Fodbold
Læsetid: 7 min.

Synes du, at VM hvert andet år lyder som en dårlig idé? Så er det nok, fordi du er europæer

For mange er VM hvert fjerde år et fast pejlemærke i livet. Så hvorfor vil FIFA-præsident Gianni Infantino nu ødelægge den cyklus? For at skabe en mere retfærdig fodboldverden, siger tilhængerne. For at tjene flere penge, siger modstanderne
Europa sidder på otte ud af de ti øverste pladser på FIFA’s landsholdsrangliste. Tre ud af de fire seneste VM-finaler har været rent europæiske opgør – ja, ved seneste VM var alle semifinaledeltagerne faktisk fra Europa. Det er den udvikling, som Gianni Infantino siger, at han vil gøre op med.

Europa sidder på otte ud af de ti øverste pladser på FIFA’s landsholdsrangliste. Tre ud af de fire seneste VM-finaler har været rent europæiske opgør – ja, ved seneste VM var alle semifinaledeltagerne faktisk fra Europa. Det er den udvikling, som Gianni Infantino siger, at han vil gøre op med.

Matthew Childs

Moderne Tider
26. februar 2022

Om få uger vil nogle af de mest magtfulde mennesker i den internationale fodboldverden muligvis træffe en beslutning, der kan ændre fodboldens struktur og magtbalance radikalt.

Den 31. marts afholder verdensfodboldforbundet FIFA nemlig en længe imødeset kongres i Doha, Qatar. Og øverst på dagsordenen vil være FIFA-præsident Gianni Infantinos ønske om fremover at afholde verdensmesterskaberne i fodbold hvert andet år.

En plan, som har alarmeret sportens traditionalister, der betragter VM-slutrundernes fireårige cyklus som noget nær sakrosankt – og som anser FIFA-bossens forslag for at være et let gennemskueligt forsøg på at optimere pengestrømmene til verdensfodboldforbundets imposante hovedkontor i Nyon, Schweiz ved at malke guldkoen dobbelt så hyppigt som hidtil.

Tilhængerne af forslaget – og de er legio, hvis man kigger uden for Europa – hævder dog, at det handler om at skabe en større grad af social retfærdighed og jævnbyrdighed i en international fodboldverden, der er blevet stadigt mere skævvredet i de seneste årtier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Da FIFA sidste år vedtog at gå videre med tankerne om en hyppigere VM-cyklus, skete det således med et flertal på 166 ud af 211 stemmer, og der er ikke noget, der tyder på, at denne majoritet er skrumpet i mellemtiden."

Pengene og investorerne bestemmer på toppen. Om det så skal udhule den (eventuelle?) historiske værdi af fodbold-VM og/eller brænde spillerne ud - nevermind. Lyt til pengene og glem alt andet.

Anders Sørensen

Hvorfor ikke mødes på midten og afholde VM-slutrunde hvert tredje år? Bliver det for avanceret?

Hvorfor forfærdes og forundres over, at Putin angriber Ukraine, når man ikke kan finde en simpel løsning på fodboldslutrunder?