik i byen, næsten før det skete«. De private ting kom selvfølgelig ikke videre, men Hans Vestergaard-Hansen har ofte været kilde til diverse nyheder og portrætter i Vejle Amts Folkeblad.

Han engagerede sig desuden som formand i Vejle Turcyklister og planlagde nøje både aften- og heldagsture rundt i det bakkede terræn i Vejle og weekendture til Samsø med hele holdet. 

Drikke alle bajerne selv

I anledning af sit 25-års jubilæum som indehaver af Corona Radio og Fjernsyn besluttede Hans Vestergaard-Hansen sig for at holde en stor fest i sit værksted for alle kunderne og cykelvennerne. Han lejede en stor 40-fodscontainer, som han omhyggeligt bar alle sine dyrebare apparater ud i – ét ad gangen. Det tog ham cirka en uge. 

På trods af den gode kundekontakt var han klar over, at han i manges øjne var en »speciel mand«, og i løbet af forberedelserne til festen spurgte han et par gange sin kammerat, om han nu troede, der ville komme nogen til festen. 

»Ellers må vi jo bare drikke alle bajerne selv,« sagde Hans Vestergaard-Hansen så halvgrinende.

Da dagen for festen endelig oprandt, kom der flere gæster, end han havde turdet håbe på.

Efter hans død er store dele af hans apparater blevet testamenteret til Ringsted Radiomuseum, som Hans Vestergaard-Hansen et par gange har udlånt dele til i forbindelse med udstillinger. Her vil man lave en udstilling om ’radio- og tv-pioneren’ Hans Vestergaard-Hansen.

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her