Larm
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Min overbo larmer, og jeg er bekymret for hans søn. Skal jeg blande mig?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet

Mia Mottelson

Moderne Tider
19. marts 2022

Min overbos kone flyttede ud for cirka otte måneder siden. Efter skilsmissen lader hans livsstil til at have ændret sig drastisk. Han holder fester med høj musik og gæster, der hænger i opgangen og ryger joints, og han har fået en ny kæreste, som han både har larmende sex og – desværre – endnu mere larmende skænderier med. I nat vågnede jeg ved, at han skreg af hende og slog eller sparkede til, hvad jeg håber var et møbel.

Det er nu hverken kæresten, min overbo eller for den sags skyld min egen nattesøvn, jeg er mest bekymret for, men derimod min overbos lille søn, der bor hos ham cirka hver anden uge. Umiddelbart synes drengen ikke at lide nogen overlast, og der er da også mere ro på, når han er hjemme, men jeg har selv haft en opvækst i et kaotisk skilsmissehjem, og det ville jeg ikke byde noget barn.

Skal jeg blande mig? Eller er jeg bare sippet?

Underboen

Svar I:

Altså, ja: Jeg er ret sikker på, at du er sippet. Mange nuancer om forældreskab har vi fået ud af de seneste års moderskabslitteratur og jordemødreprotester, men jeg ved ikke, om vi egentlig er nået langt nok, når man straks tænker svigt ved lyden af en nyskilt mand, der holder fest. Eller har skænderier i et sydlandsk toneleje. Irriterende, ja, misrøgt? Jeg er ikke overbevist.

Hverken du eller jeg ved reelt, hvad der foregår deroppe. Men før du gør dig forestillinger om sønnens trivsel, der hører hjemme i nordic noir-genren, så kunne du jo prøve at spørge, om de kan skrue ned. Eller om du kan hjælpe med børnepasning. Eventuelt kan du bare sige hej. Meget kan afklares med det smarte kommunikationsmiddel, man kalder tale. Det virker i hvert fald bedre end telepatiske eksperimenter fra underetagen.

Bodil Skovgaard Nielsen

Svar II:

Din tolerancetærskel er indstillet forkert. Den overbo må stoppes. En mand, der terroriserer en hel opgang og systematisk forhindrer folk i at få en god nattesøvn, har ikke fortjent at være overbo. Det er dig, der skal handle, når ingen andre gør. Væk med de ineffektive ørepropper, fyld en spand med koldt vand, ring på døren, og hæld det over ham. Hvis dette ikke hjælper, så gentag processen, nu med kogende vand, og hvis det heller ikke stopper ham, så prøv med en vandslange. Den skal nok kunne rydde bulen.

Men du tænker i virkeligheden først og fremmest på hans lille søn. Udmærket og uselvisk, men folk er ikke meget for, at man blander sig i deres privatliv og reagerer instinktivt imod ’en snak om det’. Altså må du ty til vicevært, politi, de sociale myndigheder, hvad har man. Også mine forældre blev i sin tid skilt, med hvad deraf følger af bøvl og ballade, oprevne rødder og omvæltede liv, men ak, nu skal jeg ikke fortabe mig i søde barndomsminder.

Kristen Bjørnkjær

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her